Obiady w słoikach to nie tylko świetny sposób na przygotowanie jedzenia dla studenta. To też dobra metoda na przygotowywanie sobie obiadów na cały tydzień i dłużej, nazywana obecnie mealprep.
Obiad do słoika: indyk w sosie koperkowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- mięso z indyka - 800 g,
- cebula -150 g,
- czosnek - 1 ząbek,
- kasza pęcak - 100 g,
- bulion - 0,5 l
- koperek - 50 g,
- chrzan - 50 g,
- śmietana 18% - 250,
- olej roślinny - 10 g.
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, oczyścić z żyłek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić do rondla z grubym dnem i podsmażyć na oleju, aż mięso przybierze złotej barwy.
- Czosnek posiekać i dodać do mięsa i cebuli.
- Do smażących się składników dodać kaszy i delikatnie podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 25-30 minut.
- Do całości dodać śmietanę oraz chrzan.
- Koperek umyć i posiekać. Dodać do wywaru. Całość energicznie zamieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Całość zdjąć z ognia i przekładać do czystych słoików. Następnie zawekować. Tak przygotowane mogą być przetrzymywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 3 miesiące.
Klasyczny obiad do słoika: mięso i ziemniaki - przepis krok po kroku
Składniki:
- ziemniaki - 500 g,
- kiszona kapusta - 500 g,
- biała kiełbasa - 400 g,
- cebula - 100 g,
- suszone grzyby - 100 g,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz,
- bulion - 250 ml,
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokroić w kawałki. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i gotować, aż połowa odparuje. Dodać przyprawy do smaku.
- Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ją wymieszać.
- Gotować, aż całość zgęstnieje.
- Kiszoną kapustę pokroić. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
- Grzyby odsączyć i smażyć na patelni z kiszoną kapustą, aż całość zbrązowieje.
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować z solą.
- Kapustę wkładać pierwszą do słoików. Następnie mięso, a na koniec ugotowane ziemniaki.
- Całość zawekować. Tak przygotowane danie może stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około miesiąc.
Obiad do słoika: wegańskie leczo - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia - 2 sztuki,
- papryka - 2 sztuki,
- pomidory - 4 sztuki,
- cebula - 1 duża lub dwie małe,
- czosnek - 2 ząbki,
- passata pomidorowa - 1 opakowanie,
- marchew - 2 sztuki,
- ziemniaki - 2 małe
- olej roślinny - 4 łyżki,
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, chili.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć, ziemniaki i marchew obrać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez tarkę.
- Wszystko pokroić w grubą kostkę i wrzucić do rondla z grubym dnem. Dodać przeciśnięty czosnek.
- Dolać oleju roślinnego i smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać wszystkie przyprawy do smaku.
- Kiedy wszystko lekko zmięknie, dodać passatę pomidorową. Gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem.
- Gorące danie przekładać do słoików, a następnie całość zawekować.
Jak wekować słoiki, aby jedzenie w nich się nie zepsuło?
Przede wszystkim do słoika najlepiej wkładać jeszcze gorące jedzenie. Naczynia, do których je wkładamy powinny być dokładnie umyte i wygotowane. Dzięki wysokiej temperaturze, którymi potraktuje się słoiki - bakterie czy grzyby, które się w nich znajdowały, zostaną unieszkodliwione.
Kiedy danie znajdzie się już w czystym słoiku należy całość ponownie zagotować lub wyprażyć. Naczynie trzeba najpierw szczelnie zakręcić. Następnie można je włożyć do tzw. kąpieli wodnej - słoiki umieszcza się w garnku z wodą, stawia na palniku i podgrzewa. Naczynia w takiej kąpieli powinny gotować się około 15 minut.
Drugim sposobem jest wstawienie słoików do piekarnika. Należy ustawić go na 100 stopni i prażyć naczynia przez 15-20 minut.
Dzięki odpowiedniemu wekowaniu potrawy będą dłużej zdatne do spożycia. Wekować można tylko te, które wcześniej były poddawane obróbce cieplnej - nie wekuje się kiszonek ani marynowanych dań.
Zobacz wideo: Cebulove
Zobacz także:
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
- Szarlotka w słoiku - prosty przepis na pyszny deser na wynos
- Kuchnia pod znakiem cebuli. Poznaj wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Irrin0215/Getty Images