Przepisy kulinarne

Proste przepisy na studenckie obiady, które można włożyć do słoików. Sprawdź jak je zawekować!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Irrin0215/Getty ImagesProsty obiad do słoika

Studenci wyruszyli już na uczelnie. To idealny moment, aby zacząć przygotowywać pyszne posiłki w słoikach. Można w nich przechowywać sałatki, surówki, kiszonki, ale również całe obiady. Przedstawiamy 3 proste przepisy na obiad do słoika. Podpowiadamy też, w jaki sposób wekować słoiki, aby jedzenie się nie zepsuło.

Obiady w słoikach to nie tylko świetny sposób na przygotowanie jedzenia dla studenta. To też dobra metoda na przygotowywanie sobie obiadów na cały tydzień i dłużej, nazywana obecnie mealprep.

Obiad do słoika: indyk w sosie koperkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mięso z indyka - 800 g,
  • cebula -150 g,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • kasza pęcak - 100 g,
  • bulion - 0,5 l
  • koperek - 50 g,
  • chrzan - 50 g,
  • śmietana 18% - 250,
  • olej roślinny - 10 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mięso opłukać, oczyścić z żyłek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić do rondla z grubym dnem i podsmażyć na oleju, aż mięso przybierze złotej barwy.
  2. 2Czosnek posiekać i dodać do mięsa i cebuli.
  3. 3Do smażących się składników dodać kaszy i delikatnie podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 25-30 minut.
  4. 4Do całości dodać śmietanę oraz chrzan.
  5. 5Koperek umyć i posiekać. Dodać do wywaru. Całość energicznie zamieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  6. 6Całość zdjąć z ognia i przekładać do czystych słoików. Następnie zawekować. Tak przygotowane mogą być przetrzymywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 3 miesiące.

Klasyczny obiad do słoika: mięso i ziemniaki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ziemniaki - 500 g,
  • kiszona kapusta - 500 g,
  • biała kiełbasa - 400 g,
  • cebula - 100 g,
  • suszone grzyby - 100 g,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion - 250 ml,
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kiełbasę pokroić w kawałki. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
  2. 2Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i gotować, aż połowa odparuje. Dodać przyprawy do smaku.
  3. 3Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ją wymieszać.
  4. 4Gotować, aż całość zgęstnieje.
  5. 5Kiszoną kapustę pokroić. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
  6. 6Grzyby odsączyć i smażyć na patelni z kiszoną kapustą, aż całość zbrązowieje.
  7. 7Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować z solą.
  8. 8Kapustę wkładać pierwszą do słoików. Następnie mięso, a na koniec ugotowane ziemniaki.
  9. 9Całość zawekować. Tak przygotowane danie może stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około miesiąc.

Obiad do słoika: wegańskie leczo - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki,
  • papryka - 2 sztuki,
  • pomidory - 4 sztuki,
  • cebula - 1 duża lub dwie małe,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • passata pomidorowa - 1 opakowanie,
  • marchew - 2 sztuki,
  • ziemniaki - 2 małe
  • olej roślinny - 4 łyżki,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, chili.

Sposób przygotowania:

  1. 1Wszystkie warzywa dokładnie umyć, ziemniaki i marchew obrać.
  2. 2Czosnek obrać i przecisnąć przez tarkę.
  3. 3Wszystko pokroić w grubą kostkę i wrzucić do rondla z grubym dnem. Dodać przeciśnięty czosnek.
  4. 4Dolać oleju roślinnego i smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać wszystkie przyprawy do smaku.
  5. 5Kiedy wszystko lekko zmięknie, dodać passatę pomidorową. Gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem.
  6. 6Gorące danie przekładać do słoików, a następnie całość zawekować.
JJ P/Getty Images

Jak wekować słoiki, aby jedzenie w nich się nie zepsuło?

Przede wszystkim do słoika najlepiej wkładać jeszcze gorące jedzenie. Naczynia, do których je wkładamy powinny być dokładnie umyte i wygotowane. Dzięki wysokiej temperaturze, którymi potraktuje się słoiki - bakterie czy grzyby, które się w nich znajdowały, zostaną unieszkodliwione.

Kiedy danie znajdzie się już w czystym słoiku należy całość ponownie zagotować lub wyprażyć. Naczynie trzeba najpierw szczelnie zakręcić. Następnie można je włożyć do tzw. kąpieli wodnej - słoiki umieszcza się w garnku z wodą, stawia na palniku i podgrzewa. Naczynia w takiej kąpieli powinny gotować się około 15 minut.

Drugim sposobem jest wstawienie słoików do piekarnika. Należy ustawić go na 100 stopni i prażyć naczynia przez 15-20 minut.

Dzięki odpowiedniemu wekowaniu potrawy będą dłużej zdatne do spożycia. Wekować można tylko te, które wcześniej były poddawane obróbce cieplnej - nie wekuje się kiszonek ani marynowanych dań.

Zobacz wideo: Cebulove

Cebulove
Cebulove
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Irrin0215/Getty Images

Pozostałe wiadomości