Proste przepisy na studenckie obiady, które można włożyć do słoików. Sprawdź jak je zawekować!

Sałatka warzywna podana w słoikach
Prosty obiad do słoika
Źródło: Irrin0215/Getty Images
Studenci wyruszyli już na uczelnie. To idealny moment, aby zacząć przygotowywać pyszne posiłki w słoikach. Można w nich przechowywać sałatki, surówki, kiszonki, ale również całe obiady. Przedstawiamy 3 proste przepisy na obiad do słoika. Podpowiadamy też, w jaki sposób wekować słoiki, aby jedzenie się nie zepsuło.

Obiady w słoikach to nie tylko świetny sposób na przygotowanie jedzenia dla studenta. To też dobra metoda na przygotowywanie sobie obiadów na cały tydzień i dłużej, nazywana obecnie mealprep.

Obiad do słoika: indyk w sosie koperkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mięso z indyka - 800 g,
    • cebula -150 g,
      • czosnek - 1 ząbek,
        • kasza pęcak - 100 g,
          • bulion - 0,5 l
            • koperek - 50 g,
              • chrzan - 50 g,
                • śmietana 18% - 250,
                  • olej roślinny - 10 g.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Mięso opłukać, oczyścić z żyłek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić do rondla z grubym dnem i podsmażyć na oleju, aż mięso przybierze złotej barwy.
                      1. Czosnek posiekać i dodać do mięsa i cebuli.
                        1. Do smażących się składników dodać kaszy i delikatnie podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 25-30 minut.
                          1. Do całości dodać śmietanę oraz chrzan.
                            1. Koperek umyć i posiekać. Dodać do wywaru. Całość energicznie zamieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
                              1. Całość zdjąć z ognia i przekładać do czystych słoików. Następnie zawekować. Tak przygotowane mogą być przetrzymywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 3 miesiące.

                                Klasyczny obiad do słoika: mięso i ziemniaki - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • ziemniaki - 500 g,
                                  • kiszona kapusta - 500 g,
                                    • biała kiełbasa - 400 g,
                                      • cebula - 100 g,
                                        • suszone grzyby - 100 g,
                                          • ziele angielskie,
                                            • sól,
                                              • pieprz,
                                                • bulion - 250 ml,
                                                  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Kiełbasę pokroić w kawałki. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
                                                      1. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i gotować, aż połowa odparuje. Dodać przyprawy do smaku.
                                                        1. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ją wymieszać.
                                                          1. Gotować, aż całość zgęstnieje.
                                                            1. Kiszoną kapustę pokroić. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
                                                              1. Grzyby odsączyć i smażyć na patelni z kiszoną kapustą, aż całość zbrązowieje.
                                                                1. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować z solą.
                                                                  1. Kapustę wkładać pierwszą do słoików. Następnie mięso, a na koniec ugotowane ziemniaki.
                                                                    1. Całość zawekować. Tak przygotowane danie może stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około miesiąc.

                                                                      Obiad do słoika: wegańskie leczo - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • cukinia - 2 sztuki,
                                                                        • papryka - 2 sztuki,
                                                                          • pomidory - 4 sztuki,
                                                                            • cebula - 1 duża lub dwie małe,
                                                                              • czosnek - 2 ząbki,
                                                                                • passata pomidorowa - 1 opakowanie,
                                                                                  • marchew - 2 sztuki,
                                                                                    • ziemniaki - 2 małe
                                                                                      • olej roślinny - 4 łyżki,
                                                                                        • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, chili.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, ziemniaki i marchew obrać.
                                                                                            1. Czosnek obrać i przecisnąć przez tarkę.
                                                                                              1. Wszystko pokroić w grubą kostkę i wrzucić do rondla z grubym dnem. Dodać przeciśnięty czosnek.
                                                                                                1. Dolać oleju roślinnego i smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać wszystkie przyprawy do smaku.
                                                                                                  1. Kiedy wszystko lekko zmięknie, dodać passatę pomidorową. Gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem.
                                                                                                    1. Gorące danie przekładać do słoików, a następnie całość zawekować.
                                                                                                      Aktualnie czytasz: Proste przepisy na studenckie obiady, które można włożyć do słoików. Sprawdź jak je zawekować!
                                                                                                      Źródło: JJ P/Getty Images

                                                                                                      Jak wekować słoiki, aby jedzenie w nich się nie zepsuło?

                                                                                                      Przede wszystkim do słoika najlepiej wkładać jeszcze gorące jedzenie. Naczynia, do których je wkładamy powinny być dokładnie umyte i wygotowane. Dzięki wysokiej temperaturze, którymi potraktuje się słoiki - bakterie czy grzyby, które się w nich znajdowały, zostaną unieszkodliwione.

                                                                                                      Kiedy danie znajdzie się już w czystym słoiku należy całość ponownie zagotować lub wyprażyć. Naczynie trzeba najpierw szczelnie zakręcić. Następnie można je włożyć do tzw. kąpieli wodnej - słoiki umieszcza się w garnku z wodą, stawia na palniku i podgrzewa. Naczynia w takiej kąpieli powinny gotować się około 15 minut.

                                                                                                      Drugim sposobem jest wstawienie słoików do piekarnika. Należy ustawić go na 100 stopni i prażyć naczynia przez 15-20 minut.

                                                                                                      Dzięki odpowiedniemu wekowaniu potrawy będą dłużej zdatne do spożycia. Wekować można tylko te, które wcześniej były poddawane obróbce cieplnej - nie wekuje się kiszonek ani marynowanych dań.

                                                                                                      Zobacz wideo: Cebulove

                                                                                                      Cebulove
                                                                                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Irrin0215/Getty Images

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości