Materiał promocyjny

Pyszne dania ze świątecznych resztek. Przepisy Jakuba Reszki na potrawy rybne i nie tylko

Co ugotować z poświątecznych resztek?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta to czas, w którym na stole gości wiele różnorodnych potraw. Często nie dajemy rady zjeść wszystkiego, co przygotowaliśmy na te trzy świąteczne dni. Co zrobić, gdy zostało sporo jedzenia? Jak je wykorzystać? W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka zaprezentował przepisy na dania, w których wykorzystać można poświąteczne resztki.

Wypróbuj przepisy na zupę rybną z ryby po grecku, pstrąga w maku z chipsami z obierek warzywnych, śledzia na tatarze z buraka i pieczone jabłka z masą makową.

Zupa rybna z ryby po grecku
Zupa rybna z ryby po grecku
Zupa rybna z ryby po grecku
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zupa rybna z ryby po grecku

Składniki:

  • ryba po grecku, która została nam z Wigilii,
    • puszka mleka kokosowego,
      • kawałek imbiru,
        • ząbek czosnku,
          • łyżka ostrej pasty curry,
            • łyżka koncentratu pomidorowego,
              • sól, cukier, sok z cytryny.

                Przygotowanie:

                Bardzo ostrożnie oddzielamy warzywa od ryby, tak, by filety nie były pokryte kawałkami warzyw. Warzywa przekładamy do garnka. Mleko kokosowe intensywnie mieszamy, dolewamy do warzyw (niewielką ilość zostawiamy do dekoracji). Dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy przez około pięć minut, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy (jeśli trzeba) solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z podgrzanymi w piekarniku lub mikrofalówce kawałkami ryby i kleksami z mleka kokosowego.

                Pstrąg w maku z chipsami z obierek warzywnych
                Pstrąg w maku z chipsami z obierek warzywnych
                Pstrąg w maku z chipsami z obierek warzywnych
                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                Pstrąg w maku z chipsami z obierek warzywnych

                Składniki:

                • 0,5 kg fileta z pstrąga (może być ze skórą),
                  • 3 łyżki maku,
                    • sól, pieprz,
                      • sok z połówki cytryny,
                        • obierki z ziemniaków, batatów, buraków, marchwi, pietruszki, itp.,
                          • olej rzepakowy do smażenia.

                            Przygotowanie:

                            Pstrąga myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym, wyjmujemy ości, solimy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (warstwa powinna mieć ok. 0,5 cm). Na płaski talerzyk wysypujemy mak. Rybę panierujemy z jednej tylko strony w maku i układamy najpierw tą strona na rozgrzanym oleju. Po minucie przekładamy na drugą stronę i znów smażymy około minuty na średnim ogniu. Po przełożeniu na półmisek skrapiamy sokiem z cytryny. Ziemniaki, bataty i buraki szorujemy i obieramy grubo, solimy. Smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w kolejności od warzyw najtwardszych (buraki) do najbardziej miękkich (bataty). Można też posmarować olejem i piec w piekarniku w temperaturze 180° C ok. 30-35 minut.

                            Sałatka jarzynowa, buraki do zakwasu czy barszczu - obierania warzyw korzeniowych przed Świętami jest bardzo dużo. Jeśli warzywa dobrze wybierzemy w sklepie, będą jędrne i twarde, możemy (po dokładnym wyszorowaniu) ich skórki wykorzystać do zrobienia chipsów do ryby czy mięsa. 

                            Śledź na tatarze z buraka
                            Śledź na tatarze z buraka
                            Śledź na tatarze z buraka
                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                            Śledź na tatarze z buraka

                            Składniki:

                            • szklanka buraków z zakwasu,
                              • 3 płaty śledzi w oleju lub płatów solonych,
                                • kilka łyżek oleju lnianego,
                                  • łyżeczka miodu,
                                    • ćwiartka czerwonej cebuli,
                                      • pół średniego jabłka,
                                        • żółtko z jaja ugotowanego na twardo (opcjonalnie),
                                          • sól, pieprz,
                                            • kilka gałązek natki pietruszki lub koperek.

                                              Przygotowanie:

                                              Buraki, cebulę i pół jabłka obranego ze skórki siekamy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy miodem, solą (jeśli trzeba), olejem lnianym, pieprzem. Układamy na talerzu, dekorujemy śledziem w oleju (lub śledziem solonym wcześniej wymoczonym w wodzie) pokrojonym w kawałki. Dekorujemy pokruszonym jajkiem i natką pietruszki lub koperkiem.

                                              Jabłka pieczone z masą makową
                                              Jabłka pieczone z masą makową
                                              Jabłka pieczone z masą makową
                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                              Jabłka pieczone z masą makową

                                              Składniki:

                                              • 6 jabłek,
                                                • 100 g maku dwukrotnie zmielonego,
                                                  • pół szklanki mleka,
                                                    • 2 łyżki rodzynek,
                                                      • 2 łyżki orzechów włoskich,
                                                        • 2 łyżki miodu,
                                                          • inne ulubione bakalie, np.: suszone morele, figi, śliwki, żurawina, skórka pomarańczowa,
                                                            • pół łyżeczki cynamonu.

                                                              Przygotowanie:

                                                              Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na kilka minut, po czym dodajemy posiekane rodzynki, orzechy i inne ulubione bakalie oraz miód. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, odcinamy górę owoców wraz z ogonkami na wysokości trzech czwartych. Za pomocą nożyka i łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne i nieco miąższu ze środka tak, by powstały zgrabne "naczynka". Oprószamy je w środku szczyptą cynamonu. Nadziewamy masą makową. Pieczemy w temperaturze 170°C około 15 minut.

                                                              Zobacz także:

                                                              Źródło: Jakub Reszka

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana