Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Pomysły prezentuje Piotr Kucharski

Nie lubisz marnować jedzenia i cenisz kreatywne gotowanie? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z resztek. Przygotuj: jaja w panierce, pampuchy z farszem, "keks" z resztek ciast.

Jajka w panierce

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu owocowego
  • 350 g ugotowanego lub pieczonego mięsa
  • 150 g surowego mięsa drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Sos sojowy wymieszać z cukrem, wodą i octem. W taką marynatę włożyć jajka i odstawić na 2-4 godziny do zamarynowania. Po tym czasie odsączyć i osuszyć. Mięso ugotowane i świeże zmielić w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku olej do smażenia. Masę z mięsa podzielić na 4 części, uformować kulki i rozpłaszczyć. Na każdą porcję mięsa położyć jajko i owinąć je dokładnie mięsem. Panierować w mące, jajku a następie w bułce tartej. Jajka pojedynczo smażyć w oleju aż nabierze złotego koloru. Majonez z curry wymieszać i podać jako sos.

Pampuchy z farszem

Składniki:

Kluski

  • 5 g drożdży
  • 150 ml wody
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sezam

Farsz

  • plastry szynki
  • kimchi
  • biała kiełbasa
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda
  • chrzan

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować garnek do gotowania. Do garnka o dużej średnicy nalać wodę a na górę nałożyć czysta ściereczkę kuchenną i umocować ją sznurkiem. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i nastawić pod nim wysoką temperaturę. Gdy woda w garnku się gotuje ułożyć kluski na ściereczce i gotować około 10 minut. Po około 2 minutach gdy kluski zrobią się wilgotne z wierzchu posypać je sezamem.

Cebulę pokroić na plasterki i przełożyć do miseczki, zalać octem, dodać cukier i odrobinę wody, odstawić do zamarynowania. Gdy kluski lekko przestygną, usmażyć plastry szynki na lekko natłuszczonej patelni, np na grillowej, podobnie z przekrojoną wzdłuż na połowę kiełbasę. Kluski przekroić na połowę, do części nałożyć plastry szynki, na szynkę nałożyć kimchi. Na drugą cześć nałożyć kiełbasę, marynowaną cebulkę i chrzan.

"Keks" z resztek ciast

Składniki:

  • 350 g suchego ciasta (część można zastąpić jasnym pieczywem)
  • 600-700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g kandyzowanych i suszonych owoców
  • 100 ml mocnej kawy
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Kandyzowane owoce zalać kawą i odstawić do nasiąknięcia. Mleko z masłem podgrzać w rondelku i dorzucić do niego ciasto i pieczywo, odstawić aż wszystko zmięknie, następnie zmiksować na gładką masę. Dodać roztrzepane jajka i namoczone owoce, dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy oko 24 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190C przez 35-40 minut.

Zobacz też:

Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!

Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości