Jajka w panierce
Składniki:
- 4 ugotowane jajka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu owocowego
- 350 g ugotowanego lub pieczonego mięsa
- 150 g surowego mięsa drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sól i pieprz
- mąka do panierowania
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
Sposób przygotowania:
Sos sojowy wymieszać z cukrem, wodą i octem. W taką marynatę włożyć jajka i odstawić na 2-4 godziny do zamarynowania. Po tym czasie odsączyć i osuszyć. Mięso ugotowane i świeże zmielić w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku olej do smażenia. Masę z mięsa podzielić na 4 części, uformować kulki i rozpłaszczyć. Na każdą porcję mięsa położyć jajko i owinąć je dokładnie mięsem. Panierować w mące, jajku a następie w bułce tartej. Jajka pojedynczo smażyć w oleju aż nabierze złotego koloru. Majonez z curry wymieszać i podać jako sos.
Pampuchy z farszem
Składniki:
Kluski
- 5 g drożdży
- 150 ml wody
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- sezam
Farsz
- plastry szynki
- kimchi
- biała kiełbasa
- 1 cebula
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- woda
- chrzan
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować garnek do gotowania. Do garnka o dużej średnicy nalać wodę a na górę nałożyć czysta ściereczkę kuchenną i umocować ją sznurkiem. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i nastawić pod nim wysoką temperaturę. Gdy woda w garnku się gotuje ułożyć kluski na ściereczce i gotować około 10 minut. Po około 2 minutach gdy kluski zrobią się wilgotne z wierzchu posypać je sezamem.
Cebulę pokroić na plasterki i przełożyć do miseczki, zalać octem, dodać cukier i odrobinę wody, odstawić do zamarynowania. Gdy kluski lekko przestygną, usmażyć plastry szynki na lekko natłuszczonej patelni, np na grillowej, podobnie z przekrojoną wzdłuż na połowę kiełbasę. Kluski przekroić na połowę, do części nałożyć plastry szynki, na szynkę nałożyć kimchi. Na drugą cześć nałożyć kiełbasę, marynowaną cebulkę i chrzan.
"Keks" z resztek ciast
Składniki:
- 350 g suchego ciasta (część można zastąpić jasnym pieczywem)
- 600-700 ml mleka
- 100 g masła
- 200 g kandyzowanych i suszonych owoców
- 100 ml mocnej kawy
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
Kandyzowane owoce zalać kawą i odstawić do nasiąknięcia. Mleko z masłem podgrzać w rondelku i dorzucić do niego ciasto i pieczywo, odstawić aż wszystko zmięknie, następnie zmiksować na gładką masę. Dodać roztrzepane jajka i namoczone owoce, dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy oko 24 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190C przez 35-40 minut.
Zobacz też:
Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!
Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN