Ciasto pijana wiśnia - przepis krok po kroku
Pijana wiśnia to pyszne połączenie biszkoptowego, lekkiego spodu z czekoladowym kremem, lekko kwaśnymi wiśniami, intensywnym ponczem i delikatną, ubitą śmietaną. Przygotowanie może wydawać się czasochłonne, ale wystarczy postępować zgodnie z poniższą "instrukcją", a deser z pewnością się uda i zachwyci smakiem!
Składniki:
Biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 4 jajka
- 25 g kakao
- 25 g oleju
- szczypta soli
Krem:
- 200 g masła
- 300 g kremu czekoladowego
- 360 g wiśni drylowanych
Poncz:
- 100 ml wódki wiśniowej
- 100 ml soku z wiśni
Śmietanka:
- 400 g śmietanki 30 proc.
- 2 opakowania fix-u
Przygotowanie:
- Składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
- Gdy białka będą ubite, dodać żółtka oraz olej i miksować jeszcze przez chwilę.
- Dodać przesianą mąkę, kakao i mieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć delikatnie do formy (ok. 28×18) i wygładzić. Piec około 30 minut w 180 st. C, w trybie grzania góra-dół.
- Gdy biszkopt się upiecze, przez pierwsze 10 min. studzić go w otwartym piekarniku, następnie wyjąć już z formy i przewrócić ciasto, aby górka biszkoptu się spłaszczyła.
- Biszkopt nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem.
- Przygotować krem: masło w temperaturze pokojowej ucierać za pomocą miksera przez co najmniej kilka minut. Dodać ulubiony kremem czekoladowy, całość dobrze połączyć i wyłożyć na nasączony biszkopt.
- Na kremie ułożyć odsączone wcześniej wiśnie.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, opcjonalnie dodać fix-y, które zapewnią sztywną masę. Śmietankę przełożyć na wiśnie. Całość schłodzić. Ozdabiać ulubionymi dodatkami i podawać.
Sprawdź również inne nasze przepisy na desery o wyjątkowo oryginalnych nazwach:
- Ciasto styropian - prosty przepis na pyszny deser
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Brzdąc wielkopolski - przepis na pyszne i proste ciasto
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: jedzpysznie.pl
Źródło zdjęcia głównego: Robert Lowdon/Getty Images
podziel się: