Pijana wiśnia, czyli pyszne ciasto o intensywnym smaku

Ciasto pijana wiśnia
Ciasto pijana wiśnia
Źródło: Robert Lowdon/Getty Images
Ciasto pijana wiśnia to, jak sama nazwa wskazuje, deser na bazie wiśni, którego smak pogłębia dodatek niewielkiej ilości mocnego alkoholu. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.

Ciasto pijana wiśnia - przepis krok po kroku

Pijana wiśnia to pyszne połączenie biszkoptowego, lekkiego spodu z czekoladowym kremem, lekko kwaśnymi wiśniami, intensywnym ponczem i delikatną, ubitą śmietaną. Przygotowanie może wydawać się czasochłonne, ale wystarczy postępować zgodnie z poniższą "instrukcją", a deser z pewnością się uda i zachwyci smakiem!

Co na jesienny deser? Pieczone jabłka!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Składniki:

Biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej
    • 80 g cukru
      • 4 jajka
        • 25 g kakao
          • 25 g oleju
            • szczypta soli

              Krem:

              • 200 g masła
                • 300 g kremu czekoladowego
                  • 360 g wiśni drylowanych

                    Poncz:

                    • 100 ml wódki wiśniowej
                      • 100 ml soku z wiśni

                        Śmietanka:

                        • 400 g śmietanki 30 proc.
                          • 2 opakowania fix-u

                            Przygotowanie:

                            1. Składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek.
                              1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
                                1. Gdy białka będą ubite, dodać żółtka oraz olej i miksować jeszcze przez chwilę.
                                  1. Dodać przesianą mąkę, kakao i mieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
                                    1. Ciasto przełożyć delikatnie do formy (ok. 28×18) i wygładzić. Piec około 30 minut w 180 st. C, w trybie grzania góra-dół.
                                      1. Gdy biszkopt się upiecze, przez pierwsze 10 min. studzić go w otwartym piekarniku, następnie wyjąć już z formy i przewrócić ciasto, aby górka biszkoptu się spłaszczyła.
                                        1. Biszkopt nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem.
                                          1. Przygotować krem: masło w temperaturze pokojowej ucierać za pomocą miksera przez co najmniej kilka minut. Dodać ulubiony kremem czekoladowy, całość dobrze połączyć i wyłożyć na nasączony biszkopt.
                                            1. Na kremie ułożyć odsączone wcześniej wiśnie.
                                              1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, opcjonalnie dodać fix-y, które zapewnią sztywną masę. Śmietankę przełożyć na wiśnie. Całość schłodzić. Ozdabiać ulubionymi dodatkami i podawać.

                                                Sprawdź również inne nasze przepisy na desery o wyjątkowo oryginalnych nazwach:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: jedzpysznie.pl

                                                Źródło zdjęcia głównego: Robert Lowdon/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości