Piernik z fasoli - wyjątkowy przepis na świąteczny deser

Piernik na talerzu
Piernik - przepis
Źródło: Darius Dzinnik/Getty Images
W naszej kuchni nie brakuje rozmaitych receptur na świąteczne przysmaki, dlatego musi się w niej znaleźć również wyjątkowy przepis na piernik z fasoli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zaskoczy niejednego miłośnika słodkości.

Pierniki można zrobić na bardzo rożne sposoby i użycie do nich fasoli czerwonej jest jednym z najbardziej nietypowych. Ten pomysł może wydawać się dość dziwny, ale naprawdę warto po niego sięgnąć i zaskoczyć siebie i innych. Fasola w ogóle nie zmieniają smaku piernika na bardziej wytrawny, wręcz pogłębia jego smak.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Piernik z fasoli - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    • szklanka fasoli czerwonej z puszki
      • 1 banan
        • pół szklanki cukru
          • pół szklanki oleju
            • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
              • łyżeczka kakao
                • łyżeczka sody
                  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
                    • pół łyżeczki soli
                      e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania
                      e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania

                      Piernik z fasoli - sposób przygotowania

                      1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
                        1. W wysokim naczyniu zblendować fasolę, banana, cukier i olej - powinna powstać gładka masa.
                          1. W większym naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie pozostałe suche składniki.
                            1. Zawartość obu naczyń połączyć i dobrze wymieszać.
                              1. Tak powstałe ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko podsypanej bułką tartą.
                                1. Piernik pomidorowy piec ok. 50 min.
                                  1. Ciasto można kroić na kawałki i jeść w najprostszej postaci lub też przekroić na pół i posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi, a wierzch oblać polewą czekoladową.
                                    1. I gotowe, smacznego!
                                      e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania
                                      e-book Magiczna Gwiazdka do pobrania

                                      Zobacz także inne nasze przepisy na pierniki:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości