Przepisy kulinarne

Piernik z fasoli - wyjątkowy przepis na świąteczny deser

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Piernik na talerzu

W naszej kuchni nie brakuje rozmaitych receptur na świąteczne przysmaki, dlatego musi się w niej znaleźć również wyjątkowy przepis na piernik z fasoli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zaskoczy niejednego miłośnika słodkości.

Pierniki można zrobić na bardzo rożne sposoby i użycie do nich fasoli czerwonej jest jednym z najbardziej nietypowych. Ten pomysł może wydawać się dość dziwny, ale naprawdę warto po niego sięgnąć i zaskoczyć siebie i innych. Fasola w ogóle nie zmieniają smaku piernika na bardziej wytrawny, wręcz pogłębia jego smak.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Piernik z fasoli - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka fasoli czerwonej z puszki
  • 1 banan
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Piernik z fasoli - sposób przygotowania

  1. 1Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  2. 2W wysokim naczyniu zblendować fasolę, banana, cukier i olej - powinna powstać gładka masa.
  3. 3W większym naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie pozostałe suche składniki.
  4. 4Zawartość obu naczyń połączyć i dobrze wymieszać.
  5. 5Tak powstałe ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko podsypanej bułką tartą.
  6. 6Piernik pomidorowy piec ok. 50 min.
  7. 7Ciasto można kroić na kawałki i jeść w najprostszej postaci lub też przekroić na pół i posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi, a wierzch oblać polewą czekoladową.
  8. 8I gotowe, smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy na pierniki:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images

Pozostałe wiadomości