Przepisy kulinarne

Laura i Karol ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" mają pomysł na biznes. "Lubimy kombinować"

Przepisy kulinarne

Autor:
Justyna
Piąsta
Zakochani zagotowani: Laura i Karol
Zakochani zagotowani: Laura i KarolDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Karol Maciesz i Laura Wielich uwielbiają gotować. Chętnie spędzają wspólnie czas w kuchni i wzajemnie się inspirują, odkrywając nowe smaki. W Dzień Dobry TVN pokazali autorskie pomysły na przekąski, które idealnie sprawdzą się podczas pikniku.

"Ślub od pierwszego wejrzenia". Laura i Karol

Karol Maciesz i Laura Wielich byli uczestnikami 5. edycji "Ślubu od pierwszego wejrzenia". Eksperci połączyli ich z innymi partnerami, jednak małżeństwa te nie przetrwały próby czasu. Po programie okazało się, że życie pisze własne scenariusze i to właśnie oni byli sobie pisani. Teraz tworzą szczęśliwy związek, a od 7 miesięcy razem mieszkają. Zakochani nie tylko świetnie się dogadują, ale również mają wspólne hobby.

- Tak naprawdę to jest nasza pasja. Oboje lubimy gotować, lubimy się spełniać w kuchni, lubimy kombinować, więc to jest coś, co na pewno nas złączyło w jakiś sposób i miło się przy tym spędza czas - powiedział Maciesz.

Karol i Laura w Dzień Dobry pokazali swoje pomysły na pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas majówkowego pikniku lub jako dodatek do mięs z grilla.

Pomysły na piknikowe dania

Mini tortille

Składniki na 30 sztuk mini roladek:

  • 7 tortilli
  • 300 g miksu sałat
  • 3 ogórki szklarniowe
  • 5 pomidorów
  • czerwona papryka
  • 350-400 g wędzonego fileta z kurczaka

Składniki na sos:

  • 200 g majonezu
  • 400 g jogurtu greckiego gęstego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy - sposób przygotowania:

  1. 1Łączymy majonez z jogurtem greckim.
  2. 2Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  3. 3Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Roladki - sposób przygotowania:

  1. 1Placki tortilli rozkładamy na blacie, całość placka smarujemy dokładnie sosem czosnkowym (około 2 łyżki sosu na placek).
  2. 2Na środku tortilli od góry do dołu układamy miks sałat.
  3. 3Następnie kroimy warzywa: ogórka na 8 części (wzdłuż) - bez gniazd nasiennych, pomidora w ćwiartki (około 1,5 cm) - bez gniazd nasiennych, paprykę oraz wędzonego fileta w drobne paski.
  4. 4Po obydwu stronach mixu sałat kładziemy pokrojone warzywa, natomiast paski fileta na środku.
  5. 5Zwijanie tortilli: Placek kładziemy tak, aby pasek warzyw był od nas w położeniu poziomym. Dolną częścią tortilli owijamy składniki, mocno ściskając na całości, aby nam się nie rozkleiła, zawijamy. Sos ma za zadanie utrzymać ją w całości i działa jak "klej". Gotowe tortille wkładamy na 20 minut do lodówki.
  6. 6Krojenie tortilli: Ucinamy końcówki z dwóch stron. Następnie kroimy ją na 4-5 części naprzemienne na prosto (dół - stanowi podstawę) i po ukosie, aby góra tworzyła stożek, który eksponuje środek.

Sałatka z rukoli i buraka

Składniki na 10 porcji:

  • 500 g rukoli
  • 8 buraków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzeszków Pini
  • 100 g słonecznika
  • 4 pomarańcze
  • 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 1Rukolę przełożyć do miski.
  2. 2Następnie ugotowanego buraka pokroić w 0,5 cm paski.
  3. 3Orzechy oraz słonecznik prażymy na patelni, czekamy do ostygnięcia.
  4. 4Pomarańcze kroimy w paski. Opcjonalnie dodajemy miód do pomarańczy.
  5. 5Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając.

Mohito truskawkowe bezalkoholowe

Składniki:

  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 limonki pociętej na ćwiartki
  • 3-4 truskawki pocięte na ćwiartki
  • garść mięty (ok. 6-8 listków)
  • 50 ml wody gazowanej (ewentualnie inny napój gazowany)
  • kruszony lód

Sposób przygotowania:

  1. 1Na dnie szklanki ugnieść limonki i części truskawki z cukrem.
  2. 2Dodać miętę, delikatnie ją ugnieść (tak, aby jak najmniej uszkodzić liście).
  3. 3Szklankę wypełnij kruszonym lodem i wszystko dobrze przemieszaj.
  4. 4Całość dopełnij wodą gazowaną.
  5. 5Do dekoracji użyj kilka gałązek mięty i truskawki.

Zakręcone paluszki

Ciasto:

  • puszka białej fasoli konserwowej (380 g po odsączeniu)
  • spora garść liści rukoli
  • około 3 szkl. mąki + do podsypywania
  • 2 czubate łyżki margaryny
  • jajko
  • pieprz do smaku

Nadzienie do zakręconych paluchów:

  • pasta pomidorowa
  • bazylia
  • oregano
  • ser żółty w plastrach

Sposób przygotowania:

  1. 1Fasolę odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy masło i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. 2Dodajemy rukolę i jajko, opcjonalnie pieprz do smaku - blendujemy.
  3. 3Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest nadal klejące, dosypujemy więcej mąki, do momentu, by ciasto nie przywierało do rąk.
  4. 4Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2-3 mm, krótszy bok powinien mieć około 20 cm. Tniemy równolegle do krótszego boku na paski szerokości około 4-5 cm.
  5. 5Każdy pasek smarujemy przecierem pomidorowym, docinamy i układamy kawałki plastrów sera (ser w trochę mniejszym rozmiarze niż pasek, by nie wystawał po brzegach), składamy na pół i skręcamy wzdłuż formując "zakręconego palucha".
  6. 6Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (kilkanaście minut).

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości