Kuchnia zero waste: zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści
13 maja 2022, 6:41
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zwróciliśmy uwagę na problem marnowania żywności i sposoby wykorzystania resztek. Jak zrobić zupę z miękkich rzodkiewek i ich liści? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści
Jest wiele powodów, dla których warto ten składnik wykorzystać, a jednym z nich jest fakt, że w liściach rzodkiewki jest więcej witaminy C niż w cytrynie.
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- cebula
- kawałek selera
- 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
- 4 łyżki masła lub oliwy
- 3 łyżki śmietany
- sok z 2 cytryn
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1,5 litra wody
Zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści - sposób przygotowania
- 1Z cytryny wyciśnij sok. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry. Zanurz plastry w soku z cytryny i zostaw na 15 minut.
- 2Liście rzodkiewki i cebulę oraz por posiekaj, seler i pieczywo pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę lub masło, na nim zeszklij cebulę i wrzuć pieczywo. Smaż je do zarumienienia, dorzuć seler i liście rzodkiewki, dodaj przyprawy. Smaż przez minutę, a potem wlej wodę.
- 3Przykryj garnek i gotuj przez 15 minut. Gorącą zupę zblenduj. Rozlej ją do talerzy, każdą porcję podawaj z plastrami rzodkiewek, kilkoma kroplami soku, w którym się moczyły i kleksem śmietany.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: Peredniankina/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości