Kurczę blade z sercem… z buraka, soczewicy i granatu
Składniki:
- 4 szt fileta z kurczaka
- 8 szt buraka gotowanego
- 3 szt owocu granatu
- 200 g soczewicy czerwonej
- Miód i sok z pomarańczy do smaku
- Ocet jabłkowy
- 1 cebula czerwona
- Musztarda ostra
- Świeża mięta
Sposób przygotowania:
- Dzień przed podaniem tego dania sugeruję, aby filety kurczaka wstawić do solanki przyjmując na 1 litr wody 60g soli(2 łyżki). Na dzień następny osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, kminkiem mielonym i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. W trakcie podlewamy kilkoma łyżkami wody aby doszedł w środku. Usmażonego odstawiamy, a my zabieramy się za sałatkę.
- Owoce granatu nacinamy, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy nasiona ze środka. Wrzucamy do miski, do nich dodajemy startego na grubym oczku buraka, pokrojoną w piórka cebulą.
- Soczewicę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy będzie prawie miękka odsączamy z wody.
- Musztardę łączymy z octem jabłkowym, miodem, sokiem z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dobrze wymieszane składniki sosu łączymy z ciepłą soczewicą aby przeszła smakiem. Dopiero dodajemy ją do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.
- Kurczaka kroimy bardzo cienko, układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy listkami mięty. Sałatkę układamy w kształcie serca.
- Doskonałym sposobem na to, żeby drób był smacznie doprawiony jest umieszczenie go w solance z wody i soli przyjmując proporcje na 1 litr wody 60g soli. Dotyczy to każdego mięsa drobiowego.
Potrawka z dyni z sercem.. z omleta i szpinaku
- 10 szt jajek
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki mąki
- szczypiorek
- 1 op. szpinaku drobnego
- 250 g sera żółtego tartego
- Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- Jajka ubijamy z solą i pieprzem białym, mąką i jogurtem. Masę wylewamy na patelnię po połowie, potrzebujemy 2 duże omlety.
- Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i odstawiamy.
- Na usmażony omlet wykładamy szpinak, posypujemy serem i przykrywamy drugim omletem. Dociskamy i z dużego omleta wykrawamy serca.
- 1.5 kg dyni hokkaido
- 1 ananas
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- kolendra świeża
- kmin rzymski
- 3 szt papryczki ostre
- sól
- Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę, posypujemy ją w trakcie solą i pieprzem, co pozwoli nam uzyskać ładny kolor przyrumienienia.
- Do cebuli dodajemy papryczki ostre, dynię pokrojoną w kostkę grubszą i ananasa.
- Chwilę smażymy razem i podlewamy niedużą ilością wody. Dusimy do miękkości.
- Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą świeżą.
- Potrawkę wylewamy na głęboki talerz i na wierzch wykładamy serca z omleta.
- Jajka do omleta powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu przyjmują do siebie szybciej przyprawy, które dodajemy. Dodanie jogurtu nadaje lekkości masie jajecznej
Podwieczorek z sercem…z ciasta, malin i kokosu
- 1 kg mąki
- 70 g drożdże
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
- Żółtka, jajka ubijamy z cukrem na puch, pozostawiając 4 łyżki do rozczynu, a jeżeli już piszę o nim to pora go przygotować.
- Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, wspomniany cukier i 5-6 łyżek mąki, mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rozczyn, kiedy tylko podwoi swoją objętość, przelewamy do puszystych jaj, dodajemy rozpuszczone przestudzone masło i powoli dodajemy mąkę wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
- 500 g malin mrożonych
- 2 op. konfitury malinowej
- 200g wiórków kokosowych
- Maliny rozmrażamy i łączymy z konfiturą.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każde rozwałkowujemy na prostokąt, każdy smarujemy malinami i posypujemy 100g wiórek kokosowych. Zwijamy jak klasyczną struclę.
- Powstałe wałki kroimy w plastry 3cm , każdy plaster nacinamy ale nie do końca i zwijamy w serca.
- Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z masłem (1 łyżka) i pozostałymi wiórkami. Ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni około 20 minut.
- Używając konfitur ze sklepu warto do nich dodawać owoce świeże czy mrożone z jakich konfitura jest przygotowana. Malina mrożona jest kwaśniejsza od świeżej zatem pamiętajmy że konfitura czy cukier nadaje im właściwej słodyczy.
Zobacz także:
- Minęło 30 lat od pierwszego finału WOŚP. Jak wyglądały początki Orkiestry?
- Jak zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca? Kardiolog wskazuje 5 produktów, które warto wykluczyć z diety
- Słodka kuchnia z korzennymi dodatkami Andrzeja Polana. Jakie desery warto przygotować?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: