Kuchnia od serca dla WOŚP - przepisy Andrzeja Polana

Kuchnia od serca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy to wyjątkowy czas. Atmosfera tego dnia unosi się również w kuchni Dzień Dobry TVN - Andrzej Polan przygotował w niej pyszne dania, kierując się sercem. Jak zrobić kurczę blade, potrawkę z dyni i malinowe ciasto z kokosem? Sprawdź przepisy.

Kurczę blade z sercem… z buraka, soczewicy i granatu

Składniki:

  • 4 szt fileta z kurczaka
    • 8 szt buraka gotowanego
      • 3 szt owocu granatu
        • 200 g soczewicy czerwonej
          • Miód i sok z pomarańczy do smaku
            • Ocet jabłkowy
              • 1 cebula czerwona
                • Musztarda ostra
                  • Świeża mięta

                    Sposób przygotowania:

                    1. Dzień przed podaniem tego dania sugeruję, aby filety kurczaka wstawić do solanki przyjmując na 1 litr wody 60g soli(2 łyżki). Na dzień następny osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, kminkiem mielonym i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. W trakcie podlewamy kilkoma łyżkami wody aby doszedł w środku. Usmażonego odstawiamy, a my zabieramy się za sałatkę.
                      1. Owoce granatu nacinamy, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy nasiona ze środka. Wrzucamy do miski, do nich dodajemy startego na grubym oczku buraka, pokrojoną w piórka cebulą.
                        1. Soczewicę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy będzie prawie miękka odsączamy z wody.
                          1. Musztardę łączymy z octem jabłkowym, miodem, sokiem z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.
                            1. Dobrze wymieszane składniki sosu łączymy z ciepłą soczewicą aby przeszła smakiem. Dopiero dodajemy ją do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.
                              1. Kurczaka kroimy bardzo cienko, układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy listkami mięty. Sałatkę układamy w kształcie serca.
                                1. Doskonałym sposobem na to, żeby drób był smacznie doprawiony jest umieszczenie go w solance z wody i soli przyjmując proporcje na 1 litr wody 60g soli. Dotyczy to każdego mięsa drobiowego.

                                  Potrawka z dyni z sercem.. z omleta i szpinaku

                                  • 10 szt jajek
                                    • 2 łyżki jogurtu gęstego
                                      • 2 łyżki mąki
                                        • szczypiorek
                                          • 1 op. szpinaku drobnego
                                            • 250 g sera żółtego tartego
                                              • Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
                                                1. Jajka ubijamy z solą i pieprzem białym, mąką i jogurtem. Masę wylewamy na patelnię po połowie, potrzebujemy 2 duże omlety.
                                                  1. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i odstawiamy.
                                                    1. Na usmażony omlet wykładamy szpinak, posypujemy serem i przykrywamy drugim omletem. Dociskamy i z dużego omleta wykrawamy serca. 
                                                      • 1.5 kg dyni hokkaido
                                                        • 1 ananas
                                                          • 200 ml mleka kokosowego
                                                            • 1 cebula
                                                              • olej rzepakowy do smażenia
                                                                • kolendra świeża
                                                                  • kmin rzymski
                                                                    • 3 szt papryczki ostre
                                                                      • sól
                                                                        1. Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę, posypujemy ją w trakcie solą i pieprzem, co pozwoli nam uzyskać ładny kolor przyrumienienia.
                                                                          1. Do cebuli dodajemy papryczki ostre, dynię pokrojoną w kostkę grubszą i ananasa.
                                                                            1. Chwilę smażymy razem i podlewamy niedużą ilością wody. Dusimy do miękkości.
                                                                              1. Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą świeżą.
                                                                                1. Potrawkę wylewamy na głęboki talerz i na wierzch wykładamy serca z omleta.
                                                                                  1. Jajka do omleta powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu przyjmują do siebie szybciej przyprawy, które dodajemy. Dodanie jogurtu nadaje lekkości masie jajecznej

                                                                                    Podwieczorek z sercem…z ciasta, malin i kokosu

                                                                                    • 1 kg mąki
                                                                                      • 70 g drożdże
                                                                                        • 500 ml mleka
                                                                                          • 6 żółtek
                                                                                            • 2 jajka
                                                                                              • 200 g cukru
                                                                                                • 200 g masła
                                                                                                  • szczypta soli
                                                                                                    1. Żółtka, jajka ubijamy z cukrem na puch, pozostawiając 4 łyżki do rozczynu, a jeżeli już piszę o nim to pora go przygotować.
                                                                                                      1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, wspomniany cukier i 5-6 łyżek mąki, mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                                        1. Rozczyn, kiedy tylko podwoi swoją objętość, przelewamy do puszystych jaj, dodajemy rozpuszczone przestudzone masło i powoli dodajemy mąkę wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
                                                                                                          • 500 g malin mrożonych
                                                                                                            • 2 op. konfitury malinowej
                                                                                                              • 200g wiórków kokosowych
                                                                                                                1. Maliny rozmrażamy i łączymy z konfiturą.
                                                                                                                  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każde rozwałkowujemy na prostokąt, każdy smarujemy malinami i posypujemy 100g wiórek kokosowych. Zwijamy jak klasyczną struclę.
                                                                                                                    1. Powstałe wałki kroimy w plastry 3cm , każdy plaster nacinamy ale nie do końca i zwijamy w serca.
                                                                                                                      1. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z masłem (1 łyżka) i pozostałymi wiórkami. Ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni około 20 minut.
                                                                                                                        1. Używając konfitur ze sklepu warto do nich dodawać owoce świeże czy mrożone z jakich konfitura jest przygotowana. Malina mrożona jest kwaśniejsza od świeżej zatem pamiętajmy że konfitura czy cukier nadaje im właściwej słodyczy.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości