Kuchnia od serca dla WOŚP - przepisy Andrzeja Polana

IMG_0026
Kuchnia od serca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy to wyjątkowy czas. Atmosfera tego dnia unosi się również w kuchni Dzień Dobry TVN - Andrzej Polan przygotował w niej pyszne dania, kierując się sercem. Jak zrobić kurczę blade, potrawkę z dyni i malinowe ciasto z kokosem? Sprawdź przepisy.

Kurczę blade z sercem… z buraka, soczewicy i granatu

Składniki:

  • 4 szt fileta z kurczaka
  • 8 szt buraka gotowanego
  • 3 szt owocu granatu
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • Miód i sok z pomarańczy do smaku
  • Ocet jabłkowy
  • 1 cebula czerwona
  • Musztarda ostra
  • Świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed podaniem tego dania sugeruję, aby filety kurczaka wstawić do solanki przyjmując na 1 litr wody 60g soli(2 łyżki). Na dzień następny osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, kminkiem mielonym i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. W trakcie podlewamy kilkoma łyżkami wody aby doszedł w środku. Usmażonego odstawiamy, a my zabieramy się za sałatkę.
  2. Owoce granatu nacinamy, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy nasiona ze środka. Wrzucamy do miski, do nich dodajemy startego na grubym oczku buraka, pokrojoną w piórka cebulą.
  3. Soczewicę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy będzie prawie miękka odsączamy z wody.
  4. Musztardę łączymy z octem jabłkowym, miodem, sokiem z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dobrze wymieszane składniki sosu łączymy z ciepłą soczewicą aby przeszła smakiem. Dopiero dodajemy ją do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.
  6. Kurczaka kroimy bardzo cienko, układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy listkami mięty. Sałatkę układamy w kształcie serca.
  7. Doskonałym sposobem na to, żeby drób był smacznie doprawiony jest umieszczenie go w solance z wody i soli przyjmując proporcje na 1 litr wody 60g soli. Dotyczy to każdego mięsa drobiowego.

Potrawka z dyni z sercem.. z omleta i szpinaku

  • 10 szt jajek
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki mąki
  • szczypiorek
  • 1 op. szpinaku drobnego
  • 250 g sera żółtego tartego
  • Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  1. Jajka ubijamy z solą i pieprzem białym, mąką i jogurtem. Masę wylewamy na patelnię po połowie, potrzebujemy 2 duże omlety.
  2. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i odstawiamy.
  3. Na usmażony omlet wykładamy szpinak, posypujemy serem i przykrywamy drugim omletem. Dociskamy i z dużego omleta wykrawamy serca. 
  • 1.5 kg dyni hokkaido
  • 1 ananas
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kolendra świeża
  • kmin rzymski
  • 3 szt papryczki ostre
  • sól
  1. Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę, posypujemy ją w trakcie solą i pieprzem, co pozwoli nam uzyskać ładny kolor przyrumienienia.
  2. Do cebuli dodajemy papryczki ostre, dynię pokrojoną w kostkę grubszą i ananasa.
  3. Chwilę smażymy razem i podlewamy niedużą ilością wody. Dusimy do miękkości.
  4. Pod koniec dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą świeżą.
  5. Potrawkę wylewamy na głęboki talerz i na wierzch wykładamy serca z omleta.
  6. Jajka do omleta powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu przyjmują do siebie szybciej przyprawy, które dodajemy. Dodanie jogurtu nadaje lekkości masie jajecznej

Podwieczorek z sercem…z ciasta, malin i kokosu

  • 1 kg mąki
  • 70 g drożdże
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  1. Żółtka, jajka ubijamy z cukrem na puch, pozostawiając 4 łyżki do rozczynu, a jeżeli już piszę o nim to pora go przygotować.
  2. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, wspomniany cukier i 5-6 łyżek mąki, mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Rozczyn, kiedy tylko podwoi swoją objętość, przelewamy do puszystych jaj, dodajemy rozpuszczone przestudzone masło i powoli dodajemy mąkę wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
  • 500 g malin mrożonych
  • 2 op. konfitury malinowej
  • 200g wiórków kokosowych
  1. Maliny rozmrażamy i łączymy z konfiturą.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każde rozwałkowujemy na prostokąt, każdy smarujemy malinami i posypujemy 100g wiórek kokosowych. Zwijamy jak klasyczną struclę.
  3. Powstałe wałki kroimy w plastry 3cm , każdy plaster nacinamy ale nie do końca i zwijamy w serca.
  4. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z masłem (1 łyżka) i pozostałymi wiórkami. Ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni około 20 minut.
  5. Używając konfitur ze sklepu warto do nich dodawać owoce świeże czy mrożone z jakich konfitura jest przygotowana. Malina mrożona jest kwaśniejsza od świeżej zatem pamiętajmy że konfitura czy cukier nadaje im właściwej słodyczy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości