Krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym z przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese
Źródło: Mateusz Jagielski
Zaczyna się sezon na szparagi, które co roku są coraz bardziej doceniane przez Polaków. Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszny krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym. Sprawdź jej przepis. 

Krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g Ricotty,
    • 1 mała cebulka,
      • 250 g zielonych szparagów (około 2 na osobę),
        • 1 szklanka bulionu ,
          • 4 jaja perliczki,
            • oliwa z oliwek extra vergine,
              • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
                • ser Parmigiano Reggiano do smaku.

                  Wszystko o kawie

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                  Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                  Kawa na jesienne poranki
                  Kawa na jesienne poranki
                  Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                  Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                  Dzień dobry i smacznej kawusi
                  Dzień dobry i smacznej kawusi
                  Czym zastąpić kawę?
                  Czym zastąpić kawę?

                  Sposób przygotowania kremu szparagowego z serem ricotta

                  1. Szparagi myjemy i siekamy, odkładając na bok nienaruszone końcówki.
                    1. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy szparagi, bulion i gotujemy przez 10 minut. Pamiętajmy, aby w trakcie gotowania (połowa czasu) odłożyć na bok końcówki, których użyjemy do dekoracji; po ugotowaniu wrzucamy szparagi do blendera i dobrze miksujemy.
                      1. Sadzimy jajka przepiórcze na patelni.
                        1. Serwujemy krem na głębokim talerzu, w centrum dodajemy jajko, łyżkę ricotty i bardzo niewiele gałki muszkatołowej, ser Parmigiano Reggiano i odłożone do dekoracji końcówki szparagów.

                          Zobacz także:

                          Źródło: Cristina Catese

                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana