Przepisy kulinarne

Dzień buraka... w naszej kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.

Owsianka z burakami i malinami

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

2 szklanki jogurtu lub mleka

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżeczka miodu

⅓ szklanki obranych pistacji

szczypta imbiru, cynamonu i kardamonu

1 mały burak

1 szklanka mrożonych malin

2-3 świeże daktyle

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane zalać na noc jogurtem i mieszać wraz z siemieniem lnianym, miodem, pistacjami i przyprawami lub

2. Płatki owsiane ugotować z rana w mleku z siemieniem lnianym, przyprawami i pistacjami. Kiedy owsianka ostygnie dodać miód. Surowego buraka zblendować z malinami i daktylami. Następnie do słoiczków lub małych miseczek wykładać owsiankę, a na górę mus. Udekorować malinami i posypać pistacjami.

Chlebek buraczany z orzechami włoskimi

Składniki:

3/4 szklanki wody

1 ½ szklanki buraka

4-4 ½ szklanki mąki pszennej

1 łyżka oliwy z oliwek

½ szklanki orzechów włoskich

1 saszetka drożdży

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Buraki obrać ze skóry, umyć i zblendować na gładkie puree. Następnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki (orzechy dodać na końcu, po połączeniu wszystkich składników) i odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Chlebek piec w 200 stopniach ok 25-30 minut.

Kanapka: z hummusem z burakiem, awokado, orzechami pinii i szpinakiem

Składniki:

2-3 kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego

⅓ szklanki orzechów pinii

1 dojrzałe awokado

1 pęczek kolendry

200 g suchej ciecierzycy

5-6 łyżek tahiny

1 ząbki czosnku

sok z 2 cytryn

po szczypcie: cynamonu, mielonego ziela angielskiego, goździków mielonych, gałki muszkatołowej, nasion kolendry

sól i pieprz do smaku

1 pieczony burak

Sposób przygotowania:

Hummus:

Ciecierzycę moczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie do miękkości – od 40 do 60 minut (nie namoczoną uprzednio nawet do 1,5 godz.). Wodę z gotowania zachować – odlać do osobnego pojemnika. Ciecierzycę zmiksować w blenderze wraz z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem, burakiem i wodą z gotowania. Wodę dolewać stopniowo, aby hummus był puszysty i kremowy - trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, bo masa będzie zbyt rzadka. Na sam koniec doprawić przyprawami, solą i pieprzem.

Pieczywo smarować obficie hummusem z burakiem, następnie ułożyć pokrojone plastry awokado, posypać obficie prażonymi orzechami pinii i kolendrą. Na sam koniec można dodatkowo delikatnie skropić sokiem z cytryny i ostatecznie doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z pieczonym burakiem, kalafiorem, kaszą pęczak, czerwoną kapustą, zielonym groszkiem i ziołami.

Składniki:

1 kalafior

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

3 upieczone buraki

2 szklanka zielonego groszku (mrożonego)

1 szczypioru, natki z pietruszki i koperku

1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak

2-3 cytryny

½ szklanki oliwy z oliwek

przyprawy: kumin mielony, koledra mielona, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na różyczki, delikatnie skropić oliwą, posolić, pieprzemy i piec w 200 stopniach aż stanie się złoto-brązowy. W między czasie pokroić buraki w kostkę, podgotować groszek i drobno posiekać zioła. Następnie mieszać całość: pieczonego kalafiora, ciecierzycę, buraki, groszek, kaszę pęczak, świeże zioła. Całość zalać dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny, doprawić ostatecznie kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.

Ciasto czekoladowe z burakiem i ganeszem czekoladowym

Składniki:

150 g masła

1 ½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 jajka

1 ¼ szklanki puree z gotowanego/pieczonego buraka

1 ½ mąki pszennej

1 - 1 ½ szklanki gorzkiego kakao

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

szczypta soli

200 ml śmietany kremówki

200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować/upiec do miękkości. Następnie ostudzić i zblendować na gładkie puree. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodać jajka i dalej ubijać. Następnie dodać suche składniki: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i na końcu mleko. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej blachy. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (w zależności od wielkości blachy) do suchego patyczka.

Ganesz czekoladowy:

Śmietankę kremówkę podgrzać, a następny zalać nią czekoladę. Całość mieszać aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Dokładnie studzić w lodówce i ubijać na gładką, puszystą masę.

Wystudzone ciasto smarować obficie kremem. Możemy je udekorować chipsami z pieczonego buraka lub upiec dwukrotnie i przełożyć kremem, aby powstał tort czekoladowo-buraczany.

Zobacz też: Dzień buraka... w naszej kuchni >>>

Zobacz też: Ciasto z buraka >>>

Zobacz też: Burger z kotletem, z batata, a może z buraka? >>>

Zobacz też: Burgery z buraka! >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości