Materiał promocyjny

Ciasto francuskie, tarta i kulebiak według przepisów Davida Gaboriauda

Ciasto francuskie na słodko i słono
Źródło: Dzień Dobry TVN
Francuskie ciasto króluje w naszej kuchni. Zobacz, jak powstaje cienka tarta z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem, mille feuille z kremem mascarpone, wanilią, kremem patissiere z cydrem i słonym karmelem, fondue z camembertem z grissini oraz kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem. Poznaj niezwykłe przepisy Davida Gaboriauda.

Cienka tarta z ziemniakami, mozzarella i rozmarynem

Składniki na cienką tartę z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem

  • 1 ciasto francuskie okrągłe lub prostokątne
    • 2-3 ziemniaki
      • 1 mozzarella
        • 2 gałązki świeżego rozmarynu
          • sól, pieprz
            • oliwa z oliwek

              Jak przyrządzić cienką tartę z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem

              Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę porwij na kawałki.

              Rozwiń ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem. Ułóż plastry ziemniaków na płasko na ciasto, zostaw brzegi czyste bez ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 25 minut w 180 C st. 5 min.

              Przed końcem dodaj kawałki mozzarelli oraz rozmaryn i piecz jeszcze kilka minut, aż mozzarella ładnie się rozpuści. Wyciągnij, odstaw na parę minut do wystygnięcia i pokrój w kawałki. Polej oliwą i zjedz od razu.

              Mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem

              Składniki na mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem

              • 1 do 2 ciast francuskich
                • cukier puder
                  • krem mascarpone:
                    • 150 g mascarpone
                      • laska wanilii lub pasta waniliowa
                        • 50-75 ml śmietanki 30%
                          • 2 łyżki cukru
                            • krem patissiere:
                              • 250 ml mleka
                                • 3 żółtka
                                  • 3 łyżki cukru
                                    • 30 g skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej
                                      • 2 łyżki cydru
                                        • 20 g zimnego masła
                                          • karmel:
                                            • 80 g cukru
                                              • 20 g masła
                                                • 100 g śmietanki 30%
                                                  • sól

                                                    Jak przyrządzić mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem

                                                    Ciasto francuskie pokrój na 6 prostokątnych kawałków 12 x 7 cm. Włóż do piekarnika w 180 st C. Piecz ok. 10 minut, następnie odwróć i piecz kolejne 10-15 min na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

                                                    Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę lub skrobię i wymieszaj. Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie wlej do miski z żółtkami i mąką na 3 razy tak, aby nie ściąć żółtka. Wymieszaj i wlej z powrotem krem do rondelka. Gotuj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje i przypomni beszamel. Dodaj cydr, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Po ok 6-8 minutach dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Włóż do lodówki na 45 min. Po tym czasie przełóż krem do rękawa cukierniczego.

                                                    Mascarpone wymieszaj z cukrem, wanilią i śmietanką na gęsty krem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na suchej patelni wsyp 80 g cukru, podgrzej aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodaj masło, wymieszaj a następnie dodaj śmietankę i gotuj aż karmel będzie jednolity. Na koniec dodaj szczyptę soli.

                                                    Fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny

                                                    Składniki na fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny

                                                    • 1 camembert dobrej jakości (w pudełku drewnianym)
                                                      • 1 ciasto francuskie okrągłe
                                                        • konfitura z żurawiny lub brusznicy
                                                          • 1 jajko
                                                            • ząbek czosnku
                                                              • świeży rozmaryn
                                                                • 2 łyżki czarnuszki
                                                                  • miód

                                                                    Jak przyrządzić fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny

                                                                    Rozwiń ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na jego środku wykrój kółko o średnicy sera. Wyciągnij kółko i na jego miejscu włóż ser (bez folii). Nacinaj ser u góry w kratkę, wbij ząbek czosnku i polej miodem oraz posyp rozmarynem. Ostrym nożem nacinaj długie paski ciasta od krawędzi sera do brzegów ciasta. Posmaruj paski ubitym jajkiem.

                                                                    Zwiń każdy pasek i posyp je czarnuszką. Włóż ser z ciastem do piekarnika na 20 min w 180 st C. Wyciągnij z piekarnika i serwuj z konfiturą z żurawiny.

                                                                    Kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem

                                                                    Składniki na kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem

                                                                    • 1 ciasto francuskie
                                                                      • 800 g fileta z łososia bez skóry, oczyszczone z ości
                                                                        • 4 szt. portobello
                                                                          • szklanka ryżu basmati
                                                                            • 1 cebula
                                                                              • 150 g serka twarogowego
                                                                                • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                                  • garść szpinaku
                                                                                    • łyżeczka słodkiej papryki
                                                                                      • łyżka posiekanego koperku
                                                                                        • 1 cytryna
                                                                                          • 1 jajko
                                                                                            • 2 łyżki mleka

                                                                                              Jak przyrządzić kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem

                                                                                              Grzyby portobello i cebulę pokrój w drobnej kosteczki. Na patelni podsmaż grzyby z cebulą na maśle klarowanym, aż będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki i szpinakiem, chwilę jeszcze podsmaż. Odstaw do ostygnięcia.

                                                                                              Ryż gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wymieszaj z grzybami, szpinakiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek wymieszaj z koperkiem, papryką słodką i skórką z cytryny. Filet z łososia podziel na 2 kawałki o równej długości. Posmaruj filety serkiem.

                                                                                              Ciasto francuskie podziel na 4 prostokątne płatki ok. 15 do 20 cm na 10 cm. Na 2 płatki ułóż cienką warstwę ryżu z grzybami. Następnie ułóż filety z łososia. Przykryj filety resztką ryżu z grzybami i przykryj kolejne 4 płatki ciasta francuskiego. Szczelnie zamknij brzegi i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C ok 35 minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę do wystygnięcia.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Źródło:  David Gaboriaud

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości