Cienka tarta z ziemniakami, mozzarella i rozmarynem
Składniki na cienką tartę z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem
- 1 ciasto francuskie okrągłe lub prostokątne
- 2-3 ziemniaki
- 1 mozzarella
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Jak przyrządzić cienką tartę z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę porwij na kawałki.
Rozwiń ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem. Ułóż plastry ziemniaków na płasko na ciasto, zostaw brzegi czyste bez ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 25 minut w 180 C st. 5 min.
Przed końcem dodaj kawałki mozzarelli oraz rozmaryn i piecz jeszcze kilka minut, aż mozzarella ładnie się rozpuści. Wyciągnij, odstaw na parę minut do wystygnięcia i pokrój w kawałki. Polej oliwą i zjedz od razu.
Mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem
Składniki na mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem
- 1 do 2 ciast francuskich
- cukier puder
- krem mascarpone:
- 150 g mascarpone
- laska wanilii lub pasta waniliowa
- 50-75 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- krem patissiere:
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej
- 2 łyżki cydru
- 20 g zimnego masła
- karmel:
- 80 g cukru
- 20 g masła
- 100 g śmietanki 30%
- sól
Jak przyrządzić mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem
Ciasto francuskie pokrój na 6 prostokątnych kawałków 12 x 7 cm. Włóż do piekarnika w 180 st C. Piecz ok. 10 minut, następnie odwróć i piecz kolejne 10-15 min na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę lub skrobię i wymieszaj. Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie wlej do miski z żółtkami i mąką na 3 razy tak, aby nie ściąć żółtka. Wymieszaj i wlej z powrotem krem do rondelka. Gotuj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje i przypomni beszamel. Dodaj cydr, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Po ok 6-8 minutach dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Włóż do lodówki na 45 min. Po tym czasie przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Mascarpone wymieszaj z cukrem, wanilią i śmietanką na gęsty krem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na suchej patelni wsyp 80 g cukru, podgrzej aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodaj masło, wymieszaj a następnie dodaj śmietankę i gotuj aż karmel będzie jednolity. Na koniec dodaj szczyptę soli.
Fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny
Składniki na fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny
- 1 camembert dobrej jakości (w pudełku drewnianym)
- 1 ciasto francuskie okrągłe
- konfitura z żurawiny lub brusznicy
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- świeży rozmaryn
- 2 łyżki czarnuszki
- miód
Jak przyrządzić fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny
Rozwiń ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na jego środku wykrój kółko o średnicy sera. Wyciągnij kółko i na jego miejscu włóż ser (bez folii). Nacinaj ser u góry w kratkę, wbij ząbek czosnku i polej miodem oraz posyp rozmarynem. Ostrym nożem nacinaj długie paski ciasta od krawędzi sera do brzegów ciasta. Posmaruj paski ubitym jajkiem.
Zwiń każdy pasek i posyp je czarnuszką. Włóż ser z ciastem do piekarnika na 20 min w 180 st C. Wyciągnij z piekarnika i serwuj z konfiturą z żurawiny.
Kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem
Składniki na kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem
- 1 ciasto francuskie
- 800 g fileta z łososia bez skóry, oczyszczone z ości
- 4 szt. portobello
- szklanka ryżu basmati
- 1 cebula
- 150 g serka twarogowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść szpinaku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka posiekanego koperku
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Jak przyrządzić kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem
Grzyby portobello i cebulę pokrój w drobnej kosteczki. Na patelni podsmaż grzyby z cebulą na maśle klarowanym, aż będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki i szpinakiem, chwilę jeszcze podsmaż. Odstaw do ostygnięcia.
Ryż gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wymieszaj z grzybami, szpinakiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek wymieszaj z koperkiem, papryką słodką i skórką z cytryny. Filet z łososia podziel na 2 kawałki o równej długości. Posmaruj filety serkiem.
Ciasto francuskie podziel na 4 prostokątne płatki ok. 15 do 20 cm na 10 cm. Na 2 płatki ułóż cienką warstwę ryżu z grzybami. Następnie ułóż filety z łososia. Przykryj filety resztką ryżu z grzybami i przykryj kolejne 4 płatki ciasta francuskiego. Szczelnie zamknij brzegi i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C ok 35 minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
Zobacz też:
- Papryczki, makaron z kaczką oraz churros, czyli kuchnia hiszpańska z Marietą Marecką i Conrado Moreno
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN