Materiał promocyjny

Ciasto francuskie, tarta i kulebiak według przepisów Davida Gaboriauda

David Gaboriaud w Dzień Dobry TVN
Ciasto francuskie na słodko i słono
Źródło: Dzień Dobry TVN
Francuskie ciasto króluje w naszej kuchni. Zobacz, jak powstaje cienka tarta z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem, mille feuille z kremem mascarpone, wanilią, kremem patissiere z cydrem i słonym karmelem, fondue z camembertem z grissini oraz kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem. Poznaj niezwykłe przepisy Davida Gaboriauda.

Cienka tarta z ziemniakami, mozzarella i rozmarynem

Składniki na cienką tartę z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem

  • 1 ciasto francuskie okrągłe lub prostokątne
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mozzarella
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przyrządzić cienką tartę z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę porwij na kawałki.

Rozwiń ciasto francuskie. Nakłuj je widelcem. Ułóż plastry ziemniaków na płasko na ciasto, zostaw brzegi czyste bez ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 25 minut w 180 C st. 5 min.

Przed końcem dodaj kawałki mozzarelli oraz rozmaryn i piecz jeszcze kilka minut, aż mozzarella ładnie się rozpuści. Wyciągnij, odstaw na parę minut do wystygnięcia i pokrój w kawałki. Polej oliwą i zjedz od razu.

Mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem

Składniki na mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem

  • 1 do 2 ciast francuskich
  • cukier puder
  • krem mascarpone:
  • 150 g mascarpone
  • laska wanilii lub pasta waniliowa
  • 50-75 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • krem patissiere:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej
  • 2 łyżki cydru
  • 20 g zimnego masła
  • karmel:
  • 80 g cukru
  • 20 g masła
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól

Jak przyrządzić mille feuille z kremem mascarpone z wanilią, krem patissiere z cydrem i słonym karmelem

Ciasto francuskie pokrój na 6 prostokątnych kawałków 12 x 7 cm. Włóż do piekarnika w 180 st C. Piecz ok. 10 minut, następnie odwróć i piecz kolejne 10-15 min na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę lub skrobię i wymieszaj. Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie wlej do miski z żółtkami i mąką na 3 razy tak, aby nie ściąć żółtka. Wymieszaj i wlej z powrotem krem do rondelka. Gotuj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje i przypomni beszamel. Dodaj cydr, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Po ok 6-8 minutach dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Włóż do lodówki na 45 min. Po tym czasie przełóż krem do rękawa cukierniczego.

Mascarpone wymieszaj z cukrem, wanilią i śmietanką na gęsty krem. Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na suchej patelni wsyp 80 g cukru, podgrzej aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodaj masło, wymieszaj a następnie dodaj śmietankę i gotuj aż karmel będzie jednolity. Na koniec dodaj szczyptę soli.

Fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny

Składniki na fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny

  • 1 camembert dobrej jakości (w pudełku drewnianym)
  • 1 ciasto francuskie okrągłe
  • konfitura z żurawiny lub brusznicy
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • świeży rozmaryn
  • 2 łyżki czarnuszki
  • miód

Jak przyrządzić fondue z camembertem z grissini z ciasta francuskiego i konfitury z żurawiny

Rozwiń ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na jego środku wykrój kółko o średnicy sera. Wyciągnij kółko i na jego miejscu włóż ser (bez folii). Nacinaj ser u góry w kratkę, wbij ząbek czosnku i polej miodem oraz posyp rozmarynem. Ostrym nożem nacinaj długie paski ciasta od krawędzi sera do brzegów ciasta. Posmaruj paski ubitym jajkiem.

Zwiń każdy pasek i posyp je czarnuszką. Włóż ser z ciastem do piekarnika na 20 min w 180 st C. Wyciągnij z piekarnika i serwuj z konfiturą z żurawiny.

Kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem

Składniki na kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem

  • 1 ciasto francuskie
  • 800 g fileta z łososia bez skóry, oczyszczone z ości
  • 4 szt. portobello
  • szklanka ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 150 g serka twarogowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Jak przyrządzić kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem

Grzyby portobello i cebulę pokrój w drobnej kosteczki. Na patelni podsmaż grzyby z cebulą na maśle klarowanym, aż będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki i szpinakiem, chwilę jeszcze podsmaż. Odstaw do ostygnięcia.

Ryż gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wymieszaj z grzybami, szpinakiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek wymieszaj z koperkiem, papryką słodką i skórką z cytryny. Filet z łososia podziel na 2 kawałki o równej długości. Posmaruj filety serkiem.

Ciasto francuskie podziel na 4 prostokątne płatki ok. 15 do 20 cm na 10 cm. Na 2 płatki ułóż cienką warstwę ryżu z grzybami. Następnie ułóż filety z łososia. Przykryj filety resztką ryżu z grzybami i przykryj kolejne 4 płatki ciasta francuskiego. Szczelnie zamknij brzegi i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C ok 35 minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę do wystygnięcia.

Zobacz też:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości