Ciasto biskup - przepis na pyszny deser z kilku warstw

ciasto biskup
Ciasto biskup - przepis
Źródło: Kinga Krzeminska/Getty Images
Pyszne desery o wyszukanych, czasem zabawnych nazwach to jedna z wielu naszych specjalności. Z pewnością zalicza się do niej ciasto, które ktoś kiedyś nazwał "biskup". Jak je zrobić? Sprawdź przepis w kuchni Dzień Dobry TVN.

Ciasto biskup - przepis

Ciasto biskup to połączenie jasnego biszkopta, budyniowego kremu, galaretki z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki i kokosowo-makowej bezy. Całość wymaga nieco pracy, ale jest zdecydowanie tego warta.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Biszkopt:

  • 4 jajka
    • pół szklanki drobnego cukru
      • pół szklanki mąki tortowej
        • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
          • 2 łyżki zimnej wody
            • 2 łyżki oleju

              Krem budyniowy:

              • 500 ml mleka
                • 200 g miękkiego masła
                  • 3 łyżki mąki pszennej
                    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                      • 3 łyżki cukru
                        • 1 op. cukru wanilinowego
                          • 2 jajka

                            Beza makowo - kokosowa:

                            • 4 białka
                              • 3/4 szkl. cukru
                                • 1 szkl. suchego maku
                                  • 1 szkl. wiórków kokosowych

                                    Galaretka z dżemem:

                                    • 2 galaretki wiśniowe
                                      • 2 szklanki wody
                                        • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

                                          Jak zrobi ciasto biskup?

                                          1. Biszkopt: wedłe własnego przepisu lub - całe jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksować. Obroty miksera zmniejszyć do minimum, dodać obie mąki i całośc zmiksuować. Puszystą masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 stopni
                                            1. W 500 ml gorącej wody rozpuścić galaretki wiśniowe. Dodać dżem i wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ostudzony biszkopt.
                                              1. Odlać pół szklanki mleka. Połączyć z żółtkami, mąką pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
                                                1. Resztę mleka połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym i zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę budyniową i stale mieszając, gotować aż do zgęstnienia.
                                                  1. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać przestudzony budyń. Całość zmiksować do połączenia.
                                                    1. Przygotowaną masę wyłożyć na stężałą galaretkę.
                                                      1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Do masy wsypać mak oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszając szpatułką. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego w temp. 180 stopni na około 20-25 minut.
                                                        1. Po lekkim przestudzeniu wyłożyć krem budyniowy.

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                          Źródło: smakinatalerzu.pl

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości