Przepisy kulinarne

Ciastka bezglutenowe to idealny dodatek do kawy lub doskonały pomysł na deser

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Moment RFEkaterina Smirnova/Getty Images

Chcesz wypróbować przepis na ciastka bezglutenowe, ale boisz się, że nie wyjdzie? Niepotrzebnie! Istnieje wiele prostych przepisów, z którymi każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbuj, jak smakują bezglutenowe ciastka owsiane czy ciastka korzenne bezglutenowe. Poznaj szybkie i łatwe przepisy na ciastka bezglutenowe.

Ciastka bezglutenowe to doskonały pomysł na deser lub poczęstunek dla znajomych. Szybkie ciastka bezglutenowe nie wymagają specjalnych umiejętności i nie mogą się nie udać. Istnieje wiele rodzajów ciastek, które możesz przygotować. Owsiane ciastka bezglutenowe, ciastka korzenne bezglutenowe czy ciastka czekoladowe bezglutenowe to zaledwie kilka z naszych propozycji.

Owsiane ciastka bezglutenowe – przepis

Składniki na owsiane ciastka bezglutenowe ( 20 sztuk):

  • 100 g bezglutenowych płatków owsianych,
  • 75 g miękkiego masła,
  • ¼ szklanki bezglutenowej mąki,
  • ¼ szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze wyrób masę dłońmi bądź łyżką.
  • Z przygotowanego ciasta formuj kulki, a następnie wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczaj. Piecz około 20 minut.
  • Bezglutenowe ciastka owsiane są proste w przygotowaniu. Przedstawiony sposób przygotowania to klasyczny przepis na ciastka bezglutenowe . Wykorzystując mąkę kokosową oraz dodając wiórki kokosowe, uzyskasz ciastka kokosowe bezglutenowe . Zamieniając cukier brązowy na ksylitol albo erytrytol, otrzymasz ciastka bezglutenowe i bezcukrowe . Jest bardzo wiele możliwości, zatem nie bój się eksperymentować i dodawać do masy na ciastka bezglutenowe swoich ulubionych składników.
Włoskie słodkości Cristiny Catese
Włoskie słodkości Cristiny Catese
Dzień Dobry TVN

Ciastka korzenne bezglutenowe – przepis

Składniki na ciastka korzenne bezglutenowe (20 sztuk):

  • 200 g bezglutenowej mąki owsianej,
  • 150 g mąki ryżowej,
  • 150 g cukru brązowego albo kokosowego,
  • 1 średniej wielkości jajko,
  • ok. 200–230 g zimnego masła (posiekanego),
  • 4 łyżki surowego kakao,
  • 3 g sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 12 utartych goździków,
  • ½ startej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 190℃. Wymieszaj masło z cukrem i solą (ręcznie albo przy użyciu miksera). Stopniowo dodawaj do masy roztrzepane jajko.
  • Gdy konsystencja stanie się jednolita, dodaj do masy przesianą przez sito mąkę wraz z sodą oczyszczoną, kakao oraz przyprawami. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być również lepkie.
  • Z przygotowanego ciasta formuj w dłoniach kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj. Pamiętaj, by zachować odstępy między ciastkami. Piecz około 8–10 minut. Wyjmij blachę z piekarnika. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowane w powyższy sposób kruche ciastka bezglutenowe sprawdzą się idealnie na święta. W smaku przypominają bowiem ciasteczka piernikowe. Jeśli chcesz przygotować ciastka bezglutenowe bez cukru , użyj erytrytolu zamiast cukru. Ta niewielka zmiana sprawi, że uzyskasz dietetyczne ciastka bezglutenowe .

Ciastka czekoladowe bezglutenowe – przepis

Składniki na ciastka czekoladowe bezglutenowe (20 sztuk):

  • 300 g mąki bezglutenowej,
  • 200 g cukru brązowego,
  • ok. 160 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
  • 2 szczypty soli,
  • dowolny zapach albo 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj masło z cukrem, ekstraktem (zapachem) oraz jajkami. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  • Pokrusz czekoladę na drobne kawałki, a następnie dodaj ją do masy i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Uzyskane w ten sposób ciasto włóż do lodówki i schładzaj około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170℃.
  • Z ciasta formuj w dłoniach kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczaj. Pozostaw odstępy między ciastkami. Piecz około 15 minut. Ostudź i gotowe.

Jeżeli chcesz przygotować ciastka bezglutenowe bez jajek , zastąp jajka 2 łyżkami nasion chia, zmielonych w młynku do kawy i wymieszanych ze 100 ml mleka roślinnego albo wody (wsyp nasiona do szklanki, wymieszaj z mlekiem roślinnym lub wodą i pozostaw na chwilę). Jeśli natomiast chcesz zrobić ciastka bezglutenowe bez jajek i mleka , zamiast jajek użyj 2 łyżek nasion chia, a zamiast masła – margaryny bezmlecznej.

Ciastka imbirowe bezglutenowe - przepis

Składniki na ciastka imbirowe bezglutenowe (40 sztuk):

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 jajko,
  • ok. 120 g zimnego masła,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto, a następnie włóż je do lodówki i schładzaj około 30 minut. Zrezygnuj z chłodzenia, jeśli ciasto od razu po zagnieceniu jest mało klejące i zwarte.
  • Rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z niego dowolne kształty i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka około 10 minut.

Jeśli chcesz upiec ciastka bezglutenowe bezmleczne , wymień masło na margarynę bezmleczną. Wykorzystując mąkę gryczaną, uzyskasz ciastka gryczane bezglutenowe . Możesz jednak zamienić tę mąkę na inną i w ten sposób otrzymać inny rodzaj ciastek, np. ciastka kukurydziane bezglutenowe (z mąki kukurydzianej). 

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości