Ciastka bezglutenowe to doskonały pomysł na deser lub poczęstunek dla znajomych. Szybkie ciastka bezglutenowe nie wymagają specjalnych umiejętności i nie mogą się nie udać. Istnieje wiele rodzajów ciastek, które możesz przygotować. Owsiane ciastka bezglutenowe, ciastka korzenne bezglutenowe czy ciastka czekoladowe bezglutenowe to zaledwie kilka z naszych propozycji.
Owsiane ciastka bezglutenowe – przepis
Składniki na owsiane ciastka bezglutenowe ( 20 sztuk):
- 100 g bezglutenowych płatków owsianych,
- 75 g miękkiego masła,
- ¼ szklanki bezglutenowej mąki,
- ¼ szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżka wody.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wymieszaj wszystkie składniki i dobrze wyrób masę dłońmi bądź łyżką.
- Z przygotowanego ciasta formuj kulki, a następnie wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczaj. Piecz około 20 minut.
- Bezglutenowe ciastka owsiane są proste w przygotowaniu. Przedstawiony sposób przygotowania to klasyczny przepis na ciastka bezglutenowe . Wykorzystując mąkę kokosową oraz dodając wiórki kokosowe, uzyskasz ciastka kokosowe bezglutenowe . Zamieniając cukier brązowy na ksylitol albo erytrytol, otrzymasz ciastka bezglutenowe i bezcukrowe . Jest bardzo wiele możliwości, zatem nie bój się eksperymentować i dodawać do masy na ciastka bezglutenowe swoich ulubionych składników.
Ciastka korzenne bezglutenowe – przepis
Składniki na ciastka korzenne bezglutenowe (20 sztuk):
- 200 g bezglutenowej mąki owsianej,
- 150 g mąki ryżowej,
- 150 g cukru brązowego albo kokosowego,
- 1 średniej wielkości jajko,
- ok. 200–230 g zimnego masła (posiekanego),
- 4 łyżki surowego kakao,
- 3 g sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 12 utartych goździków,
- ½ startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190℃. Wymieszaj masło z cukrem i solą (ręcznie albo przy użyciu miksera). Stopniowo dodawaj do masy roztrzepane jajko.
- Gdy konsystencja stanie się jednolita, dodaj do masy przesianą przez sito mąkę wraz z sodą oczyszczoną, kakao oraz przyprawami. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być również lepkie.
- Z przygotowanego ciasta formuj w dłoniach kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj. Pamiętaj, by zachować odstępy między ciastkami. Piecz około 8–10 minut. Wyjmij blachę z piekarnika. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowane w powyższy sposób kruche ciastka bezglutenowe sprawdzą się idealnie na święta. W smaku przypominają bowiem ciasteczka piernikowe. Jeśli chcesz przygotować ciastka bezglutenowe bez cukru , użyj erytrytolu zamiast cukru. Ta niewielka zmiana sprawi, że uzyskasz dietetyczne ciastka bezglutenowe .
Ciastka czekoladowe bezglutenowe – przepis
Składniki na ciastka czekoladowe bezglutenowe (20 sztuk):
- 300 g mąki bezglutenowej,
- 200 g cukru brązowego,
- ok. 160 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
- 2 szczypty soli,
- dowolny zapach albo 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj masło z cukrem, ekstraktem (zapachem) oraz jajkami. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
- Pokrusz czekoladę na drobne kawałki, a następnie dodaj ją do masy i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Uzyskane w ten sposób ciasto włóż do lodówki i schładzaj około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170℃.
- Z ciasta formuj w dłoniach kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczaj. Pozostaw odstępy między ciastkami. Piecz około 15 minut. Ostudź i gotowe.
Jeżeli chcesz przygotować ciastka bezglutenowe bez jajek , zastąp jajka 2 łyżkami nasion chia, zmielonych w młynku do kawy i wymieszanych ze 100 ml mleka roślinnego albo wody (wsyp nasiona do szklanki, wymieszaj z mlekiem roślinnym lub wodą i pozostaw na chwilę). Jeśli natomiast chcesz zrobić ciastka bezglutenowe bez jajek i mleka , zamiast jajek użyj 2 łyżek nasion chia, a zamiast masła – margaryny bezmlecznej.
Ciastka imbirowe bezglutenowe - przepis
Składniki na ciastka imbirowe bezglutenowe (40 sztuk):
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 jajko,
- ok. 120 g zimnego masła,
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto, a następnie włóż je do lodówki i schładzaj około 30 minut. Zrezygnuj z chłodzenia, jeśli ciasto od razu po zagnieceniu jest mało klejące i zwarte.
- Rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z niego dowolne kształty i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka około 10 minut.
Jeśli chcesz upiec ciastka bezglutenowe bezmleczne , wymień masło na margarynę bezmleczną. Wykorzystując mąkę gryczaną, uzyskasz ciastka gryczane bezglutenowe . Możesz jednak zamienić tę mąkę na inną i w ten sposób otrzymać inny rodzaj ciastek, np. ciastka kukurydziane bezglutenowe (z mąki kukurydzianej).
Zobacz także:
- Ciasto bananowe - jeden wypiek, wiele wersji. Z czekoladą, fit, bezglutenowe - wybierz przepis dla siebie
- Jak zrobić PYSZNE ciasteczka owsiane? Przepisy i inspiracje
- Mąka gryczana bezglutenowa – przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF