Zobacz też: W kuchni Dzień Dobry Wakacje owocowe zero waste! >>>
Ciasteczka owsiane są zdrowe, smaczne i dietetyczne. Bardzo łatwo przyrządza się ciasteczka owsiane bezglutenowe czy wegańskie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani zaawansowanego sprzętu kuchennego. Wystarczą proste produkty – płatki owsiane, miód, mąka, a w wersji fit także suszone śliwki lub migdały.
Przepis na ciastka owsiane z miodem i bakaliami
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 250 g płatków owsianych,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 200 g bakalii – możesz wykorzystać dowolne bakalie, które lubisz (np. śliwki, morele, rodzynki); zwróć jednak uwagę na to, czy nie są dosładzane – jeśli chcesz, aby twoje ciastka były bardziej dietetyczne, wybierz bakalie bez dodatku cukru;
- 100 g posiekanych orzechów – np. orzechów pekan, laskowych, włoskich, pistacji, nerkowców;
- szczypta stewii (opcjonalnie),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Zobacz też: Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit >>>
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- Wsyp płatki owsiane na suchą patelnię i upraż je. Po chwili dolej miód, wymieszaj i przełóż do miski do ostygnięcia.
- Oddziel białka od żółtek – jedne i drugie będą potrzebne.
- Do miski z wystudzonymi płatkami dodaj mąkę, bakalie, posiekane orzechy i żółtka jajek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dla uzyskania słodszego smaku możesz dodać do piany odrobinę stewii.
- Do płatków owsianych dodaj pianę z białek.
- Mieszankę podziel na 2 części. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.
- Masę uformuj w kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do piekarnika wstaw blachę z ciastkami owsianymi i piecz około 20 minut, aż ciastka staną się rumiane.
Przepis na ciastka owsiane z żurawiną i wiórkami kokosowymi
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 1¼ szklanki zmielonych migdałów,
- 1 szklanka mąki ryżowej lub mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 160 g żurawiny i rodzynek (pomieszanych),
- 250 g oleju kokosowego lub masła,
- 6 łyżek miodu.
Przygotowanie:
Zobacz też: Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz >>>
- Rozgrzej piekarnik do 150℃.
- Do miski wsyp mielone migdały, sodę oczyszczoną i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj płatki owsiane, mieszankę rodzynek i żurawiny oraz wiórki kokosowe. Całość jeszcze raz wymieszaj.
- Do rondelka włóż masło i roztop je z miodem i 1 łyżką wody.
- Roztopione masło z miodem przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj masę.
- Ulep ciasteczka w formie kulek o średnicy około 3 cm) i spłaszcz. Każde ciastko po spłaszczeniu powinno mieć około 4 cm średnicy i 1,5 cm grubości.
- Ciastka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach – ciastka owsiane podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.
- Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Przepis na ciastka owsiane bez cukru, glutenu i jajek
Składniki na 35 dietetycznych ciasteczek owsianych:
- 300 g płatków owsianych bezglutenowych,
- 4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej,
- szczypta mielonych goździków,
- ⅔ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki siemienia lnianego lub nasion chia,
- 400 ml mleka (najlepiej roślinnego – jest zdrowsze),
- 2 łyżki tłuszczu – może być masło, olej kokosowy lub masło orzechowe,
- 100 g suszonych śliwek lub suszonych daktyli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
- 1 łyżka sezamu.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsyp do miski. Płatków błyskawicznych nie musisz mleć, ale jeśli kupujesz twarde płatki, najpierw je zmiel.
- Do płatków owsianych dodaj mąkę, goździki, cynamon i szczyptę soli.
- Zmiel siemię lniane – np. w młynku do kawy.
- Podgrzej mleko i zagotuj je, a następnie wlej do blendera albo naczynia.
- Do mleka dodaj masło orzechowe (lub inny tłuszcz), daktyle lub śliwki oraz siemię lniane. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę – upewnij się, czy nie ma żadnych grudek.
- Połącz mokre i suche składniki w dużej misce. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 4–6 mm.
- Wytnij z ciastek kółka lub inne kształty i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do rozgrzanego piekarnika włóż blachę i piecz ciastka przez 20–25 minut. Grubsze ciastka w trakcie pieczenia możesz przełożyć na drugą stronę.
Ten przepis możesz łatwo wykorzystać do zrobienia wegańskich ciasteczek owsianych. Wystarczy, że nie dodasz masła ani innego tłuszczu zwierzęcego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN