Jak zrobić PYSZNE ciasteczka owsiane? Przepisy i inspiracje

Ciasteczka owsiane to fit alternatywa dla mniej zdrowych słodyczy. Są pyszne, lekkie i można podawać je na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite dodatki. Przepis na ciasteczka owsiane jest prosty – poradzą z nim sobie nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.

Zobacz też: W kuchni Dzień Dobry Wakacje owocowe zero waste! >>> 

Ciasteczka owsiane są zdrowe, smaczne i dietetyczne. Bardzo łatwo przyrządza się ciasteczka owsiane bezglutenowe czy wegańskie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani zaawansowanego sprzętu kuchennego. Wystarczą proste produkty – płatki owsiane, miód, mąka, a w wersji fit także suszone śliwki lub migdały.

Przepis na ciastka owsiane z miodem i bakaliami

Składniki na około 30 ciasteczek:

  •  250 g płatków owsianych,
  •  4 łyżki płynnego miodu,
  •  3 jajka,
  •  2 łyżki mąki orkiszowej,
  •  200 g bakalii – możesz wykorzystać dowolne bakalie, które lubisz (np. śliwki, morele, rodzynki); zwróć jednak uwagę na to, czy nie są dosładzane – jeśli chcesz, aby twoje ciastka były bardziej dietetyczne, wybierz bakalie bez dodatku cukru;
  •  100 g posiekanych orzechów – np. orzechów pekan, laskowych, włoskich, pistacji, nerkowców;
  •  szczypta stewii (opcjonalnie),
  •  2 łyżki kakao,
  •  2 łyżki wiórków kokosowych.

Zobacz też: Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit >>> 

Przygotowanie:

 Rozgrzej piekarnik do 180℃.

  •  Wsyp płatki owsiane na suchą patelnię i upraż je. Po chwili dolej miód, wymieszaj i przełóż do miski do ostygnięcia.
  •  Oddziel białka od żółtek – jedne i drugie będą potrzebne.
  •  Do miski z wystudzonymi płatkami dodaj mąkę, bakalie, posiekane orzechy i żółtka jajek.
  •  Białka ubij na sztywną pianę. Dla uzyskania słodszego smaku możesz dodać do piany odrobinę stewii.
  •  Do płatków owsianych dodaj pianę z białek.
  •  Mieszankę podziel na 2 części. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.
  •  Masę uformuj w kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  •  Do piekarnika wstaw blachę z ciastkami owsianymi i piecz około 20 minut, aż ciastka staną się rumiane.

Przepis na ciastka owsiane z żurawiną i wiórkami kokosowymi

Składniki na około 30 ciasteczek:

  •  1¼ szklanki zmielonych migdałów,
  •  1 szklanka mąki ryżowej lub mąki pszennej,
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  •  2 szklanki płatków owsianych,
  •  1 szklanka wiórków kokosowych,
  •  160 g żurawiny i rodzynek (pomieszanych),
  •  250 g oleju kokosowego lub masła,
  •  6 łyżek miodu.

Przygotowanie:

Zobacz też: Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz >>>

  •  Rozgrzej piekarnik do 150℃.
  •  Do miski wsyp mielone migdały, sodę oczyszczoną i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  •  Dodaj płatki owsiane, mieszankę rodzynek i żurawiny oraz wiórki kokosowe. Całość jeszcze raz wymieszaj.
  •  Do rondelka włóż masło i roztop je z miodem i 1 łyżką wody.
  •  Roztopione masło z miodem przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj masę.
  •  Ulep ciasteczka w formie kulek o średnicy około 3 cm) i spłaszcz. Każde ciastko po spłaszczeniu powinno mieć około 4 cm średnicy i 1,5 cm grubości.
  •  Ciastka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach – ciastka owsiane podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.
  •  Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Przepis na ciastka owsiane bez cukru, glutenu i jajek

Składniki na 35 dietetycznych ciasteczek owsianych:

  •  300 g płatków owsianych bezglutenowych,
  •  4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej,
  •  szczypta mielonych goździków,
  •  ⅔ łyżeczki cynamonu,
  •  szczypta soli,
  •  3 łyżki siemienia lnianego lub nasion chia,
  •  400 ml mleka (najlepiej roślinnego – jest zdrowsze),
  •  2 łyżki tłuszczu – może być masło, olej kokosowy lub masło orzechowe,
  •  100 g suszonych śliwek lub suszonych daktyli,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu,
  •  1 łyżka sezamu.

Przygotowanie:

  •  Płatki owsiane wsyp do miski. Płatków błyskawicznych nie musisz mleć, ale jeśli kupujesz twarde płatki, najpierw je zmiel.
  •  Do płatków owsianych dodaj mąkę, goździki, cynamon i szczyptę soli.
  •  Zmiel siemię lniane – np. w młynku do kawy.
  •  Podgrzej mleko i zagotuj je, a następnie wlej do blendera albo naczynia.
  •  Do mleka dodaj masło orzechowe (lub inny tłuszcz), daktyle lub śliwki oraz siemię lniane. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę – upewnij się, czy nie ma żadnych grudek.
  •  Połącz mokre i suche składniki w dużej misce. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki na 20 minut.
  •  Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  •  Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 4–6 mm.
  •  Wytnij z ciastek kółka lub inne kształty i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  •  Do rozgrzanego piekarnika włóż blachę i piecz ciastka przez 20–25 minut. Grubsze ciastka w trakcie pieczenia możesz przełożyć na drugą stronę.

Ten przepis możesz łatwo wykorzystać do zrobienia wegańskich ciasteczek owsianych. Wystarczy, że nie dodasz masła ani innego tłuszczu zwierzęcego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości