Przepisy kulinarne

W kuchni Dzień Dobry Wakacje owocowe zero waste!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowała dla Was Jagna Niedzielska – propagatorka kuchni zero waste, która przygotowała letnie pyszności z owocami w roli głównej. W naszej kuchni nic się nie zmarnuje!

Sałata z różnych pomidorów i grzankami z sękacza

Składniki dla 4 osób:

  • pomidory malinowe, pokrojone w dużą kostkę
  • żółte pomidory, pokrojone w dużą kostkę
  • pomidory bawole serca, pokrojone w dużą kostkę
  • 250g truskawek
  • 250g malin
  • 300g sękacza lub ciasta drożdżowego, najlepiej czerstwego
  • 100g masła
  • 200g szpinaku
  • Masłowa sałata, pokrojona w mniejsze kawałki
  • Czerwona cebula, posiekana w cienkie pióra
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Miód
  • Oliwa
  • Sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Kostki sękacza podsmaż na maśle, tak żeby stały się chrupiące. Cebulę wymieszaj z octem jabłkowym, szczyptą soli oraz miodem. Pomidory, cebulę, truskawki, maliny, sałatę i szpinak wymieszaj ze sobą dokładnie. Mieszankę polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, podawaj z grzankami z ciasta drożdżowego.

Kokosowy pudding z owocami z kompotu i prażoną kaszą gryczaną

Składniki na 4 porcje:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki miodu
  • Szklanka owoców z kompotu
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzej razem z miodem prawie do wrzenia. Mleko krowie pomieszaj z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko kokosowe będzie bliskie wrzeniu, zamieszaj ponownie mleko krowie z mąką, ponieważ tuż przed wlaniem do mleka kokosowego mąka musi być idealnie wymieszana z mlekiem krowim. Mleko z mąką wlej cienkim strumieniem do mleka kokosowego, trzymając wszystko na palniku, jak tylko zgęstnieje, odstaw na bok. Kaszę gryczaną upraż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego. Pudding wylej do miseczek, dodaj owoce z kompotu oraz posyp gotową kaszą gryczaną.

Kotleciki ziemniaczane ze słodką śmietaną oraz owocami jagodowymi

Składniki na 4 osoby:

  • ok. 700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  •  250g tłustego twarogu
  • Jajko
  • Mąka pszenna (tyle ile potrzeba do uzyskania zwartej masy)
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki tahiny
  • 250g śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu
  • 100g borówek
  • 100g jeżyn
  • 100g porzeczek
  • Szczypta soli
  • Klarowane masło

Przygotowanie:

Ziemniaki wymieszaj z twarogiem, solą, jajkiem i mąką. Zagnieć na zwartą masę. Uformuj z masy kotleciki o grubości ok. 1cm i szerokości ok. 4-5cm, następnie usmaż na klarowanym maśle. Śmietanę wymieszaj z miodem oraz ziarnami laski wanilii. Usmażone kotleciki podlej słodką śmietaną, tahiną, następnie dodaj owoce jagodowe.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0