- Jak przygotować sok z jarmużu?
- Właściwości soku z jarmużu
Zobacz też:
Ile kalorii ma wakacyjne jedzenie? Co jeść na urlopie, żeby nie przytyć?
Spożywanie jarmużu pozwala przeciwdziałać chorobom krążenia, chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, nowotworom czy nadciśnieniu. Właściwości warzywa wpływają pozytywnie na stan naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Jarmuż nie jest polecany jedynie osobom z kamicą szczawianową i chorobami tarczycy. Warzywo zaleca się spożywać w postaci surowej, jako składnik zapiekanek, zup, sosów, a także jako warzywne smoothie lub sok.
Jak przygotować sok z jarmużu?
Sok z jarmużu można przygotować na wiele sposobów, korzystając z licznych, dostępnych przepisów . Warto wypróbować kilka, aby znaleźć swój ulubiony i najbardziej dla nas korzystny. Orzeźwiającą bombę witaminową można przygotować na bazie kilku składników. Trzeba pamiętać, aby wybierać liście młode, bez przebarwień. Jarmuż to warzywo, które jest dostępne od września do końca zimy , ale latem możemy korzystać właśnie z jego młodych listków. Przed przygotowaniem z nich soku dobrze jest je umyć i zamrozić, co spowoduje, że warzywo starci swą charakterystyczną gorycz. Jak zabrać się za sok z jarmużem ?
Składniki (na 2 porcje):
- 20 sztuk świeżych liści jarmużu,
- 2 jabłka,
- 1 świeży ogórek,
- ½ cytryny,
- kilka kropli oleju lnianego.
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, pokrój na drobniejsze części i przeciśnij przez sokowirówkę/wyciskarkę.
2. Dodaj kilka kropli oleju (5–6).
3. Możesz dosłodzić do smaku miodem lub stewią według uznania.
Warto pamiętać o dodaniu oleju, ponieważ dzięki niemu witaminy takie, jak A, K, E, D, czyli rozpuszczalne w tłuszczach, będą mogły zostać łatwo przyswojone przez organizm. Inną metodą przygotowania soku jest zblendowanie wszystkich składników i rozcieńczenie ich wodą, sokiem jabłkowym czy nawet mlekiem. Zdrowy napój można przygotować w wielu wariantach – jako sok z jarmużu i pomarańczy , kiwi, ananasa, a nawet z dodatkiem szpinaku. Jest to wyjątkowo łatwy i szybki do przyrządzenia napój.
Składniki (na 1–2 porcje):
- 1 pomarańcza,
- ½ limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 szklanka jarmużu,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
1. Cytrusy obierz i pokrój na kawałki.
2. Jarmuż umyj, porwij na kawałki i przelej wrzątkiem.
3. Składniki wrzuć do naczynia i zblenduj.
Ciekawym połączeniem jest sok z jarmużu i ananasa, do którego warto dodać odrobinę selera, natki pietruszki i soku z cytryny . To doskonała terapia podczas przeziębienia, kataru, kłopotów z wydzieliną zalegającą w drogach oddechowych.
Zobacz też: W kuchni DDTVN: Joanna Jędrzejczyk i Jan Paszkowski serwują swoje popisowe dania
Składniki (na 2 porcje):
- 3 liście jarmużu,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 ogórek zielony,
- 3 plastry ananasa,
- 2 jabłka,
- 1 cytryna,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm).
Przygotowanie:
1. Warzywa i owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Umieść je w wyciskarce lub blenderze.
3. Dodaj starty imbir.
4. Wyciśnij sok lub zmiksuj.
Jak zrobić sok z jarmużu i kiwi? Ten pyszny zielony koktajl gotowy jest w kilka minut i tak, jak pozostałe soki nie wymaga wiele pracy. Warto zaserwować go na pierwsze śniadanie, bezpośrednio po przebudzeniu. To gwarantowany zastrzyk energii i witaminowa bomba.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 jabłko,
- ½ szklanki liści jarmużu,
- 1 kiwi,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- ½ szklanki wody,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
1. Jarmuż umyj, porwij na kawałki i przelej wrzątkiem.
2. Jabłko i kiwi obierz, pokrój.
3. Przełóż składniki do blendera, dodaj miód, siemię i zmiksuj.
Właściwości soku z jarmużu
Po sok z jarmużu warto sięgać, ponieważ jego właściwości zdrowotnych nie sposób przecenić. Jarmuż dostarcza dużych ilości żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii; reguluje również ciśnienie krwi, ponieważ w swym składzie zawiera spore ilości wapnia i potasu . Witamina C pomaga wzmacniać odporność organizmu, a uszczelniając naczynia krwionośne zapobiega także chorobom układu krążenia. To jednak nie wszystkie zalety jarmużu: bogactwo witaminy K sprawia, że wpływa on korzystnie na procesy krzepnięcia krwi, zaś beta-karoten pomaga dbać o włosy, skórę, ale także o wzrok. Specjaliści twierdzą, że jarmuż ma właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo jest naturalnym detoksykatorem, który pomaga oczyścić organizm. Jakie właściwości ma więc sok z jarmużu? Przede wszystkim:
- działa antyrakowo,
- poprawia wzrok,
- zapobiega miażdżycy,
- wzmacnia mózg, zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera,
- opóźnia procesy starzenia,
- zapobiega cukrzycy,
- usuwa toksyny z organizmu,
- poprawia odporność,
- działa energetyzująco,
- poprawia wygląd skóry, chroni przed AZS.
Sok z jarmużu warto więc pić, gdy brakuje witamin, minerałów, zachodzi potrzeba wzmocnienia odporności, obniżenia cholesterolu lub też wzmocnienia kości i wzroku.
Zobacz też: Ciastka, sorbety i lody - słodkie przepisy Beaty Kartowicz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN