Bananowe omleciki:
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka od kury z wolnego wybiegu lub 1 jajko
- + jedna porcja odżywki białkowej FORMOTIVA
- 50 g błyskawicznych płatków owsianych
- 1–2 łyżki masła klarowanego
- spora garść drobno pokrojonych malin, truskawek lub borówek
Sposób przygotowania:
Banana rozgnieć widelcem, a następnie połącz z jajkami lub jajkiem i odżywką. Cały czas mieszając, dodawaj płatki owsiane i owoce. Smaż na maśle klarowanym. Bananowe omleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Supersałatka z pieczonych ziemniaków i brukselek z dressingiem orzechowym i jarmużem
Składniki:
- sałata
- 6 niedużych młodych ziemniaków
- 1 dojrzałe awokado Hass
- owoce z ½ granatu
- 1 długi ogórek
- ½ małej czerwonej cebuli
- garść rukoli i młodego szpinaku
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- garść mieszanki pestek dyni, nasion słonecznika i sezamu
- zielony dressing:
- 1 dojrzałe awokado Hass
- odrobina soku z cytryny
- ½ łyżki delikatnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- świeże zioła: koperek, rzeżucha i kolendra
- oliwa z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki dobrze umyj i przełóż do garnka z wodą. Posól i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, osusz i jeszcze ciepłe przełóż do dużej miski. Jajko wrzuć do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj 6 min i od razu zalej zimną wodą. Do miski z ziemniakami dodaj ogórek pokrojony we wstążki, cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę, mieszankę szpinaku i rukoli oraz podprażone na suchej patelni nasiona. W kielichu ręcznego blendera przygotuj sos. Zmiksuj obrane awokado z olejem, miodem, czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Jego smak powinien być lekko słodki czosnkowy i kwaskowy. Teraz dodaj niewielką jego część do miski z sałatką. Do miski dodaj też trochę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, wymieszaj. Reszta sosu będzie smaczną dekoracją. Na każdy talerz wylej po łyżce sosu i przeciągnij go na kształt łezki. Awokado przekrój na pół, obierz i połóż po połówce na talerzu. Na to wyłóż porcję sałatki i jajko, posyp z wierzchu pestkami granatu, odrobiną prażonych nasion i świeżych ziół.
Jajeczny makaron z brzoskwiniami prosciutto i masłem
Składniki:
- 120 g jajecznego makaronu taglierini (najlepiej świeżego)
- 4 plastry dobrej szynki prosciutto crudo
- 2 białe brzoskwinie „ufo”
- garstka świeżego tymianku
- 1 czubata łyżka masła
- garść świeżo tartego parmezanu
- 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
- ½ kieliszka dobrego wytrawnego białego wina
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią szynkę pokrojoną w paski o grubości 1 cm. Podsmaż ją na złoto, a pod koniec dodaj pokrojone na średnie kawałki brzoskwinie. Podlej odrobiną wina i pozwól mu odparować. W trakcie podsmażania szynki ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu taglierini zachowaj ¼ szklanki wody z gotowania. Na patelnię ze skwierczącą szynką i brzoskwiniami przełóż ugotowany makaron, dolej wodę z gotowania, dodaj masło, parmezan i tymianek. Dokładnie wymieszaj i spraw, aby na patelni powstał maślany i kremowy sos. Spróbuj go i ewentualnie dopraw do smaku. Taglierini z sosem przełóż szybko do głębokich talerzy, posyp listkami świeżego tymianku i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz też:
Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!
Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.
Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN