W kuchni DDTVN: Joanna Jędrzejczyk i Jan Paszkowski serwują swoje popisowe dania

Joanny Jędrzejczyk nikomu przedstawiać nie trzeba. U boku polskiej mistrzyni występuje dziś Janek Paszkowski, najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji telewizyjnego programu „MasterChef”. Joanna i Jan napisali razem książkę „Jedz, śmiej się i walcz!”. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN serwują swoje ulubione potrawy.

Bananowe omleciki:

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu lub 1 jajko
  • + jedna porcja odżywki białkowej FORMOTIVA
  • 50 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 1–2 łyżki masła klarowanego
  • spora garść drobno pokrojonych malin, truskawek lub borówek

Sposób przygotowania:

Banana rozgnieć widelcem, a następnie połącz z jajkami lub jajkiem i odżywką. Cały czas mieszając, dodawaj płatki owsiane i owoce. Smaż na maśle klarowanym. Bananowe omleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Supersałatka z pieczonych ziemniaków i brukselek z dressingiem orzechowym i jarmużem

Składniki:

  • sałata
  • 6 niedużych młodych ziemniaków
  • 1 dojrzałe awokado Hass
  • owoce z ½ granatu
  • 1 długi ogórek
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • garść rukoli i młodego szpinaku
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • garść mieszanki pestek dyni, nasion słonecznika i sezamu
  • zielony dressing:
  • 1 dojrzałe awokado Hass
  • odrobina soku z cytryny
  • ½ łyżki delikatnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • świeże zioła: koperek, rzeżucha i kolendra
  • oliwa z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki dobrze umyj i przełóż do garnka z wodą. Posól i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, osusz i jeszcze ciepłe przełóż do dużej miski. Jajko wrzuć do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj 6 min i od razu zalej zimną wodą. Do miski z ziemniakami dodaj ogórek pokrojony we wstążki, cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę, mieszankę szpinaku i rukoli oraz podprażone na suchej patelni nasiona. W kielichu ręcznego blendera przygotuj sos. Zmiksuj obrane awokado z olejem, miodem, czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Jego smak powinien być lekko słodki czosnkowy i kwaskowy. Teraz dodaj niewielką jego część do miski z sałatką. Do miski dodaj też trochę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, wymieszaj. Reszta sosu będzie smaczną dekoracją. Na każdy talerz wylej po łyżce sosu i przeciągnij go na kształt łezki. Awokado przekrój na pół, obierz i połóż po połówce na talerzu. Na to wyłóż porcję sałatki i jajko, posyp z wierzchu pestkami granatu, odrobiną prażonych nasion i świeżych ziół.

Jajeczny makaron z brzoskwiniami prosciutto i masłem

Składniki:

  • 120 g jajecznego makaronu taglierini (najlepiej świeżego)
  • 4 plastry dobrej szynki prosciutto crudo
  • 2 białe brzoskwinie „ufo”
  • garstka świeżego tymianku
  • 1 czubata łyżka masła
  • garść świeżo tartego parmezanu
  • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • ½ kieliszka dobrego wytrawnego białego wina
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią szynkę pokrojoną w paski o grubości 1 cm. Podsmaż ją na złoto, a pod koniec dodaj pokrojone na średnie kawałki brzoskwinie. Podlej odrobiną wina i pozwól mu odparować. W trakcie podsmażania szynki ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu taglierini zachowaj ¼ szklanki wody z gotowania. Na patelnię ze skwierczącą szynką i brzoskwiniami przełóż ugotowany makaron, dolej wodę z gotowania, dodaj masło, parmezan i tymianek. Dokładnie wymieszaj i spraw, aby na patelni powstał maślany i kremowy sos. Spróbuj go i ewentualnie dopraw do smaku. Taglierini z sosem przełóż szybko do głębokich talerzy, posyp listkami świeżego tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz też:

Rodzinna kuchnia Mellerów: domowy chłodnik na upały!

Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.

Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości