Chrupiące kuleczki warzywne - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia - 200 g,
- marchew - 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- bułka tarta - 100 g,
- siemię lniane - 2 łyżki,
- mąka kukurydziana - 50 g,
- płatki drożdżowe - 15 g,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania:
- Siemię zalać ciepłą wodą i poczekać, aż powstanie z niego żelowa masa.
- Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody.
- Cebulę obrać i poszatkować, czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem smażyć na olejki, aż całość się zeszkli. Następnie dodać cukinię i marchewkę i podsmażać, aż całość zmięknie.
- Do warzyw dodać siemię, płatki drożdżowe i mąkę. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, aby formować z niego kuleczki - dodać więcej mąki.
- Z masy formować kuleczki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
- Smażyć, aż będą miały złoty kolor.
- Podawać jako przystawka lub główne danie z sosem lub posypane dodatkową porcją płatków drożdżowych.
Chrupiące kuleczki warzywne w cieście - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia - 200 g,
- marchew - 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- jajo kurze - 1 sztuka,
- mleko - 100 ml,
- mąka pszenna - 250 g,
- olej - 10 g,
- proszek do pieczenia - 3 g.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i posiekać. Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na patelni, aż się zeszkli.
- Cukinię i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać na patelnię i podsmażyć. Warzywa doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Mąkę, proszek do pieczenia, mleko i jaja wymieszać razem, żeby powstało gęste ciasto.
- Gorącą gofrownicę bąbelkową posmarować tłuszczem, nalać odrobinę ciasta i do każdego wgłębienia nałożyć warzyw, całość polać ciastem. Zapiekać, aż lampka wskaże, że całość jest gotowa.
- Jeśli nie ma się gofrownicy, można przygotować takie kuleczki w formie do muffinek. Formę posmarować tłuszczem, wlać odrobinę ciasta, na środek włożyć warzywny farsz i polać jeszcze raz ciastem. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Sezonowe warzywa i owoce. Co najlepiej jeść w styczniu i lutym?
- Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?
- Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: rebeccafondren/Getty Images
podziel się: