Chrupiące kuleczki warzywne smażone i w cieście - prosty przepis
- Autor:
- TeofilaSiewko
Chrupiące kuleczki warzywne to idealne danie główne, śniadanie lub dodatek do różnych potraw. Są proste w wykonaniu. Są też świetnym rozwiązaniem dla wielu dzieci, które nie lubią jeść warzyw. Sprawdź, jak je zrobić.
Chrupiące kuleczki warzywne - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia - 200 g,
- marchew - 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- bułka tarta - 100 g,
- siemię lniane - 2 łyżki,
- mąka kukurydziana - 50 g,
- płatki drożdżowe - 15 g,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka.
Przepisy Andrzeja Polana
wideo 2/5
Sposób przygotowania:
- 1Siemię zalać ciepłą wodą i poczekać, aż powstanie z niego żelowa masa.
- 2Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody.
- 3Cebulę obrać i poszatkować, czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem smażyć na olejki, aż całość się zeszkli. Następnie dodać cukinię i marchewkę i podsmażać, aż całość zmięknie.
- 4Do warzyw dodać siemię, płatki drożdżowe i mąkę. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, aby formować z niego kuleczki - dodać więcej mąki.
- 5Z masy formować kuleczki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
- 6Smażyć, aż będą miały złoty kolor.
- 7Podawać jako przystawka lub główne danie z sosem lub posypane dodatkową porcją płatków drożdżowych.
Chrupiące kuleczki warzywne w cieście - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia - 200 g,
- marchew - 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- jajo kurze - 1 sztuka,
- mleko - 100 ml,
- mąka pszenna - 250 g,
- olej - 10 g,
- proszek do pieczenia - 3 g.
Sposób przygotowania:
- 1Cebulę obrać i posiekać. Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na patelni, aż się zeszkli.
- 2Cukinię i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać na patelnię i podsmażyć. Warzywa doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- 3Mąkę, proszek do pieczenia, mleko i jaja wymieszać razem, żeby powstało gęste ciasto.
- 4Gorącą gofrownicę bąbelkową posmarować tłuszczem, nalać odrobinę ciasta i do każdego wgłębienia nałożyć warzyw, całość polać ciastem. Zapiekać, aż lampka wskaże, że całość jest gotowa.
- 5Jeśli nie ma się gofrownicy, można przygotować takie kuleczki w formie do muffinek. Formę posmarować tłuszczem, wlać odrobinę ciasta, na środek włożyć warzywny farsz i polać jeszcze raz ciastem. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: rebeccafondren/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości