Co zrobić z białek jaj, które zostały po pieczeniu? Beza to nie jedyna możliwość

Białka jaj
Co zrobić z białek jaj, które zostały po pieczeniu?
Źródło: Magone/Getty Images
Kiedy przygotowujemy rożnego rodzaju ciasta, często zostają nam białka. Do wielu deserów potrzebne są bowiem same żółtka jaj. Co zatem można zrobić z resztkami, aby ich nie zmarnować? Najczęstszym pomysłem, który pojawia się w głowie, jest beza, jednak to nie jedyne rozwiązanie. Sprawdź nasze pomysły na dania słodkie i wytrawne z białek.

Dania na słodko z białek

Białek potrzeba tym więcej, im większy jest deser. Do bezy Pavlova będziemy potrzebować około 6. Z kolei jeśli zostało nam niewiele - 1-2 białka, to można z nich zrobić pyszne bezowe kokosanki.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Sprawdź nasze pomysły na bezy:

Oprócz tego można zrobić pyszny omlet bez żółtek na słodko lub dodać do niego więcej białej części jajek - będzie on bardziej puszysty, a do tego odżywczy. Do niektórych wypieków potrzebne będą z kolei dodatkowe białka, np. do ciast z bezą, ale również do keksu na białkach. Mogą nam także posłużyć do przygotowania lukru królewskiego. Co jednak jeśli nie przepadamy za słodyczami? Można zdecydować się na wytrawne dania.

Dania wytrawne z białek

Z białek można przygotować także wytrawne dania, np. pyszny omlet białkowy z kurkumą lub curry. Idealnie nada się dla osób na diecie zwiększającej masę, gdyż jest niezwykle bogaty... w białko. Dzięki kurkumie lub curry nabierze dodatkowo żółtej barwy. Można do niego dodawać różne warzywa czy nawet wędliny, tofu lub ser. Co ciekawe, w taki sposób możemy również przygotować jajecznicę bez żółtek - wystarczy całość rozbełtać na patleni.

Z białek można również przygotować domowy majonez! Pozostałości z jajek można też usmażyć lub ugotować i dodać do różnego rodzaju sałatek i dań, nawet do kanapek. Ciekawym i kreatywnym pomysłem będzie zrobienie tzw. chmurek - wystarczy ubić pozostałą białą część jajka na sztywną pianę, dodać przyprawy i ser, a całość zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. To świetny dodatek do śniadania!

Jak nie marnować białek jaj po pieczeniu - jak je mrozić i jak długo można je przechowywać?

Co jednak jeśli zwyczajnie nie mamy ochoty na danie z białek, ale nie chcemy, żeby się zmarnowały? Najprostszą metodą jest ich zamrożenie. Można je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia - w tym czasie się nie zepsują. Jednak jeśli wiemy, że i w tym czasie nie będzie okazji do ich zużycia - można schować je do zamrażarki. Tam mogą czekać nawet trzy miesiące na to, aż będziemy chcieli je wykorzystać. Ważne, aby przelać je do pojemnika, który nie pęknie, np. plastikowego i podpisać datę, kiedy zostały zapakowane. Rozmrażając nie powinno się ich podgrzewać, ponieważ jest duże ryzyko, że się zetną. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Magone/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości