Izolacja skrócona dla medyków i służb mundurowych. Kogo jeszcze obowiązuje?

Lekarz w gabinecie
Izolacja skrócona dla medyków i służb mundurowych. Kogo jeszcze obowiązuje?
Źródło: Morsa Images/Getty Images
Izolacja, między innymi dla medyków i służb mundurowych, będzie skrócona poprzez rozporządzenie ministra zdrowia. Zmienia ono dotychczasowe rozporządzenie w sprawie chorób zakaźnych powodujących powstanie obowiązku hospitalizacji, izolacji lub izolacji w warunkach domowych oraz obowiązku kwarantanny lub nadzoru epidemiologicznego. 

Rozporządzenie - skrócenie czasu izolacji

Skrócona izolacja dotyczyć będzie wybranych zawodów medycznych i przedstawicieli służb mundurowych. Dla tych osób izolacja wyniesie 7 dni, a dodatkowo możliwe będzie skrócenie tego czasu do 5 dni. Będzie to możliwe po uzyskaniu negatywnego testu na COVID-19 w piątym dniu izolacji. 

COVID-19

Źródło: Dzień Dobry TVN
Lek na COVID-19 dostępny w Polsce od połowy grudnia
Lek na COVID-19 dostępny w Polsce od połowy grudnia
Dieta po covidzie
Dieta po covidzie
Uwaga, od dziś nowe obostrzenia covidowe
Uwaga, od dziś nowe obostrzenia covidowe
Wszystko co powinniśmy wiedzieć o trzeciej dawce
Wszystko co powinniśmy wiedzieć o trzeciej dawce

Ponadto, możliwe będzie skrócenie okresu kwarantanny również do 5 dni osobom, które uczestniczą w udzielaniu świadczeń opieki zdrowotnej chorym na koronawirusa.

Izolacja skrócona dla wybranych grup - kogo dotyczy?

Oprócz osób wykonujących zawód medyczny skrócenie izolacji dotyczy także żołnierzy i pracowników Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, pracowników i funkcjonariuszy i Służb Kontrwywiadu Wojskowego i Służby Wywiadu Wojskowego, a także żołnierzy wojsk obcych i ich personelu cywilnego.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: gazeta.pl

Źródło zdjęcia głównego: Morsa Images/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana