Wypadają ci włosy? Zobacz, co jeść, żeby powstrzymać ten proces

Wypadające włosy to problem coraz większej liczby osób. Z kłopotem tym zmagają się zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Często winimy za to geny. Naukowcy twierdzą jednak, że odpowiadać za to może także złe odżywianie. Co zatem powinniśmy jeść,aby cieszyć się bujna fryzurą?

Dieta a włosy

Na rynku istnieje wiele specyfików, które mają sprawiać, że włosy będą silniejsze, zdrowsze i bardziej gęste. Odżywki, szampony, maski, wcierki, suplementy diety – sklepowe i apteczne półki wprost uginają się pod ich ciężarem. Zanim wybierzemy się na zakupy, może warto zacząć od zmiany diety? Naukowcy twierdzą, że to właśnie ona wpływa na kondycję włosów. Jeżeli jest źle dobrana – mogą być słabe i skłonne do wypadania. Jeśli jednak będzie odpowiednio zbilansowana, nasze pasma odżyją.

Zobacz także: Wypadanie włosów – przyczyny, pielęgnacja i sposoby zapobiegania

Co jeść na wzmocnienie włosów?

Żeby stymulować wzrost włosów, posiłki muszą być bogate przede wszystkim w żelazo, którego niedobór może powodować wypadanie i cynk, który wzmacnia mieszki. Znajdziemy je między innymi w ostrygach, krewetkach, zielonym groszku i owsie.

Do prawidłowego funkcjonowania włosów niezbędne są także kwasy tłuszczowe omga-3 oraz witaminy C i B . Bogate w te składniki są słodkie ziemniaki, orzechy, jajka i suszone śliwki. Jedz je, aby uzupełnić niedobory. Smacznego!

Zobacz też:

Autor: Anna Korytowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości