Masło sklarowane. Remedium na ból głowy i migrenę

W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Karolinę i Macieja Szaciłło oraz Wandę Kruszyńską, konsultantkę ajurwedyjską, którzy opowiedzieli nam, jak w naturalny sposób radzić sobie z bólem głowy i migreną, bez konieczności sięgania po leki. Dlaczego masło klarowane jest tak wartościowym produktem, zwłaszcza w przypadku objawów migreny? Czy taki zabieg łagodzi bóle migrenowe?

PROSTE ZABIEGI PRZY UŻYCIU GHEE (DOBREJ JAKOŚCI MASŁA SKLAROWANEGO)

>>>Zobacz także: Naturalne sposoby na poprawę trawienia.

Ajurweda to najstarsza nauka o zdrowiu, która liczy sobie 5 tysięcy lat. Na dodatek nauka, która od 1979 roku jest akredytowana przez Światową Organizację Zdrowia i klasyfikowana, jako: „koncepcja zdrowia i terapii”. Ajurweda uważa ghee, jako najlepszy z tłuszczów. W różnych proporcjach jest zalecane dla każdego, (co jest w ajurwedzie rzadkością). Zawiera zdrowotne właściwości masła, ale dodatkowo pozbawione jest wszelakich nieczystości. Ghee jest doskonałym środkiem na problemy jelitowe: czy to będą chroniczne zaparcia, czy zapalenia jelita, czy zespół jelita wrażliwego, ghee - wedle ajurwedy – zawiera bardzo podobny skład i konsystencje do bakterii wytwarzanych właśnie przez jelita.

Ghee, to także dokonały środek na wszelakie stany zapalne, ale także – a może przede wszystkim – jest „windą” dla ziół i lekarstw do wnętrza organizmu, ponieważ doskonale się wchłania i dzięki temu wiele preparatów podawanych jest wyłącznie z ghee.

Uwaga: warunkiem do wykonania tych zabiegów jest użycie bardzo dobrej, jakości masła sklarowanego. Jeśli kupujesz masło sklarowane, wybieraj ekologiczne. Aby mieć pewność, że masło sklarowane ma dobrą, jakość najlepiej jest przygotować je samemu.

Składniki:

  • Ghee (masło sklarowane)
  • 2 - 4 kostki dobrej jakości (najlepiej ekologicznego) niesolonego masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, a następnie bardzo wolno gotujemy (im dłużej, tym lepiej - nawet kilka godzin). W trakcie gotowania zdejmujemy pianę z wierzchu. Kiedy z masła wyparuje cała woda i przestanie się gotować, zdejmujemy je z ognia. Odstawiamy je na 15 - 20 minut. Następnie przez pojedynczą warstwę chusteczki higienicznej przelewamy do słoika. Ghee trzymamy w temperaturze pokojowej, a nie lodówce.

• Cierpisz na migrenowe bóle głowy połączone z nudnościami i pieczeniem gałek ocznych? Możesz przed snem dolną powiekę oka smarować niewielką ilością dobrego jakościowo ghee.

• Na migrenowe bóle głowy łagodząco działa również kilka kropli ciepłego, (ale niegorącego!) masła sklarowanego wprowadzonego za pomocą zakraplacza do nozdrzy.

NETRA BASTI (inna nazwa NETRA TARPANA) - to jeden z najbardziej niesamowitych zabiegów ajurwedyskich, jakiego w studiu Dzień Dobry TVN doświadczył Maciek Szaciłło. Wykonuje się go najczęściej przy użyciu dobrej, jakości ghee, masła sklarowanego. Tradycyjnie wokół oczu układa się specjalne wałeczki z ciasta powstałego poprzez zmieszanie mąki z ciecierzycy i wody. W domu możesz jednak netra basti wykonać przy użyciu… okularków pływackich. Nałóż okularki pływackie (odkażone; wyparzone) na głowę. Wypełnij je delikatnie podgrzanym, dobrej jakości masłem sklarowanym (najlepiej domowej roboty). Następnie zamknięte oczy przyłóż do okularków i przyciśnij, tak aby masło z nich nie wypłynęło. Połóż się na plecach. Otwórz oczy. Wykonuj nimi proste ruchy: góra i dół, lewo - prawo, skos - skos oraz okrążenia w obie strony. Netra oznacza oczy, a basti czyszczenie lub kąpiel. Zabieg nie tylko poprawia wzrok, nawilża oko, łagodzi pieczenie gałek ocznych, pomaga w alergiach, redukuje worki pod oczami, ale również pomaga w bólach migrenowych głowy. Szczególnie zalecany osobom, które godziny spędzają przed ekranem komputera. Przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu są choroby oczu (w tym stany zapalne i infekcje). Zabiegu nie powinny również wykonywać kobiety w ciąży. Jeśli cierpisz na przewlekłe choroby, zabieg zawsze najlepiej jest wykonać po konsultacji z lekarzem prowadzącym. Zabiegu nie należy samemu wykonywać częściej niż 1 w tygodniu.

>>> Zobacz także: Domowy syrop na przeziębienie.

JALA NETI - masz katar, zapchane zatoki i wynikające z nich bóle głowy? Możesz oczyścić nozdrza za pomocą roztworu wody i soli.

Do czajniczka (koniecznie z dziubkiem, można w Internecie nabyć specjalne naczynia do tego zabiegu, tzw. jalaneti pot) nalej roztwór soli i ciepłej wody w proporcji 0.25 l/0.5 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej). I następnie – nad zlewem – pochyl głowę i wlej zawartość czajniczka do nozdrza, które znajduje się wyżej. Woda wyleje się drugą dziurką. Kiedy przelejesz cały roztwór wydmuchaj pozostałości roztworu i śluzu. Powtórz czynność z drugiej strony. Po skończonym procesie weź kilka intensywnych oddechów i mocno wydmuchaj nos, aby resztki roztworu i/lub śluzu nie pozostały w nosie. Te procedurę najlepiej stosować rano lub przed posiłkiem, ewentualnie wieczorem. Jednak po jala neti nie powinno się kłaść, ani wychodzić na dwór przez minimum 30 minut.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości