W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się z nami swoimi przepisami na domowe syropy na przeziębienie. Oprócz syropu z cebuli, Karolina i Maciej proponują też syrop z chrzanu, czosnku czy czarnuszki. Który z nich jest najbardziej skuteczny?

Przepisy na domowe syropy:

Syrop z cebuli: 2 cebule drobno kroimy i zalewamy 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na około 5 godzin. Możemy podawać po 1 łyżeczce 2 - 3 razy dziennie. Przechowujemy maksymalnie 2 - 3 dni;

Syrop chrzanowy: genialny sposób na chroniczny katar, a nawet zapalenie oskrzeli. Idąc za radą Teresy Lewkowicz-Mosiej, przygotuj syrop chrzanowy. W tym celu oczyść korzeń chrzanu i zetrzyj na tarce (10 dag). Zmieszaj z 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Uzyskaną miazgę zostaw pod przykryciem na 30 minut. Wyciśnij sok przez płótno. Dodaj około 10 dag naturalnego miodu. Przyjmuj 3 razy dziennie po 1 łyżce (dzieci po łyżeczce). Uwaga: osoby cierpiące na choroby nerek nie powinny używać go zbyt często.

Miód z czarnuszki: Przeziębienie, grypa, ból gardła? Przygotuj prosty i niezwykle skuteczny miód czarnuszkowy. To nasz sprawdzony sposób na infekcje, którym „zaraziliśmy” już całą rodzinę. Zmiel czarnuszkę w młynku do kawy. Połącz z taką samą ilością naturalnego miodu. Zmieszaj. Łyżeczkę tak przygotowanej pasty przyjmuj dwa razy dziennie do ustąpienia choroby (przez maksymalnie 7 dni;  czarnuszki nie powinny używać w nadmiarze kobiety w ciąży, ponieważ może wywoływać skurcze macicy).


Syrop z bazylii indyjskiej i czosnku: Jak radzi dr Partap Chauchan w "Ajurweda. Droga do zdrowia doskonałego" możesz przyrządzić specjalny syrop czosnkowy. W tym celu wymieszaj łyżeczkę rozgniecionego czosnku z około 2 łyżeczkami suszonych listków bazylii indyjskiej (tulsi). Dodaj szklankę wody i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Zażywaj po dwie łyżeczki (dziecko łyżeczka) dwa razy dziennie do ustąpienia choroby.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
2
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0