Moda i Uroda

Olej z pestek winogron - do czego i jak go stosować?

Moda i Uroda

Autor:
Adrian
Adamczyk
Ivan Bajic/Getty ImagesOlej z pestek winogron

Olej z nasion winogron najlepiej stosować przede wszystkim zewnętrznie, jako składnik pielęgnacyjny. Można stosować go na twarz i włosy. Czytaj dalej i dowiedz się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, jakie ma właściwości, jak działa na cerę i włosy i gdzie go kupić.

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno to wyrób spotykany rzadko na sklepowych półkach, ponieważ nasiona winogron są mało oleiste i trudno wytłoczyć je metodami mechanicznymi. Częściej olej z pestek winogron wytwarza się przy udziale wysokiej temperatury i rozpuszczalników. Wykorzystywane do tego pestki to najczęściej odpad przy produkcji wina.

Właściwości oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron potencjalne właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości m.in. polifenoli, resweratrolu i antocyjanów. Substancje te wykazują działanie antyoksydacyjne.

Składniki oleju z nasion winogron o efekcie leczniczym:

  • kwas linolowy (omega-6), ok. 70% składu;
  • kwas oleinowy (omega-9), ok. 15%;
  • kwasy nasycone, ok. 11%;
  • kwas alfa-linolenowy (omega-3) - ok. 0,1% składu;
  • witaminy E i K;
  • antyoksydanty - kwercetyna, resweratrol, antocyjany;
  • fitosterole.

Powyższe składniki wykazują właściwości kardioprotekcyjne, silnie antyoksydacyjne, obniżające poziom cholesterolu LDL, antybakteryjne. Mimo to olej z pestek winogron nie jest polecany jako stały element zbilansowanej diety. Pojawia się zatem pytanie, czy olej z pestek winogron jest zdrowy. Chociaż poszczególne składniki oleju z pestek winogron chronią serce i układ naczyniowy oraz mają potencjał antynowotworowy, to nie należy nadużywać tego oleju wewnętrznie, ponieważ zawiera niekorzystny dla ludzkiego organizmu stosunek kwasów omega-6 do omega-3. W efekcie jego stosowanie może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych. Nadmiar omega-6 może obniżać odporność, zaburzać pracę tarczycy i sprzyjać tyciu.

Olej z pestek winogron na twarz i włosy

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, a w szczególności kwas linolowy, znalazły szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Olej z pestek winogron do twarzy warto stosować dlatego, że zwalcza on wolne rodniki, daje efekt nawilżenia, pomaga też w odbudowie skóry przesuszonej i zniszczonej (spowalnia proces starzenia się naskórka). Może być stosowany też do wzmocnienia cery naczynkowej, a także do leczenia siniaków, a to za sprawą zawartości witaminy K.

Wystarczy kilka kropel oleju wmasować w cerę (można wcześniej wymieszać go np. z kwasem hialuronowym) lub dodać do ulubionego kremu i nałożyć taką mieszankę na twarz. Efekty działania oleju z pestek winogron na twarz widać przy regularnym używaniu dopiero po kilku tygodniach stosowania. Właściwości lecznicze oleju z pestek winogron sprawiają, że produkt ten może być wykorzystywany wspomagająco w kuracji przeciwtrądzikowej.

Olej z pestek winogron może być używany także na włosy - do olejowania lub nawilżania końcówek. Olej z pestek winogron sprawia, że włosy są nawilżone, miękkie i błyszczące po wysuszeniu.

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kuchni

W kuchni zastosowanie znajduje przede wszystkim olej z pestek winogron nierafinowany. Tłoczony na zimno może być używany na surowo, np. do sałatek czy pieczywa. Nierafinowany i tłoczony na zimno olej z pestek winogron idealnie sprawdzi się jako baza dressingów dzięki temu, że ma oryginalny smak i zapach. To wyrób, który poszczycić się może delikatnym smakiem i jasnozieloną barwą oraz subtelnym aromatem winogron. Olej rafinowany jest tych cech pozbawiony, jest bezsmakowy i nie pachnie.

Olej z pestek winogron - temperatura dymienia

Pomimo iż punkt dymienia oleju z pestek winogron jest wysoki (przekracza 210 stopni), sam olej nie nadaje się do obróbki termicznej, dlatego zaleca się spożywanie go w postaci surowej.

Olej z pestek winogron do smażenia

Ok. 85% oleju z pestek winogron stanowią tłuszcze nienasycone, które podczas smażenia bardzo szybko utleniają się i przyjmują postać związków negatywnie oddziałujących na ludzki organizm. Ich wpływ na zdrowie jest destrukcyjny, dlatego zdecydowanie odradza się stosowanie oleju z pestek winogron do smażenia.

Gdzie kupić olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno jest trudno dostępny, najlepiej szukać go w sklepach internetowych. Rafinowany olej z pestek winogron można kupić natomiast np. w sieciach handlowych. Cena oleju zależy od jego rodzaju i wynosi od około 15 do 80 złotych za pół litra.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Oleje naturalne - właściwości

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Ivan Bajic/Getty Images

Pozostałe wiadomości