Użądlenia owadów. "Jeśli ktoś jest uczulony, każda ilość wywoła reakcję"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co może nas użądlić?
Co może nas użądlić?
To miejsce przytuli każde zwierzątko
To miejsce przytuli każde zwierzątko
Czego twój pupil nie powinien jeść?
Czego twój pupil nie powinien jeść?
Aktorstwo z pazurem i z kopyta
Aktorstwo z pazurem i z kopyta
Jak przygotować zwierzę do lotu samolotem?
Jak przygotować zwierzę do lotu samolotem?
Jakie ptaki przylatują na wiosnę do Polski?
Jakie ptaki przylatują na wiosnę do Polski?
Czy twój pies wie, że go kochasz?
Czy twój pies wie, że go kochasz?
Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić
Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić
Psy do zadań specjalnych
Psy do zadań specjalnych
Jak zwierzęta domowe wpływają na nasze zdrowie?
Jak zwierzęta domowe wpływają na nasze zdrowie?
Schronisko przyjmuje zwierzęta z Ukrainy
Schronisko przyjmuje zwierzęta z Ukrainy
Na czym polega pomoc dla zwierząt laboratoryjnych?
Na czym polega pomoc dla zwierząt laboratoryjnych?
Zwierzęta z kijowskiego zoo przyjechały do Poznania
Zwierzęta z kijowskiego zoo przyjechały do Poznania
Psy towarzyszą uczniom na lekcjach
Psy towarzyszą uczniom na lekcjach
Jak zwierzęta przygotowują się do wiosny?
Jak zwierzęta przygotowują się do wiosny?
Kto pokocha koty z Palucha?
Kto pokocha koty z Palucha?
Psy szwajcarskie łączą ludzi
Psy szwajcarskie łączą ludzi
Dzień Kundelka
Dzień Kundelka
Intymne życie zwierząt
Intymne życie zwierząt
Koci celebryci
Koci celebryci
Lisy jak psy i koty. Czy staną się zwierzętami domowymi?
Lisy jak psy i koty. Czy staną się zwierzętami domowymi?
Najbardziej wymagające rasy psów
Najbardziej wymagające rasy psów
Przytulisko dla kotów potrzebuje pomocy
Przytulisko dla kotów potrzebuje pomocy
Psy z obrazka
Psy z obrazka
Pożegnalne zdjęcia psów
Pożegnalne zdjęcia psów
Co robi kot, kiedy nie ma nas w domu?
Co robi kot, kiedy nie ma nas w domu?
Hiszpania: zwierzęta podczas rozwodów traktowane jak dzieci
Hiszpania: zwierzęta podczas rozwodów traktowane jak dzieci
Lira i Funia – bohaterskie psy, które uratowały właścicielkę przed pożarem
Lira i Funia – bohaterskie psy, które uratowały właścicielkę przed pożarem
Psie przedszkole
Psie przedszkole
Jak wyczesać kota i wyjść z tego cało?
Jak wyczesać kota i wyjść z tego cało?
Polski sportowiec ratuje ukraińskie psy
Polski sportowiec ratuje ukraińskie psy
Psi terapeuta do zadań specjalnych
Psi terapeuta do zadań specjalnych
Mam kota na punkcie kota
Mam kota na punkcie kota
Użądlenia owadów to niestety nieodłączny element wypoczywania na świeżym powietrzu. Zazwyczaj powodują ból, obrzęk oraz zaczerwienienie, ale szczególnie narażeni na jad są alergicy. Co może nas ukąsić? Jak powinna się zachować osoba uczulona? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dr. n. med. Martą Kołacińską-Flont, specjaliską alergologii i Stanisławem Łoboziakiem, biologiem.

Osa, pszczoła, trzmiel, szerszeń – jak je rozpoznać?

W Polsce użądlenia najczęściej dokonują osy, pszczoły, szerszenie oraz trzmiele.

- Rozpoznaję to w bardzo prosty sposób. Pszczoły z tych wszystkich owadów są najmniejsze. Mówimy tutaj o pszczołach miodnych, ponieważ są jeszcze pszczoły murarki (...). Mają paskowany odwłok, ale też nie zawsze. Ten odwłok jest lekko owłosiony. Zazwyczaj latają przy dobrej pogodzie, jak nie ma wiatru, jest ciepło. (...) Trzmiele natomiast są nieco większe i włochate. Latają zazwyczaj rankiem przy wietrznej pogodzie. Nawet jak jest chłodno czy deszczowo. Są bardzo łagodne, ale jeśli natrafimy na gniazdo trzmieli lub gdzie znajdują się larwy, to one w obronie atakują - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik.

- Osy, jeśli nic im nie robimy, są dość łagodne. Bardzo lubią słodkie napoje podobnie jak pszczoły i trzmiele, więc trzeba uważać. Są niebezpieczne, jeśli jedna nas zaatakuje, ponieważ wysyła sygnał chemiczny, żeby inne osy też atakowały. Dzieje się to zazwyczaj w pobliżu gniazda. Taki atak najgroźniejszy jest w przypadku szerszeni, które są bardzo duże. One jeśli nic nie robimy, to też raczej nie atakują. Jeśli mamy gdzieś w pobliżu gniazdo szerszeni, to trzeba uważać - radził biolog.

Różnice między owadami:

  • Pszczoła - ok. 15 mm. Żądło występuje tylko u samic. Posiada charakterystyczne haczyki, po użądleniu zostaje w ciele ofiary.
    • Osa - 10-20 mm. Żądło występuje tylko u samic. Nie posiada haczyków. Osa może użądlić kilka razy, dopóki nie wyczerpie jadu.
      • Trzmiel - 8-18 mm. Żądło występuje tylko u samic, ostre i długie, bez haczyków. Po użądleniu nie pozostaje w skórze człowieka.
        • Szerszeń - 18-35 mm. Żądło występuje tylko u samic, gładkie, bez haczyków. Wysuwa się dopiero w momencie ataku.

          Alergia na jad owadów

          Na jad owadów szczególnie narażeni są alergicy. W skrajnych przypadkach użądlenia mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. 

          - Najczęstsze uczulenia w naszym kraju są na jad osy, czyli tym samym szerszenia, bo jest to ta sama rodzina. Skład alergenów jest analogiczny. Na drugim miejscu jest uczulenie na jad pszczoły. Na trzmiele właściwie sporadycznie się zdarza - mówiła dr n. med. Marta Kołacińska-Flont, ekspertka kampanii "Otwórz oczy na alergię".

          - Trzeba podkreślić, że jeśli ktoś jest uczulony, to każda ilość wywoła reakcję. I ona zawsze może być ciężka - ostrzegła rozmówczyni Dzień Dobry TVN.

          Kluczowy w ocenie użądlenia jest zasięg reakcji. Jak go ocenić? Czy użądlenie jest tak samo groźne dla dzieci? Jak często występuje wstrząs anafilaktyczny? Posłuchaj całej rozmowy z naszymi gośćmi w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz też:

          Autor: Dominika Czerniszewska

          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana