Brzoskwinia "Inka", drzewo z rodziny różowatych, którego naturalnym miejscem występowania są środkowe Chiny. Znane od ponad 4 tysięcy lat, z czasem zostało zaadaptowane również do warunków europejskich. Nie jest rośliną mrozoodporną i szybko może ulec przemarznięciu. Niekorzystne są dla niej również wiosenne przymrozki. Lubi stanowiska słoneczne i wysokie temperatury.
Ogród
Brzoskwinia "Inka" – opis. Jak pielęgnować drzewko?
Brzoskwinia "Inka" osiąga wysokość około 4 m. Jest drzewem, które płytko zapuszcza korzenie. Kwitnie na różowo już na początku kwietnia, zanim gałęzie pokryją się liśćmi. Owoce brzoskwini pojawiają się od lipca aż do października. W zależności od odmiany są bardziej lub mniej soczyste. Od dostępu do słońca zależy również ich słodkość.
Drzewo w zależności od odmiany rodzi owoce o różnym kształcie. Najpopularniejsze są okrągłe, jednak występują również brzoskwinie sercowate, podłużne lub spłaszczone. Każda z odmian ma podobną mieszankę kolorów – czerwonego, różowego i żółtego. Owoce pokryte są drobnym biało-szarym meszkiem. Po zebraniu powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Można je jeść na surowo, ale nadają się też do przyrządzania przetworów i deserów. Pestki ‘Inki’ wykorzystywane są m.in w przemyśle kosmetycznym.
Brzoskwinia "Inka" powinna być nawożona, co zabezpieczy ją przed chorobami, ale też pomoże w zachowaniu prawidłowego wzrostu. Wybór nawozu jest kwestią indywidualną – dobrze sprawdzają się nawozy organiczne (kompost, obornik), ale też sztuczne, jak mineralne potasowe, azotowe lub fosforowe. Dodatkowo powinna być nawożona wapniem. Drzewo nie jest odporne w zupełności na choroby i mimo opryskiwania może zostać zajęte przez szkodniki. Wszelkie infekcje objawiają się opadaniem liści i brakiem owoców. Dlatego nawożenie brzoskwini na początku sezonu powinno być połączone z opryskiwaniem.
Choroby brzoskwini "Inki"
- zgnilizna drzew – wywołana przez grzyb bytujący w glebie. Do infekcji dochodzi we wczesnym stadium dojrzewania drzewa, a sprzyja jej wilgotność i ciągłe opady deszczu. Zaatakowane zostają głównie owoce, które pokrywają się szarymi plamami;
- kędzierzawość liści – wywołana przez grzyba choroba atakuje liście, które początkowo pokrywają się plamami, a następnie ulegają deformacji, wykręcając się w różne strony;
- parch – atakujący drzewo grzyb sprzyja pojawianiu się na powierzchni liści i owoców ciemnozielonych plam, które następnie stają się czarne. Ponadto dochodzi do pękania kory drzewa.
Brzoskwinia "Inka" – sadzenie
Brzoskwinia ma konkretne wymagania co do gleby, w której zostanie posadzona. Preferuje lekkie, przepuszczalne i żyzne podłoże. Nie lubi wilgotności i wiatru. Powinna być sadzona w miejscach, które osłonią ją przed gwałtownymi podmuchami. Dlatego dobrym sąsiedztwem dla brzoskwini "Inki" będą altany i pergole. Przed posadzeniem drzewka podłoże powinno zostać dokładnie oczyszczone z chwastów. Brzoskwinie można sadzić od wiosny do października.
Przycinanie brzoskwini – co warto wiedzieć?
Roślina powinna być regularnie przycinana w celu zachowania prawidłowego wzrostu i rozwoju. Kiedy należy to robić? Zawsze w ciepłych i suchych miesiącach, co pozwoli na szybszą regenerację i gojenie się cięć. Brzoskwini nigdy nie wolno przycinać w zimne i mokre miesiące, gdyż to może prowadzić do zakażenia jej bakteriami i obumarcia. Pierwszy dopuszczalny termin na przycinanie to druga połowa marca. Ogrodnicy, którzy chcą i mogą poczekać z przycinaniem, powinni odłożyć ten moment nawet na lato. Najlepszy jest suchy i słoneczny dzień. Cięcie należy przeprowadzać w odległości 50 cm od pnia, wybierając głównie pędy równomiernie ułożone i zachodzące na siebie.
"Inka" brzoskwinia powinna być przycinana co roku, by stopniowo formowała się jej korona. Latem systematycznie należy usuwać zdrewniałe i wysuszone pędy. Istotne jest również rozłożenie na łodydze pąków kwiatów i pąków liści. Powinny one występować w podobnej liczbie. Pędy, na których występują same kwiaty i tylko jeden pąk liściowy również powinny zostać usunięte.
Zobacz także:
- Akacja jako dekoracyjne i łatwe w uprawie drzewo. Poznaj jej odmiany i właściwości
- Jak zrobić drewniane doniczki z resztek? Potrzebujesz tylko kilku minut
- Cyprysik japoński – pielęgnacja i uprawa