Uprawa i pielęgnacja figowca pospolitego

owoc figowca pospolitego wśród liści
Figowiec pospolity
Źródło: Westend61 / Getty Images
Jeśli marzy ci się figa z makiem domowej roboty, to na pewno zainteresuje cię hodowla figowca pospolitego. Choć nie jest najpopularniejszym owocem w naszym kraju, może być uprawiany zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Dowiedz się, która opcja odpowiada ci najbardziej.

Figi na ogół kojarzą się z egzotyką i niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ich uprawa jest możliwa także w naszym klimacie. Wymaga jedynie odpowiedniego przygotowania i zaangażowania. Poznaj bliżej figowca pospolitego.

Figowiec pospolity – co to jest?

Figowiec pospolity (Ficus carica) nazywany drzewem figowym, figą pospolitą, a także figą karyjską i figowcem owocowym należy do rodziny morwowatych (Moraceae ). Zazwyczaj jest to drzewo, rzadziej krzew o jasnoszarej, gładkiej korze. Dorasta do około 10 metrów wysokości. W naturalnych warunkach występuje w rejonie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Gatunek zdołał się także, w wyniku zawleczenia, rozprzestrzenić w niektórych krajach Europy oraz w USA, Australii, Makronezji i Ekwadorze. Uprawiany jest zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny. Do ciągle trwającej ekspansji figowców na nowe tereny przyczyniają się owocożerne nietoperze.

Rośliny i kwiaty

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin

Figowce pospolite to krewne znanych i często uprawianych w domach fikusów. Liście figowca są ciemnozielone, szorstkie i lekko owłosione od spodu. Wiosną na drzewie pojawiają się kwiaty, które są raczej drobne, niepozorne i okrągłe, a w dodatku zielone. Owoce figowca to część rośliny znana najlepiej. Pojawiają się najczęściej dopiero w listopadzie, jednak warto na nie czekać. Im więcej słońca mają, tym będą większe i smaczniejsze. Kształtem przypominają nieco małą gruszkę wypełnioną orzeszkami. Figi są dojrzałe, kiedy mają już fioletowy, sinawy kolor, a po zerwaniu wycieka z nich biały i lepki sok. W naszym klimacie figi zrzucają liście na zimę, jednak w cieplejszych warunkach liście pozostają na drzewie przez cały rok.

Jak uprawiać figowiec pospolity?

Uprawa figowców sięga czasów epoki brązu. Wówczas te rośliny stanowiły istotne źródło pożywienia starożytnych cywilizacji na Bliskim Wschodzie. Pestki figowca znaleziono na terenie wykopalisk w Gezer, natomiast w Egipcie figowce były jedną z ważniejszych upraw, o czym świadczą płaskorzeźby datowane na 2500 r. p.n.e., przedstawiające zbiory owoców figowca. W naszym klimacie, który nie za bardzo sprzyja figowcom ze względu na mroźne zimy, można uprawiać figowce zarówno w gruncie, jak i w pojemniku. Wystarczy do tego jedynie odrobina wiedzy i dobrych chęci.

Uprawa figowca pospolitego w gruncie

Jest to nieco trudniejsza opcja, ale nie jest niemożliwa do wykonania. Warto jedynie pamiętać o kilku zasadach, by już po paru latach cieszyć się piękną i dorodną rośliną. Przede wszystkim należy dla figowca pospolitego wybrać odpowiednie miejsce – słoneczne, ciepłe i zaciszne. Dobrym pomysłem jest posadzenie go przy ścianie budynku od strony południowej. Wraz z nadejściem pierwszych mrozów koniecznie trzeba drzewo zabezpieczyć, okrywając je dokładnie przy pomocy mat słomianych i kory sosnowej. Istotne jest także cięcie figowca na wiosnę. Wówczas przycina się pędy w połowie długości. Może się zdarzyć, że figowiec zmarznie w czasie zimy i wtedy należy wyciąć wszystkie pędy. Istnieje ryzyko, że owoce figowca przy jego uprawie w gruncie w polskim klimacie mogą nie zdążyć dojrzeć.

Uprawa figowca pospolitego w pojemniku

Z uwagi na wrażliwość figowców na niskie temperatury, warto rozważyć uprawę tej rośliny w doniczce. Wtedy na okres zimy przenosi się drzewko do pomieszczenia, w którym ujemne temperatury nie będą mu zagrażać. Średnica donicy powinna wynosić około 40 centymetrów. W przypadku uprawy w pojemniku figowce trzeba dosyć często przycinać, ponieważ rosną one bardzo szybko, jak na roślinę doniczkową. Podobnie jak w przypadku uprawy w gruncie, należy zapewnić roślinie dostęp do słońca, a także ciężką glebę z domieszką gliny. Podłoże dla figowca pospolitego powinno mieć odczyn zasadowy. Warto pamiętać, by nie przesadzać z podlewaniem, gdyż te rośliny nie przepadają za wilgocią. W okresie od maja do października powinno się figowce nawozić co 3 tygodnie, najlepiej z pomocą wieloskładnikowego nawozu przeznaczonego dla roślin doniczkowych. Latem roślinę można wystawiać na balkon, taras lub do naszego ogrodu, pamiętając, by schować ją do pomieszczenia przed nadejściem pierwszych przymrozków. Zimą roślina przechodzi w stan spoczynku – gubi liście i przestaje rosnąć. W tym czasie nie trzeba nawozić ani podlewać figowca pospolitego. Połowa lutego to czas, kiedy najlepiej zabrać drzewko do cieplejszego pomieszczenia. Należy ustawić je w dobrze nasłonecznionym miejscu i zacząć podlewać, a wraz z pojawianiem się pierwszych liści, nawozić. Figowce pospolite uprawiane w pojemnikach należy przesadzać co dwa lata, przycinając także nadmiernie rozwinięte korzenie.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Westend61 / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana