Podróże to nie tylko zwiedzanie, ale również jedzenie i kosztowanie lokalnych przysmaków. Do spróbowania kilku owoców dostępnych na Kostaryce zachęcają użytkownicy Instagrama. Na które - ich zdaniem - warto się skusić?
Pochodzi z Indonezji i jest ogromnym źródłem witaminy C – to właśnie dwie charakterystyczne cechy owocu salak. Brzmi egzotycznie? Zobacz, jakie ma właściwości i jak go spożywać.
Jeśli marzy ci się figa z makiem domowej roboty, to na pewno zainteresuje cię hodowla figowca pospolitego. Choć nie jest najpopularniejszym owocem w naszym kraju, może być uprawiany zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Dowiedz się, która opcja odpowiada ci najbardziej.
Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się go w Ekwadorze, Chile, Peru, Nowej Zelandii i USA. Należy do tej samej rodziny, co pomidor, czyli do psiankowatych. Tamarillo przypomina zresztą w smaku pomidora, wzbogacone jest jednak o słodką nutę. Owoc zawiera liczne składniki odżywcze – potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Temperatury rosną, a wraz z nimi zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. W okresie letnim warto więc wspomóc się owocami, które zawierają dużą ilość wody. Z okazji Międzynarodowego Dnia Owoców podpowiadamy, które z nich szczególnie warto wprowadzić do swojej diety.
Tak twierdził angielski pisarz Mark Twain, zajadając się owocami cherimoi u wybrzeży wysp hawajskich. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy cherimoya (lub czerymoja) zasługuje na to zaszczytne określenie, jednak nie da się zaprzeczyć, że smak owocu jest nieporównywalny z żadnym innym. Sprawdź, jak uprawiać cherimoyę, jak smakuje i jakimi właściwościami odżywczymi wyróżnia się na tle innych owoców.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Owoce egzotyczne można jeść na wiele sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Bartek Boratyn, który przygotował z owoców pyszne desery. Na sam ich widok, aż ślinka cieknie!