Podróże to nie tylko zwiedzanie, ale również jedzenie i kosztowanie lokalnych przysmaków. Do spróbowania kilku owoców dostępnych na Kostaryce zachęcają użytkownicy Instagrama. Na które - ich zdaniem - warto się skusić?
Dietetyczka podzieliła się z nami złotą wskazówką.
Pochodzi z Indonezji i jest ogromnym źródłem witaminy C – to właśnie dwie charakterystyczne cechy owocu salak. Brzmi egzotycznie? Zobacz, jakie ma właściwości i jak go spożywać.
Jeśli marzy ci się figa z makiem domowej roboty, to na pewno zainteresuje cię hodowla figowca pospolitego. Choć nie jest najpopularniejszym owocem w naszym kraju, może być uprawiany zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Dowiedz się, która opcja odpowiada ci najbardziej.
Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się go w Ekwadorze, Chile, Peru, Nowej Zelandii i USA. Należy do tej samej rodziny, co pomidor, czyli do psiankowatych. Tamarillo przypomina zresztą w smaku pomidora, wzbogacone jest jednak o słodką nutę. Owoc zawiera liczne składniki odżywcze – potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Temperatury rosną, a wraz z nimi zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. W okresie letnim warto więc wspomóc się owocami, które zawierają dużą ilość wody. Z okazji Międzynarodowego Dnia Owoców podpowiadamy, które z nich szczególnie warto wprowadzić do swojej diety.
Tak twierdził angielski pisarz Mark Twain, zajadając się owocami cherimoi u wybrzeży wysp hawajskich. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy cherimoya (lub czerymoja) zasługuje na to zaszczytne określenie, jednak nie da się zaprzeczyć, że smak owocu jest nieporównywalny z żadnym innym. Sprawdź, jak uprawiać cherimoyę, jak smakuje i jakimi właściwościami odżywczymi wyróżnia się na tle innych owoców.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Owoc marakuja wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także niezwykłym działaniem. Istnieją opinie, że ma właściwości terapeutyczne!
Owoce egzotyczne można jeść na wiele sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Bartek Boratyn, który przygotował z owoców pyszne desery. Na sam ich widok, aż ślinka cieknie!