Salak – egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku i wartościach odżywczych

Salak
Salak
Źródło: Tran Vu Quang Duy / Getty Images
Pochodzi z Indonezji i jest ogromnym źródłem witaminy C – to właśnie dwie charakterystyczne cechy owocu salak. Brzmi egzotycznie? Zobacz, jakie ma właściwości i jak go spożywać.

Salak to owoc tropikalny, którego skóra przypomina pokrycie węża. Bez obaw, jego miąższ ma wiele składników odżywczych, a smak jest słodki i jednocześnie lekko kwaśny. Zobacz, jakie wartości odżywcze ma salak.

Czym charakteryzuje się salak – owoc tropikalny?

Salak to niewielki owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, którego powierzchnia przypomina skórę węża. To zasługa brązowego odcienia, a także twardej, łuskowatej powierzchni. Skóra dodatkowo pokryta jest skórkami. Pod nią znajduje się źródło cennych składników odżywczych, czyli żółty lub biały miąższ. Ma on konsystencję zbitą i galaretowatą. Salak to owoc, który ma także ciemne pestki – są one niejadalne, dlatego trzeba się ich pozbyć podczas obierania.

Smak jest słodki i lekko kwaskowaty. Przypomina ananasa z dodatkiem jabłka lub gruszki.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Salak możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, dokładnie tak jak inne owoce. Jeśli chcesz zachować dłużej jego żywotność, trzymaj go w lodówce. W takich warunkach może przetrwać nawet 2 tygodnie.

Aktualnie uprawa salaka jest najpopularniejsza w Indonezji, Malezji oraz na Jawie i Sumatrze. Drzewo salaka może mieć nawet do 6 m wysokości, a owoce swoim kształtem przypominają wydłużoną figę. Mogą mieć około 8–10 cm średnicy.

Wartościowy skład salaka

Wartości odżywcze salaka dostarczają energii i mają wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ten owoc to bogactwo witaminy C, B oraz A. W jego składzie występuje także błonnik pokarmowy. W 100 g owocu znajdują się 3 g tego składnika. Salak to także bogate źródło węglowodanów.

Dzięki spożywaniu salaka, dostarczysz swojemu organizmowi fosforu, żelaza oraz wapnia.

Zdrowotne właściwości salaka

Salak cieszy się popularnością w Indonezji ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi jeszcze więcej składników mineralnych oraz witamin, wprowadź owoc do swojej diety. Dlaczego jest taki popularny w Azji?

Dzięki ogromnej ilości witaminy C, salak wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko wielu infekcji, zarówno o pochodzeniu wirusowym, jak i bakteryjnym. Działa także jako pomoc podczas grypy i przeziębienia. Witamina C chroni organizm i wzmacnia jego odporność.

Z kolei witamina A, która znajduje się w składzie salaka, poprawia wzrok i działa pozytywnie na cerę różnego rodzaju.

Salak ma substancje antyoksydacyjne, co z kolei przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy, dlatego zalecany jest dla osób, które cierpią na nadciśnienie tętnicze lub miażdżycę. Zapobiega demencji starczej i chorobie Parkinsona. Substancje antyoksydacyjne działają także wspomagająco na schorzenia skórne, w tym łuszczycę.

Spożywając salak, dostarczysz swojemu organizmowi składniki niezbędne do budowy trwałych kości. Owoc ten jest szczególnie wskazany dla osób, które lubią intensywny wysiłek fizyczny – dzięki dużej ilości węglowodanów dodaje energii i działa odświeżająco.

Salak wspomaga także pracę układu pokarmowego. Przyspiesza usuwanie substancji toksycznych, a także pobudza trawienie. Zawiera dużą ilość protein, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Bogactwo składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo czy magnez, uzupełni braki w organizmie.

Salak – jak wybrać owoc i jak go spożywać?

Dojrzały salak ma twardą i suchą skórkę. Podczas zakupów zwróć uwagę na to, czy powierzchnia nie jest za mocno porowata – oznacza to, że salak jest za bardzo dojrzały.

W Polsce możesz go spotkać w sklepie pod nazwą "oszpilna jadalna".

Salak to owoc, który możesz spożywać jako zdrową i jednocześnie słodką przekąskę. To doskonała alternatywa dla chipsów czy słonych paluszków. Owoc ten można także stosować jako dodatek do ciast czy deserów. Intensywny smak dodaje charakteru. Jeśli lubisz tropikalny smak, ten owoc spełni Twoje oczekiwania.

Owoc salaka wykorzystasz także jako słodki dodatek do sałatek. Bez problemu możesz połączyć go z miksem sałat i serami różnego rodzaju (np. pleśniowym, żółtym i białym). Doskonale będzie prezentować się z kiełkami. Salak możesz także dodać do gruszek w occie.

Salak w diecie

Bogactwo wartości odżywczych salaka idzie w parze z jego kalorycznością. W 100 g owocu znajdują się aż 82 kcal, dlatego warto go stosować jako przekąskę. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, możesz pokroić go i dodać do jogurtu naturalnego. Wystarczy zjeść 1 lub 2 owoce dziennie, aby dostarczyć wartościowych składników odżywczych, ale jednocześnie nie odczuć dużej liczby kalorii.

Salak w diecie może pomóc w problemach z zaparciami i w walce z biegunką. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, aby nie zadziałał przeczyszczająco.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Tran Vu Quang Duy / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana