Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Koktajl z pomarańczy i natki pietruszki
Składniki:
3 pomarańcze
pęczek natki pietruszki (drobno poszatkowany)
Przygotowanie:
Pomarańcze dzielimy na cząstki i miksujemy z poszatkowaną natką w blenderze. Całość musi się dobrze zmiksować na jednolity zielony koktajl.
Korma, czyli duszone warzywa w sosie z orzechów nerkowca
Składniki:
¾ szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki oleju ryżowego
2 goździki
4 ziarenka pieprzu
2 strąki zielonego kardamonu
1 czubata łyżeczka pasty imbirowo - czosnkowej
1 zielona ostra papryczka bez pestek
2 szczypty cynamonu
1 marchewka pokrojona w słupki
½ brokułu podzielonego na różyczki
1 szklanka groszku (mrożony lub świeży)
2 średnie białe cebule pokrojone na grube kawałki
2 łyżki rodzynek
1 opakowanie serka typu włoskiego pokrojonego w kostkę (220g)
1 szklanka śmietanki 30 %
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy na 15 minut wrzącą wodą. Odsączamy i miksujemy w blenderze na pastę z ½ szklanki wody. Pasta imbirowo-czosnkowa: 1 część świeżego imbiru i 1 część czosnku miksujemy lub ugniatamy w moździerzu na pastę. Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy goździki, po chwili ziarenka pieprzu i kardamonu. Po około 15 sekundach dodajemy pastę imbirowo – czosnkową i ostrą papryczkę. Całość smażymy przez chwilę i dodajemy cynamon. Do przypraw z olejem dodajemy marchewkę, brokuł, cebulę i rodzynki. Wlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około10 minut. Odkrywamy, dodajemy serek, pastę z nerkowców i śmietankę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pieczone brokuły z jogurtowym sosem tahini
Składniki:
2 brokuły podzielone na różyczki
4 lekko zmiażdżone ząbki czosnku
około1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól kamienna
sos:
1 duże opakowanie jogurtu typu greckiego (bez dodatku mleka w proszku)
½ szklanki tahini (masło sezamowe)
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
sok z jednej cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuły polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą kamienną i dodajemy ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około1/2 godziny. Sos: wszystkie składniki miksujemy na jednolity sos. Upieczone brokuły podajemy z sosem.
Prosta zupa warzywna z mlekiem kokosowym i przyprawą curry w proszku
Składniki:
3 łyżki oleju ryżowego
1 poszatkowany por
garść małych pieczarek przekrojonych na pół
1 biała cebula pokrojona na grube kawałki
3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
2 czubate łyżki przyprawy curry w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
¾ litra wody
1 puszka mleka kokosowego
1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
1/3 brokułu podzielonego na małe różyczki
½ małej cukinii pokrojonej w plasterki
100 g tofu pokrojonego w kostkę i usmażonego w oleju ryżowym na złoty kolor
sok z jednej limonki, lub cytryny
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
kolendra i świeża mięta do przybrania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy: por, pieczarki, cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy przyprawę curry w proszku, słodką i ostrą paprykę. Całość chwilę prażymy, dodajemy wodę i mleko kokosowe. Do gotującej się zupy dodajemy pozostałe składniki. Po około 5 minutach zdejmujemy z gazu. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.
Sałatka Majlertów
Składniki:
250 g młodych liści szpinaku
½ szklanki płatków migdałowych
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i odsączamy, a najlepiej odwirowujemy ( w specjalnym pojemniku do mycia i odsączania sałaty). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Sałatka z awokado i kiełków
Składniki:
1 awokado pokrojone w kostkę
garść kiełków lucerny
garść kiełków słonecznika
pęczek koperku drobno poszatkowany
2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
1 łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni na złoty kolor
1 łyżka czarnego sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Sałatka z kiełków fasolki mung
Składniki:
1 opakowanie kiełków fasolki mung
1 pęczek natki pietruszki grubo poszatkowanej
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
1 marchewka pokrojona w słupki
1 ostra czerwona papryczka bez pestek drobno poszatkowana
opakowanie tofu (180 g) pokrojone w kostkę i usmażone w oleju ryżowym
garść orzeszków ziemnych
dressing:
3-4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Polewamy dressingiem: wszystkie składniki mieszamy razem.
Bruschetta z pastą budwigową
Składniki:
150 g twarogu
½ szklanki jogurtu
1/3 szklanki oleju lnianego budwigowego
1 doniczka bazylii lub pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
czosnek
pomidory
½ łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
pieczywo, najlepiej razowe, lub orkiszowe
Przygotowanie:
Twaróg miksujemy z jogurtem, olejem lnianym i poszatkowaną bazylią. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni, nacieramy czosnkiem. Pomidory kroimy w drobna kosteczkę, mieszamy z oliwą i oregano. Grzanki smarujemy pastą i rozkładamy pokrojone pomidory z oregano.
Deser z serka homogenizowanego z migdałami, siemieniem lnianym, miodem i owocami
Składniki:
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
½ szklanki migdałów poszatkowanych i zmielonych w młynku do kawy
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (najlepiej na świeżo, w młynku do kawy)
miód do smaku
owoce jagodowe, truskawki, maliny lub banany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Podajemy z owocami sezonowymi, lub bananami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN