Tłusty czwartek. Desery dla tych, którzy nie są wielbicielami pączków i faworków

To dziś ten dzień - tłusty czwartek! W naszej kuchni Beata Kartowicz, która przygotowuje pyszne słodkości dla tych, których znudziły tradycyjne pączki i faworki. Będzie pysznie! P.S. dziś wyjątkowo nie liczymy kalorii.

Deser bananowo-karmelowy

Składniki:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 litr śmietany kremówki 33%
  • cukier puder
  • laska wanilii
  • 10 ml likieru kawowego
  • czekolada 70% do utarcia i dekoracji
  • banany - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

Pokruszone ciastka owsiane układamy na dnie pucharków do deserów. Nakładamy masę krówkową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy likier kawowy. Dekorujemy utartą gorzką czekoladą.

Bezowy deser z malinami i kremem z serka mascarpone

Składniki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g mrożonych malin
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukier puder
  • bezy - 200 g
  • herbatniki maślane 100 g
  • likier pomarańczowy

Sposób przygotowania:

2 galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, dokładamy maliny mrożone, wkładamy do lodówki. W międzyczasie kruszymy bezy oraz ciastka maślane. Do szklanych pucharków wkładamy maślane ciastka, gotową galaretkę z malinami, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dokładamy serek mascarpone, likier pomarańczowy, dekorujemy galaretkę, na wierzchu kruszymy bezy i prażone płatki migdałowe.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Krem czekoladowy z wiśniami

Składniki:

  • mrożone wiśnie 200 g
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 ml kremówki
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka brandy
  • laska cynamonu
  • wiórki czekoladowe do dekoracja

Sposób przygotowania:

Rozmrożone wiśnie wkładamy do garnuszka z dwoma łyżkami cukru brązowego, smażymy przez 15 minut. Połamaną czekoladę wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podgrzewamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Oddzielamy białka od żółtek jajka, białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy do rozpuszczonej czekolady.

Mieszamy ją z bitą śmietaną i brandy. Gotowy krem wkładamy do pucharków, dekorujemy wiśniami. Przed podaniem deser dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy utarta czekoladą.

Szybki koktajl warstwowy

Składniki:

  • 0,5 kg kiwi
  • 0,5 kg mrożonych truskawek
  • 2 mango
  • sok z 2 limonek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Każdy z owoców osobno miksujemy w blenderze z limonką i cukrem pudrem. Układamy warstwami w wysokiej szklance, dekorujemy miętą.

Róże

  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki – proszek do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu lub rumu
  • 800 g tłuszczu do smażenia
  • szczypta soli

Dekoracja

  • Konfitura
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

Przesianą mąkę, masło, żółtka, jaja, alkohol posiekać nożem do całkowitego połączenia, a następnie wyrobić gładkie ciasto, cienko rozwałkować i wykrawać krążki wielkości 6-8 cm i kolejne o 1 cm mniejsze, nacinać w pięciu miejscach, posmarować białkiem po środku i skleić palcem, żeby usmażyć w całości na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu środek udekorować konfiturą lub powidłami i oprószyć cukrem pudrem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz także:

Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku

Tłusty czwartek 2020. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

Autor: Paweł Jaskulski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!