Tłusty czwartek. Desery dla tych, którzy nie są wielbicielami pączków i faworków

To dziś ten dzień - tłusty czwartek! W naszej kuchni Beata Kartowicz, która przygotowuje pyszne słodkości dla tych, których znudziły tradycyjne pączki i faworki. Będzie pysznie! P.S. dziś wyjątkowo nie liczymy kalorii.

Deser bananowo-karmelowy

Składniki:

  • 200 g ciastek owsianych
    • 1 puszka masy krówkowej
      • 1 litr śmietany kremówki 33%
        • cukier puder
          • laska wanilii
            • 10 ml likieru kawowego
              • czekolada 70% do utarcia i dekoracji
                • banany - 5 sztuk

                  Sposób przygotowania:

                  Pokruszone ciastka owsiane układamy na dnie pucharków do deserów. Nakładamy masę krówkową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy likier kawowy. Dekorujemy utartą gorzką czekoladą.

                  Bezowy deser z malinami i kremem z serka mascarpone

                  Składniki:

                  • 2 galaretki malinowe
                    • 300 g mrożonych malin
                      • 0,5 litra śmietany kremówki
                        • 250 g serka mascarpone
                          • 100 g cukier puder
                            • bezy - 200 g
                              • herbatniki maślane 100 g
                                • likier pomarańczowy

                                  Sposób przygotowania:

                                  2 galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, dokładamy maliny mrożone, wkładamy do lodówki. W międzyczasie kruszymy bezy oraz ciastka maślane. Do szklanych pucharków wkładamy maślane ciastka, gotową galaretkę z malinami, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dokładamy serek mascarpone, likier pomarańczowy, dekorujemy galaretkę, na wierzchu kruszymy bezy i prażone płatki migdałowe.

                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                  Krem czekoladowy z wiśniami

                                  Składniki:

                                  • mrożone wiśnie 200 g
                                    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
                                      • 250 ml kremówki
                                        • 2 jajka
                                          • pół szklanki cukru pudru
                                            • łyżka brandy
                                              • laska cynamonu
                                                • wiórki czekoladowe do dekoracja

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Rozmrożone wiśnie wkładamy do garnuszka z dwoma łyżkami cukru brązowego, smażymy przez 15 minut. Połamaną czekoladę wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podgrzewamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Oddzielamy białka od żółtek jajka, białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy do rozpuszczonej czekolady.

                                                  Mieszamy ją z bitą śmietaną i brandy. Gotowy krem wkładamy do pucharków, dekorujemy wiśniami. Przed podaniem deser dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy utarta czekoladą.

                                                  Szybki koktajl warstwowy

                                                  Składniki:

                                                  • 0,5 kg kiwi
                                                    • 0,5 kg mrożonych truskawek
                                                      • 2 mango
                                                        • sok z 2 limonek
                                                          • cukier puder

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Każdy z owoców osobno miksujemy w blenderze z limonką i cukrem pudrem. Układamy warstwami w wysokiej szklance, dekorujemy miętą.

                                                            Róże

                                                            • 250 g mąki
                                                              • ½ łyżeczki – proszek do pieczenia
                                                                • 1 łyżka masła
                                                                  • 1 łyżka cukru
                                                                    • 2 żółtka
                                                                      • 2 jajka
                                                                        • 1 łyżka spirytusu lub rumu
                                                                          • 800 g tłuszczu do smażenia
                                                                            • szczypta soli

                                                                              Dekoracja

                                                                              • Konfitura
                                                                                • 100 g cukru pudru
                                                                                  • cukier waniliowy

                                                                                    Przesianą mąkę, masło, żółtka, jaja, alkohol posiekać nożem do całkowitego połączenia, a następnie wyrobić gładkie ciasto, cienko rozwałkować i wykrawać krążki wielkości 6-8 cm i kolejne o 1 cm mniejsze, nacinać w pięciu miejscach, posmarować białkiem po środku i skleić palcem, żeby usmażyć w całości na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu środek udekorować konfiturą lub powidłami i oprószyć cukrem pudrem.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku

                                                                                    Tłusty czwartek 2020. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

                                                                                    Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

                                                                                    Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości