Deser bananowo-karmelowy
Składniki:
- 200 g ciastek owsianych
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 litr śmietany kremówki 33%
- cukier puder
- laska wanilii
- 10 ml likieru kawowego
- czekolada 70% do utarcia i dekoracji
- banany - 5 sztuk
Sposób przygotowania:
Pokruszone ciastka owsiane układamy na dnie pucharków do deserów. Nakładamy masę krówkową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy likier kawowy. Dekorujemy utartą gorzką czekoladą.
Bezowy deser z malinami i kremem z serka mascarpone
Składniki:
- 2 galaretki malinowe
- 300 g mrożonych malin
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukier puder
- bezy - 200 g
- herbatniki maślane 100 g
- likier pomarańczowy
Sposób przygotowania:
2 galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, dokładamy maliny mrożone, wkładamy do lodówki. W międzyczasie kruszymy bezy oraz ciastka maślane. Do szklanych pucharków wkładamy maślane ciastka, gotową galaretkę z malinami, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dokładamy serek mascarpone, likier pomarańczowy, dekorujemy galaretkę, na wierzchu kruszymy bezy i prażone płatki migdałowe.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Krem czekoladowy z wiśniami
Składniki:
- mrożone wiśnie 200 g
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 ml kremówki
- 2 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka brandy
- laska cynamonu
- wiórki czekoladowe do dekoracja
Sposób przygotowania:
Rozmrożone wiśnie wkładamy do garnuszka z dwoma łyżkami cukru brązowego, smażymy przez 15 minut. Połamaną czekoladę wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podgrzewamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Oddzielamy białka od żółtek jajka, białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy do rozpuszczonej czekolady.
Mieszamy ją z bitą śmietaną i brandy. Gotowy krem wkładamy do pucharków, dekorujemy wiśniami. Przed podaniem deser dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy utarta czekoladą.
Szybki koktajl warstwowy
Składniki:
- 0,5 kg kiwi
- 0,5 kg mrożonych truskawek
- 2 mango
- sok z 2 limonek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Każdy z owoców osobno miksujemy w blenderze z limonką i cukrem pudrem. Układamy warstwami w wysokiej szklance, dekorujemy miętą.
Róże
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki – proszek do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu lub rumu
- 800 g tłuszczu do smażenia
- szczypta soli
Dekoracja
- Konfitura
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
Przesianą mąkę, masło, żółtka, jaja, alkohol posiekać nożem do całkowitego połączenia, a następnie wyrobić gładkie ciasto, cienko rozwałkować i wykrawać krążki wielkości 6-8 cm i kolejne o 1 cm mniejsze, nacinać w pięciu miejscach, posmarować białkiem po środku i skleić palcem, żeby usmażyć w całości na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu środek udekorować konfiturą lub powidłami i oprószyć cukrem pudrem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz także:
Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku
Tłusty czwartek 2020. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Autor: Paweł Jaskulski