Gwiazdy

Stanley Kubrick. Geniusz kina we wspomnieniach córki

Stanley Kubrick to niewątpliwie jeden z najwybitniejszych reżyserów w historii światowego kina. W jego dorobku filmowym znajdują się takie produkcje jak - Lolita, 2001: Odyseja kosmiczna, Mechaniczna pomarańcza, Lśnienie, Full Metal Jacket i Oczy szeroko zamknięte. Na wystawie poświęconej artyście, która odbywa się właśnie w londyńskim Muzeum Designu spotkaliśmy się z jego córką Kathariną Kubrick.

Reporterka Dzień Dobry TVN - Anna Senkara spotkała się z córką wybitnego reżysera - Kathariną Kubrick. Jak wspomina znanego ojca i wydarzenia związane z jego największymi przebojami kinowymi?

Czy Mechaniczna Pomarańcza przyczyniła się do wzrostu przestępczości w Wielkiej Brutanii?

Film był wielkim sukcesem. Znaleźli się działacze, których zdaniem film prowokował do przemocy. Ludzie ubierali się na biało, bili kogoś, a potem mówili, że zrobili to pod wpływem filmu... Dostawaliśmy nieprzyjemne listy i groźby. Dostaliśmy też tykającą paczkę ... Okazało się, że ktoś zrobił dla ojca mechaniczną pomarańczę. To był prezent, ale kiedy coś w paczce robi tyk, tyk, tyk... to masz powód do nerwów.

Lśnienie ... to film optymistyczny?

Tak powiedział Stanley! Spytałam go czy wierzy w duchy. Powiedział, że byłoby miło gdyby po naszej śmierci coś istniało.

Czy Stanley Kubrick wyreżyserował lądowanie na Księżycu?

[śmiech]... był bardzo czepliwy, musiałby filmować dokładnie w tym plenerze!

Jak córka wspomina wybitnego reżysera. Jaki był prywatnie i dlaczego nie lubił rozgłosu?

Wywiadów udzielał, ale dopiero gdy film był gotowy. Jak już go skończył. Nie pojawiał się w telewizji, ani w radiu. Unikał dziennikarzy. Mówił, że nie ptrafi udzielać wywiadów. Twierdził, że wszystko co chciał powiedzieć znajduje się w filmie. Pozostawił po sobie filmy, które można oglądać wiele razy i czerpać z nich inspirację.


Wystawa trwa do 15 września.

Stanley Kubrick urodził się 26 lipca 1928 w Nowym Jorku w USA, zmarł 7 marca 1999 w Harpenden w Wielkiej Brytanii. Był wybitnym reżyserem, scenarzystą, montażystą i producentem filmowym.

Filmografia Stanleya Kubricka:

  • Day of the Fight (1951)
  • Flying Padre (1951)
  • The Seafarers (1952)
  • Strach i pożądanie (Fear and Desire, 1953)
  • Pocałunek mordercy (Killer’s Kiss, 1955)
  • Zabójstwo (The Killing, 1956)
  • Ścieżki chwały (Paths of Glory, 1957)
  • Spartakus (Spartacus, 1960)
  • Lolita (1962)
  • Doktor Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1963)
  • 2001: Odyseja kosmiczna (2001: A Space Odyssey, 1968)
  • Mechaniczna Pomarańcza (A Clockwork Orange, 1971)
  • Barry Lyndon (1975)
  • Lśnienie (The Shining, 1980)
  • Full Metal Jacket (Full Metal Jacket, 1987)
  • Oczy szeroko zamknięte (Eyes Wide Shut, 1999)
Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0