Tradycyjna tortilla meksykańska charakteryzuje się pikantnym farszem z warzywami i mielonym mięsem. Jednak możemy nieco poeksperymentować i przygotować tortillę inaczej, podając ją z delikatnym serkiem i różnymi dodatkami. Tortilla zawijana z serkiem – przepisy.

Tortilla kojarzy się głównie z kuchnią meksykańską. W oryginalnej wersji ten pszenny placek jest podawany z pikantnym farszem zawierającym mięso, fasolę, kukurydzę i paprykę. Jednak tortillę można przyrządzić również na wiele innych sposobów, na przykład z serkiem. Tortilla z serkiem śmietankowym to pomysł na niebanalne, smaczne danie na obiad lub lekką kolację. Tortilla z serkiem sprawdzi się również jako pyszna przekąska. Przepisy i propozycje podania.

Tortilla ze szpinakiem i serkiem – przepis

Przepis na tortillę ze szpinakiem i serkiem jest niezwykle prosty, dodatkowo przygotowanie tego dania zajmuje kilka minut. Jeśli więc mamy ochotę na smaczną, szybką przekąskę, tortilla na zimno z serkiem i świeżym szpinakiem jest doskonałą propozycją. Do przygotowania tortilli dla 2 osób będziemy potrzebować:

· 4 pszennych tortilli,

· 3-4 garści świeżego szpinaku,

· 20 dag serka śmietankowego.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty, do czasu aż zrobią się miękkie i elastyczne.

2. Liście szpinaku dokładnie myjemy i siekamy na drobne kawałki.

3. Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy serek śmietankowy i kładziemy posiekane liście szpinaku.

4. Tortille dokładnie zwijamy w rulon.

Tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym – przepis

Do przygotowania tortilli możemy również wykorzystać wędzonego łososia i serek o smaku chrzanu. Tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym to niebanalne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Składniki, których będziemy potrzebować na porcję dla 2 osób, to:

· 4 pszenne tortille,

· 30 dag łososia,

· 15 dag serka śmietankowego o smaku chrzanu.

Sposób przygotowania:

1. Każdą z tortilli podgrzewamy na gorącej patelni przez około 2-3 minuty.

2. Rybę myjemy i kroimy na małe kawałki.

3. Na każdej tortilli rozsmarowujemy serek chrzanowy, a następnie kładziemy na nim kawałki łososia.

4. Pszenne placki ostrożnie zawijamy – tak jak naleśniki. Możemy podawać je w całości lub pokroić ukośnie na mniejsze kawałki o grubości około 3 cm.

Tortilla z serkiem chrzanowym i łososiem charakteryzuje się oryginalnym smakiem, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrzejszych potraw. Łososia możemy zastąpić innym rodzajem mięsa. Tortilla z serkiem chrzanowym i szynką również smakuje wybornie.


Zobacz film: Naleśnikowe roladki. Źródło Dzień Dobry TVN

Tortilla z łososiem i serkiem – przepis

Tortilla z łososiem i serkiem to następna propozycja na oryginalne przygotowanie placków pszennych z serkiem. Do zrobienia tej prostej, ale bardzo smacznej przekąski możemy wykorzystać delikatny kremowy serek mascarpone. Składniki dla 2 osób:

· 4 pszenne tortille,

· 30 dag serka mascarpone,

· 30 dag łososia.

Sposób przygotowania:

1. Pszenne placki podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni przez maksymalnie 3 minuty.

2. Łososia kroimy na małe kawałki.

3. Każdą z tortilli smarujemy serkiem mascarpone, a następnie kładziemy na niej kawałki łososia.

4. Tortille zawijamy dokładnie w rulon, tak jak naleśniki.

Żeby urozmaicić smak dania, możemy dodać do niego świeżą rukolę. Tortilla z łososiem, serkiem i rukolą to idealna, lekka i zdrowa przekąska, którą przygotujemy w kilka minut.

Tortilla z serkiem topionym – przepis

Tortilla z serkiem topionym to kolejna z propozycji podania tej oryginalnej potrawy. Do przygotowania tortilli możemy wykorzystać serek topiony o naszym ulubionym smaku, na przykład śmietankowy lub ziołowy, i wybrane warzywa, na przykład paprykę. Tortilla z serkiem i warzywami to zdrowa i szybka w przygotowaniu przekąska. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli z serkiem topionym i papryką dla 2 osób to:

· 4 pszenne tortille,

· 4 małe opakowania serka topionego,

· 1 czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni przez 2- 3 minuty.

2. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

3. Każdą z tortilli smarujemy serkiem topionym i kładziemy na niej kawałki papryki.

4. Tortille zawijamy dokładnie w rulon i kroimy na mniejsze kawałki o grubości około 3 cm.

Tortilla z serkiem topionym i szynką – przepis

Następną propozycją jest tortilla z szynką i serkiem topionym. Żeby przygotować tę wersję potrawy dla 2 osób, będziemy potrzebować:

· 4 pszennych tortilli,

· 4 małych opakowań serka topionego,

· 20 dag szynki.

Sposób przygotowania:

1. Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni przez 2- 3 minuty.

2. Paprykę i szynkę kroimy na cienkie plasterki.

3. Każdą z tortilli smarujemy serkiem topionym o ulubionym smaku i kładziemy na niej kawałki szynki.

Do przygotowania tortilli z serkiem topionym możemy wykorzystać inny rodzaj mięsa. Tortilla z tuńczykiem i serkiem czy kurczakiem i serkiem topionym również świetnie smakują. Tortilla z serkiem z różnymi dodatkami sprawdzi się idealnie jako niebanalna przekąska podczas domowych imprez lub jako lekkie, ale pożywne danie na obiad.

Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0