Wiadomość

Skowronek w Polsce kojarzy się przede wszystkim z krajobrazem rolniczym. Uznaje się go za zwiastuna wiosny i budzącej się do życia przyrody. W Polsce gniazduje 11 mln par skowronków, co stanowi 25% całej populacji tych ptaków w Europie.

Zobacz też: Ptaki wiosenne – jakie są, co warto o nich wiedzieć? >>> 

 Skowronek to jeden z bardziej popularnych ptaków na półkuli północnej. Można go spotkać w Europie, Azji, na Syberii, a także w Afryce. Dzieli się na gatunki osiadłe i wędrowne, co warunkuje pogoda na terenach lęgowych. Najczęściej można go spotkać na terenach rolniczych, łąkach i pastwiskach, gdzie raczy przyrodę swoimi trelami.

Więcej:

Skowronek – opis gatunku

Skowronek polny, zwyczajny ( Alauda arvensis ) to gatunek małego ptaka z rodziny skowronków ( Alaudidae ). Zamieszkuje Europę i Azję aż po wschodnią Syberię. Spotkać go można również w Japonii oraz Afryce Północnej. Populacje, które okres lęgowy spędzają we wschodnich częściach Eurazji, wędrują zimą na południe, czasem nawet kilkaset kilometrów. Przeloty te trwają od września do listopada, a powrót następuje od lutego do maja. Populacje zachodnie mają charakter osiadły.

Skowronki – podgatunki

Skowronek polny lub zwyczajny to tylko jeden z podgatunków. Wyróżnia się ich kilkanaście, w tym:

  • Alauda arvensis sierrae – mieszka w Portugalii i Hiszpanii,
  • Alauda arvensis harterti – mieszka w północno-zachodniej Afryce,
  • Alauda arvensis cantarella – mieszka w południowej Europie,
  • Alauda arvensis armenica – mieszka w południowo-wschodniej Turcji i Iranie,
  • Alauda arvensis dulcivox – mieszka w południowo-wschodniej części Rosji i na zachodniej Syberii,
  • Alauda arvensis kiborti – mieszka w południowej części Syberii, północnej i wschodniej Mongolii oraz północno-wschodnich Chinach,
  • Alauda arvensis intermedia – mieszka w północno-środkowej części Syberii oraz północno-wschodnich Chinach i Korei,
  • Alauda arvensis pekinensis – mieszka w północno-wschodniej części Syberii, na Kamczatce i Wyspach Kurylskich,
  • skowronek japoński ( Alauda arvensis japonica ) – mieszka na południowych Wyspach Kurylskich, w Japonii i na wyspach Riukiu.

Gdzie mieszka skowronek?

Skowronek pierwotnie żył na stepie. Obecnie o wiele częściej można go spotkać na polach i łąkach. Nie lubi gęsto rosnących krzewów i drzew. Woli pola uprawne, otwarte pastwiska, nizinne i górskie łąki. Można go spotkać także na bagnach, choć na torfowiskach występuje zdecydowanie mniej licznie.

Jak wygląda skowronek?

Skowronek zwyczajny to drobny i mały ptak . Obie jego płci są ubarwione jednakowo. Skowronek polny często jest mylony z wróblem. Ma krótki dziób i długi ogon, a na głowie niewielki czubek złożony z piór (można go zauważyć, gdy ptak stroszy piórka). Jego upierzenie ma kolor szaroziemisty i to jest główny powód mylenia skowronka z wróblem. Skowronki mają jednak nieco ciemniejsze albo śniadobrązowe kreskowanie. Jest ono nieco jaśniejsze od spodu, który jest brudnobiały, kreskowany brązowo na piersi. Skowronek ma trójkątne skrzydła. Obserwując skowronka w locie, można zauważyć biel tylnej krawędzi skrzydeł oraz skrajnych sterówek. Nogi skowronka są jasnoróżowe, z charakterystycznym prostym pazurem tylnego palca.

Zobacz także: Jak odstraszyć gołębie – najlepsze sposoby, porady i wskazówki

Śpiew skowronka

Skowronek jest w Polsce ściśle związany z krajobrazem rolniczym. Śpiew tego ptaka zwiastuje pierwsze wiosenne prace polowe i jest wyjątkowo przyjemny dla ucha. Głos skowronka można usłyszeć już przed wschodem słońca , milknie natomiast po jego zachodzie. Śpiew skowronka jest jednym z mechanizmów godowych tych ptaków. Co ciekawe, skowronki nie przestają śpiewać po zakończeniu godów, co w świecie ptaków zdarza się niezwykle rzadko.

Skowronek śpiewa przede wszystkim w długim locie tłokowym . Przelatując nad łąkami i polami, wydaje potoczysty, perlisty dźwięk, złożony z szybkich, wysokich i świergoczących treli.

Gniazdo skowronka

Skowronek polny w okresie od kwietnia do sierpnia wyprowadza nawet do trzech lęgów. W trakcie lęgu samica znosi od 3 do 5 jaj. Wysiaduje je przez dwa tygodnie we wcześniej przygotowanym gnieździe, która para zakłada bezpośrednio na ziemi. Jest dobrze ukryte, mimo że nie znajduje się w zbyt głębokiej roślinności.

Pisklęta skowronka opuszczają gniazdo już po tygodniu , ale ukrywają się w jego pobliżu. Po trzech tygodniach młode stają się lotne.

Zobacz także: Karmienie szczeniaka – co i jak często podawać małemu psu?

Czy skowronek odlatuje na zimę?

Skowronek nie zimuje w Polsce . Skowronki zimują w basenie Morza Śródziemnego lub w Europie Zachodniej. Nie migrują wyłącznie te gatunki skowronków, które swój okres lęgowy spędzają w Europie Zachodniej. Wiosenna migracja do krajów zachodnich jest bardzo dobrze widoczna. Ptaki migrują bowiem w dużych grupach, liczących kilkadziesiąt osobników. Migracje trwają od lutego do maja. Jesienny wylot odbywa się od września do listopada, w zależności od panujących w kraju temperatur.


Zobacz film: W kuchni słychać śpiew ptaków. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0