Przepisy kulinarne

Rogal Marcina i gęsina na Święto Niepodległości. Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Rogal Marcina i gęsina na Święto Niepodległości. Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Świętuj Dzień Niepodległości i serwuj tradycyjne dania kuchni polskiej. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na pieczoną gęś, rozgrzewający rosół, drożdżowe z mięsem. A co na deser? Oczywiście rogal Marcina. 

Gęś pieczona 

Składniki na gęś pieczoną:

  • 1 cała gęś
  • sól
  • kminek, gałka muszkatołowa, kolendra mielona, ziele angielskie
  • olej
  • jabłka, gruszki, śliwki
  • 4 cebule
  • imbir

Sposób przygotowania gęsi pieczonej

Gęś nacieramy miksowanymi przyprawami i sporą ilością soli. Odstawiamy najlepiej na noc. Na drugi dzień ręcznikiem papierowym osuszamy mięso, cebulę kroimy w grube plastry. Układamy na blaszce, na cebule układamy gęś, środek jej wypełniamy owocami wymieszanymi z imbirem. Pieczemy na początku w temp. 220 stopni około 40 minut, później zmniejszamy temp. do 180 stopni, podlewamy rosołem i pieczemy dalej, przez około 3,5 godziny.

Rozgrzewający rosół z gęsi z imbirem, suszone śliwki i kładzionymi śliwkami

Składniki na rosół z gęsi 

  • 2 uda z gęsi
  • włoszczyzna
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 pęczki natki
  • 2 pęczki koperku
  • 2 doniczki lubczyku
  • cebula
  • świeży imbir

Sposób przygotowania rosołu z gęsi 

Cebulę przyrumieniamy na patelni suchej na mocno złoty kolor. Mięso zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy ok. godziny i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze godzinę albo dłużej, będzie smakować lepiej. Kiedy tylko rosół będzie gotowy, odcedzamy. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, przeznaczamy część do kolejnego dania.

Pozostałe składniki

  • 400 g mąki
  • 250 g pieczonej dyni
  • jajko
  • sól
  • śliwki wędzone bez pestki

Mąkę łączymy ze zmiksowaną dynią, jajkiem i solą. Ciasto o lekkiej konsystencji umieszczamy w worku cukierniczym i wyciskamy na gotującą wodę cienkie lane kluski. Śliwki przesmażamy na patelni z jabłkiem, kawałkami mięsa. Podajemy zalane rosołem z lanymi kluskami.

Rosół z gęsiny

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Cienkie drożdżowe z trzema serami, półgęskiem i gęsi trochę

Składniki na cienkie drożdżowe z gęsiną 

  • 900 g mąki
  • 500 ml wody
  • 15 g drożdży
  • 25 g soli

Składniki na farsz

  • 600 g sera mascarpone
  • 3-4 łyżki miód
  • rozmaryn świeży
  • 4 gruszki
  • 400 g mozzarella w zalewie
  • 250 g ser pleśniowy typu lazur
  • kilka plasterków półgęski
  • 1 udko z gęsi gotowane z rosołu

Sposób przygotowania cienkiego drożdżowego z gęsiną 

Przygotowujemy ciasto drożdżowe, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mascarpone łączymy z posiekanym rozmarynem i miodem do smaku. Podrośnięte ciasto smarujemy doprawionym serem mascarpone i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 220 stopni, pieczemy około 10 minut, do momentu, aż brzegi nam się podrumienią. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy porwaną na kawałki mozzarellę, układamy gruszki, kawałki gęsi z rosołu, posypujemy resztą mozzarelli, jeszcze plasterki półgęska, ser pleśniowy. Raz jeszcze wkładamy do piekarnika, czas około 7 minut.

Rogal Marcina

Składniki na rogal Marcina

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 35 g drożdży
  • 60 g masła

Składniki na farsz rogala Marcina

  • 500 g maku
  • 250 g migdałów
  • 250 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 
  • masa marcepanowa
  • olejek migdałowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania rogala Marcina

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, czyli rozczyn z ciepłego mleka drożdży 2-3 łyżek mąki i łyki cukru. Ubijamy żółtka i jajko z pozostałym cukrem. Następnie wszystko razem łączymy, dodajemy pozostałą ilość mąki, rozpuszczone masło i koniecznie szczyptę soli. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy, na 2/3 układamy plastry masła składamy na trzy, ponownie rozwałkowujemy i raz jeszcze. Technika jest zbliżona do robienia ciasta francuskiego. Rozwałkowane ciasto na koniec kroimy w trójkąty, wykładamy farsz z białego maku, zwijamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 18 minut.

Rogale marcińskie

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem

Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Andrzej Polan |
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
11.11.2020
ANIA
Uwielbiam Pana Andrzeja!! Wspaniałe rogale...a wykonanie...MAJSTERSZTYK!