Rogal Marcina i gęsina na Święto Niepodległości. Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Świętuj Dzień Niepodległości i serwuj tradycyjne dania kuchni polskiej. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na pieczoną gęś, rozgrzewający rosół, drożdżowe z mięsem. A co na deser? Oczywiście rogal Marcina.

Gęś pieczona - przepis krok po kroku

Składniki na gęś pieczoną:

  • 1 cała gęś,
    • sól,
      • kminek, gałka muszkatołowa, kolendra mielona, ziele angielskie,
        • olej,
          • jabłka, gruszki, śliwki,
            • 4 cebule,
              • imbir.

                Sposób przygotowania gęsi pieczonej:

                Gęś nacieramy miksowanymi przyprawami i sporą ilością soli. Odstawiamy najlepiej na noc. Na drugi dzień ręcznikiem papierowym osuszamy mięso, cebulę kroimy w grube plastry. Układamy na blaszce, na cebule układamy gęś, środek jej wypełniamy owocami wymieszanymi z imbirem. Pieczemy na początku w temp. 220 stopni około 40 minut, później zmniejszamy temp. do 180 stopni, podlewamy rosołem i pieczemy dalej, przez około 3,5 godziny.

                Rozgrzewający rosół z gęsi z imbirem, suszone śliwki i kładzionymi śliwkami - przepis krok po kroku

                Składniki na rosół z gęsi:

                • 2 uda z gęsi,
                  • włoszczyzna,
                    • pieprz czarny ziarnisty,
                      • liść laurowy, ziele angielskie,
                        • 2 pęczki natki,
                          • 2 pęczki koperku,
                            • 2 doniczki lubczyku,
                              • cebula,
                                • świeży imbir.

                                  Sposób przygotowania rosołu z gęsi:

                                  Cebulę przyrumieniamy na patelni suchej na mocno złoty kolor. Mięso zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy ok. godziny i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze godzinę albo dłużej, będzie smakować lepiej. Kiedy tylko rosół będzie gotowy, odcedzamy. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, przeznaczamy część do kolejnego dania.

                                  Pozostałe składniki:

                                  • 400 g mąki,
                                    • 250 g pieczonej dyni,
                                      • jajko,
                                        • sól,
                                          • śliwki wędzone bez pestki.

                                            Mąkę łączymy ze zmiksowaną dynią, jajkiem i solą. Ciasto o lekkiej konsystencji umieszczamy w worku cukierniczym i wyciskamy na gotującą wodę cienkie lane kluski. Śliwki przesmażamy na patelni z jabłkiem, kawałkami mięsa. Podajemy zalane rosołem z lanymi kluskami.

                                            Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                            Cienkie drożdżowe z trzema serami, półgęskiem i gęsi trochę - przepis krok po kroku

                                            Składniki na cienkie drożdżowe z gęsiną:

                                            • 900 g mąki,
                                              • 500 ml wody,
                                                • 15 g drożdży,
                                                  • 25 g soli.

                                                    Składniki na farsz:

                                                    • 600 g sera mascarpone,
                                                      • 3-4 łyżki miód,
                                                        • rozmaryn świeży,
                                                          • 4 gruszki,
                                                            • 400 g mozzarella w zalewie,
                                                              • 250 g ser pleśniowy typu lazur,
                                                                • kilka plasterków półgęski,
                                                                  • 1 udko z gęsi gotowane z rosołu.

                                                                    Sposób przygotowania cienkiego drożdżowego z gęsiną:

                                                                    Przygotowujemy ciasto drożdżowe, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mascarpone łączymy z posiekanym rozmarynem i miodem do smaku. Podrośnięte ciasto smarujemy doprawionym serem mascarpone i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 220 stopni, pieczemy około 10 minut, do momentu, aż brzegi nam się podrumienią. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy porwaną na kawałki mozzarellę, układamy gruszki, kawałki gęsi z rosołu, posypujemy resztą mozzarelli, jeszcze plasterki półgęska, ser pleśniowy. Raz jeszcze wkładamy do piekarnika, czas około 7 minut.

                                                                    Rogal Marcina - przepis krok po kroku

                                                                    Składniki na rogala Marcina:

                                                                    • 500 g mąki,
                                                                      • 200 ml mleka,
                                                                        • 3 żółtka,
                                                                          • 1 jajko,
                                                                            • 100 g cukru,
                                                                              • 1 cukier wanilinowy,
                                                                                • 35 g drożdży,
                                                                                  • 60 g masła.

                                                                                    Składniki na farsz rogala Marcina:

                                                                                    • 500 g maku,
                                                                                      • 250 g migdałów,
                                                                                        • 250 g orzechów włoskich,
                                                                                          • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
                                                                                            • masa marcepanowa,
                                                                                              • olejek migdałowy,
                                                                                                • cukier puder.

                                                                                                  Sposób przygotowania rogala Marcina:

                                                                                                  Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, czyli rozczyn z ciepłego mleka drożdży 2-3 łyżek mąki i łyki cukru. Ubijamy żółtka i jajko z pozostałym cukrem. Następnie wszystko razem łączymy, dodajemy pozostałą ilość mąki, rozpuszczone masło i koniecznie szczyptę soli. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy, na 2/3 układamy plastry masła składamy na trzy, ponownie rozwałkowujemy i raz jeszcze. Technika jest zbliżona do robienia ciasta francuskiego. Rozwałkowane ciasto na koniec kroimy w trójkąty, wykładamy farsz z białego maku, zwijamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 18 minut.

                                                                                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości