Czytając nowy przepis zastanawiamy się, o jakim rodzaju makaronu mowa. Długie nitki, wstążki, muszelki, a może kokardki? Które z nich będą najbardziej odpowiednie do gęstych sosów, a które można wypełnić farszem? Poznaj różne typy makaronu !
Rodzaje makaronów - makarony krótkie
Makarony krótkie najczęściej charakteryzuje wiele zagłębień, dzięki czemu doskonale nadają się one zarówno do gęstszych, jak i rzadszych sosów, które mogą w nich osiąść. Rodzaje makaronów ( nazwy ):
· farfalle - po polsku nazywany kokardkami, choć to włoskie słowo oznacza motyla. Kształtem przypomina on właśnie lekko pofałdowane kokardki, najczęściej z ząbkami na brzegach. To idealny dodatek do sałatek, w dużej mierze ze względu na atrakcyjny wygląd tego typu makaronu,
· conchiglie - w języku polskim nazywany najczęściej muszelkami. Idealny do cięższych sosów, które wnikają do jego wnętrza. Ten typ makaronu występuje w różnych rozmiarach. Mniejszy zwykle stosuje się w przygotowaniu zup, a większe muszle można z powodzeniem wypełnić farszem,
· penne - po włosku słowo to oznacza piórko, jednak w Polsce makaron ten nazywamy zwykle rurkami. Wykorzystuje się go na różne sposoby, np. na ciepło w zupach i zapiekankach oraz na zimno, np. w sałatkach,
· fusilli - ten rodzaj makaronu popularnie nazywany jest świderkami. Ze względu na ciekawy kształt oraz liczne zagłębienia doskonale sprawdza się w większości dań, w tym w smażonych i polewanych sosem, też w zupach i sałatkach,
· coquillettes - czyli tzw. kolanka, a więc lekko wygięte, puste w środku rurki. Idealny do zup i gęstych sosów, które doskonale go wypełnią.
Nazwy rodzajów makaronów po polsku najczęściej odwołują się więc do ich kształtów. Warto jednak znać również te włoskie, które często używane są w rozmaitych przepisach.
Rodzaje makaronów - makarony długie
Długie makarony są niezwykle popularne w kuchni włoskiej, choć często goszczą również na polskich stołach. Do najczęściej wykorzystywanych typów możemy zaliczyć:
· spaghetti - czyli długie i cienkie nitki, zwykle używane do przyrządzania powszechnie znanej potrawy o tej samej nazwie,
· tagliatelle - czyli długie, płaskie wstążki i właśnie tym mianem często są określane przez Polaków. Szczególnie lubiane zwłaszcza do przygotowania zup, choć doskonale sprawdzają się również z gęstym sosem,
· linguine - czyli nieco grubsza, płaska wersja makaronu spaghetti. Może być polewana gęstym sosem, często z dodatkami, ewentualnie dodawana do zupy,
· makaron sojowy - długie, dość cienkie, przezroczyste nitki. Używany szczególnie w daniach kuchni azjatyckiej. Najczęściej podawany w zupach lub smażony na patelni z dużą ilością sosu sojowego i dodatkami w postaci warzyw, pędów bambusa, tofu lub kurczaka.
Rodzaje makaronów - makarony szerokie
W tych rodzajach makaronów kształty pozwalają na tworzenie pysznych zapiekanek. Do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych należą:
· lasagne - czyli duże kwadraty, używane głównie do przyrządzania potrawy o tej samej nazwie. Doskonale nadaje się do zapiekanek, szczególnie tych z dodatkiem sera i mięsa,
· ravioli - to danie często nawet nie jest określane makaronem, lecz pierożkami. Jest to rodzaj małych poduszeczek wypełnionych farszem, tradycyjnie wegetariańskim, np. serem ricotta i warzywami, choć można przygotować również ravioli z mięsem . Zwykle potrawa jest gotowana, jednak czasem tego makaronu używa się również do przygotowania zapiekanek.
Pyszną zapiekankę można przyrządzić także z innego rodzaju makaronu, nazywanego cannelloni. Ma on formę dużych rurek o średnicy ok. 3 cm, które wypełnia się wybranym farszem, najczęściej z pomidorów i mięsa. Całość zwykle polewa się gęstym sosem i posypuje tartym serem.
Są dziesiątki rodzajów makaronów, jednak to te scharakteryzowane powyżej szczególnie przypadły do gustu Polakom i najczęściej goszczą na naszych stołach. Dodawane do zup, sałatek, zapiekane, smażone czy gotowane, są niezwykle pyszne i sycące, dlatego tak chętnie urozmaicamy naszą kuchnię o różne typy tego dodatku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN