Gwiazdy

Renée Zellweger z nominacją! Czy aktorka dostanie Oscara za rolę w filmie "Judy"?

Gwiazdy

Renée Zellweger z nominacją! Czy aktorka dostanie Oscara za rolę w filmie "Judy"?

Renée Zellweger znana jest przede wszystkim ze swojej roli w filmie "Bridget Jones". Mimo nominacji, aktorka nie dostała za nią Oscara. Czy w tym roku Renée zostanie uhonorowana tą nagrodą za główną rolę w filmie "Judy"? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Anią Wendzikowską.

Poważny debiut w filmie Jerry Maguire

Jej pierwszą poważną rolą była główna rola - Dorothy Boyd w filmie "Jerry Maguire", gdzie wystąpiła u boku Toma Cruise'a. Warto dodać, że na castingu do tej produkcji Renée miała poważną konkurencję. O rolę starały się m.in.: Bridget Fonda, Marisa Tomei, Cameron Diaz czy Winona Ryder

Renée Zellweger - Bridget Jones

Jak mówiła w Dzień Dobry TVN Ania Wendzikowska, rola Bridget Jones umieściła Renée w świadomości widzów na zawsze. Ten film do tej pory wpływa na jej relacje z widzami.

Renée Zellweger nie widzi w tym nic złego i jak sama mówi - bardzo lubi Brigdet Jones:

To mi pochlebia. Są gorsze rzeczy, niż być kojarzonym z tak kochaną postacią. Bardzo wielu ludzi nadal do mnie podchodzi, żeby opowiadać mi swoje historie w stylu Bridget Jones. (...) Wszędzie gdzie jadę ludzie opowiadają te same historie - o wstydzie, małych porażkach, kompleksach... Wszyscy jesteśmy tacy ludzcy.

Dwie nominacje i jeden Oscar

Renée była nominowana do Oscara za rolę w "Dzienniku Bridget Jones", jednak pokonała ją wówczas Halle Berry. Kolejną nominację zdobyła za występ w "Chicago", tym razem przegrała z Nicole Kidman. W 2004 roku aktorka wreszcie otrzymała statuetkę za najlepszą rolę drugoplanową w filmie "Wzgórze nadziei". Warto dodać, że tą kreacją aktorską Zellweger zgarnęła komplet nagród filmowych (Oscar, BAFTA, Złoty Glob)

Czy będzie Oscar za Judy?

W tym roku Renée Zellweger znowu ma szansę na Oscara. Tym razem, za rolę Judy Garland w filmie Ruperta Goolda - "Judy". Aktorka może się już pochwalić Złotym Globem za tę rolę. Zdaniem Ani Wendzikowskiej Renée ma spore szanse:

Hollywood lubi takie filmy gdzie aktorka się fizycznie zmienia i wciela się w postać prawdziwą. Lubią też filmy, które są opowieściami o historii kina. Więc ten film spełnia bardzo dużo elementów. Historia Judy Garland jest bardzo ciekawa. To postać piękna, utalentowana i tragiczna. Wydaje mi się, że Renée Zellweger idealnie oddaje klimat tej postaci. Ja trzymam za nią kciuki.

Szwajcarsko-norweskie korzenie

Aktorka urodziła się w Teksasie w Stanach Zjednoczonych. Jej ojciec pochodzi ze Szwajcarii, a matka z Norwegii. Renée z dumą podkreśla swoje szwajcarsko-norweskie pochodzenie. 

Filmografia Renée Zellweger

  • 1992: A Taste for Killing jako Mary Lou
  • 1993: Cios w serce (Murder in the Heartland) jako Barbara Von Busch (niewymieniona w czołówce)
  • 1993: Uczniowska balanga (Dazed and Confused) jako Nesi (niewymieniona w czołówce)
  • 1993: My Boyfriend’s Back (niewymieniona w czołówce)
  • 1994: Shake, Rattle and Rock! jako Susan
  • 1994: Rebel Highway jako Susan
  • 1994: Orbitowanie bez cukru (Reality Bites) jako poetka Tami
  • 1994: Teksańska masakra piłą mechaniczną: Następne pokolenie (The Return of the Texas Chainsaw Massacre) jako Jenny
  • 1994: Kaliber 45 (Love and a. 45) jako Starlene Cheatham
  • 1994: 8 sekund (8 Seconds) jako Buckle Bunny
  • 1995: Empire Records jako Gina
  • 1995: The Low Life jako Poetka
  • 1996: The Whole Wide World jako Novalyne Price
  • 1996: Jerry Maguire jako Dorothy Boyd
  • 1997: Kłamca (Deceiver) jako Elizabeth Loftus
  • 1998: Jedyna prawdziwa rzecz (One True Thing) jako Ellen Gulden
  • 1998: Jubilerka (A Price Above Rubies) jako Sonia Horowitz
  • 1999: Kawaler (The Bachelor) jako Anne
  • 2000: Ja, Irena i Ja (Me, Myself & Irene) jako Irene P. Waters
  • 2000: Siostra Betty (Nurse Betty) jako Betty Sizemore
  • 2001: Bobby kontra wapniaki (King of the Hill) jako Tammy Duvall (głos)
  • 2001: Dziennik Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary) jako Bridget Jones
  • 2002: Chicago jako Roxie Hart
  • 2002: Biały oleander (White Oleander) jako Claire Richards
  • 2003: Do diabła z miłością (Down with Love) jako Barbara Novak
  • 2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Ruby Thewes
  • 2004: Rybki z ferajny (Shark Tale) jako Angie (głos)
  • 2004: Bridget Jones: W pogoni za rozumem (Bridget Jones: The Edge of Reason) jako Bridget Jones
  • 2005: Człowiek ringu (Cinderella Man) jako Mae Braddock
  • 2006: Miss Potter jako Beatrix Potter
  • 2007: Film o pszczołach (Bee Movie) jako Vanessa Bloome (głos)
  • 2008: Miłosne gierki (Leatherheads) jako Lexi
  • 2008: Appaloosa jako Allison French
  • 2009: Za jakie grzechy (New in Town) jako Lucy Hill
  • 2009: Potwory kontra Obcy (Monsters vs Aliens) jako Katie (głos)
  • 2009: Przypadek 39 (Case 39) jako Emily Jenkins
  • 2009: Zawsze tylko ty (My One and Only) jako Anne Deveraux
  • 2010: Piosenka o miłości (My Own Love Song) jako Jane Wyatt
  • 2016: Bridget Jones 3 (Bridget Jones's Baby) jako Bridget Jones
  • 2017: Same Kind of Different as Me jako Deborah Hall
  • 2018: Blue Night jako Tessa
  • 2019: What/If jako Anne Montgomery
  • 2019: Judy jako Judy Garland

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.


Co sądzisz o tym artykule?
60
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0