Przez pandemię swoje hobby zamienili w zawód. "Po 16 latach prowadzenia hurtowni żyjemy z pieczenia tortów i pisania"

''Słodka zmiana'', reporter: Arkadiusz Gdula
Anna i Adam Bilikowie przez 16 lat prowadzili hurtownie odzieżowe. Szło im bardzo dobrze, aż do momentu wybuchu pandemii koronawirusa. Aby zarobić na życie, zdecydowali się porzucić dotychczasowe zajęcia. Ona zajęła się cukiernictwem, a on - pisaniem.

Torty i ciasta jak małe dzieła sztuki

Po zamknięciu hurtowni Anna Bilik postanowiła zająć się cukiernictwem. Nie była to dla niej nowość, ponieważ pierwszy tort zrobiła dla kogoś dwa lata temu.

To był prezent dla koleżanki. Chciałam coś dać od siebie. Wszyscy mówili, że jest bardzo dobry. Ja oczywiście chciałam się schować pod stół, ponieważ nawet obsługa restauracji mnie poprosiła, abym pokroiła ten tort, bo niestety kawałki nie chciały wychodzić

- opowiada nasza bohaterka.

Wpadka jej jednak nie zniechęciła, a wręcz przeciwnie - zmobilizowała do podnoszenia umiejętności w zakresie cukiernictwa. Małymi kroczkami i wytrwałością w końcu osiągnęła perfekcjonizm w przygotowywaniu słodkości. Potrafiła nawet wstawać kilka razy w nocy, aby poprawiać swój wypiek do momentu, aż stał się według niej idealny.

Przyjaciel zamówił tort na swoją dwudziestą rocznicę ślubu i muszę powiedzieć, że wydawałam go z uśmiechem na twarzy

- mówi Anna Bilik.

Kiedy więc z powodu słabych obrotów spowodowanych pandemią koronawirusa musiała z mężem zamknąć hurtownię, nie bała się przebranżowić. Obecnie ma już zamówienia na przyszłoroczne komunie i wesela. Przygotowuje też zestawy ciast z dostawą do domu, które cieszą się ogromną popularnością.

Chciałabym podziękować naszym klientom, że uwierzyli, zaufali nam i bez żadnych zdjęć zamawiali boksy i tym nam pomogli powoli wychodzić z tego kryzysu

- przyznaje ze łzami w oczach.

Poczytne felietony

Po zamknięciu hurtowni Adam Bilik także postanowił zmienić branżę. Zajął się prowadzeniem bloga, na którym w zabawny sposób opisuje swoje przeżycia.

To się spotkało z bardzo ciepłym przyjęciem. Znajomi - bliżsi i dalsi zaczęli do mnie pisać: 'No, chłopie! Masz talent, powinieneś iść w tym kierunku, bo to pisanie to jest coś, co w tobie siedzi'

- wspomina były hurtownik, a obecnie bloger.

Parze życzymy sukcesów w nowych branżach.

>>> Zobacz także:

Jak ozdobić tort dla dziecka? Proste triki na figurki z masy cukrowej

Tort komunijny. Jak go zrobić samodzielnie? Przepis krok po kroku [WIDEO]

Tort orzechowy – przepis na wyborne ciasto z masą kawową lub mascarpone

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Reporter: Arkadiusz Gdula

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana