Portugalia walczy z kolejną falą pandemii. Rząd wprowadza godzinę policyjną

Lizbona
Olga_Gavrilova/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Portugalia przegrywa walkę z pandemią. Rosnąca liczba zakażeń zmusiła tamtejsze władze do ponownego wprowadzenia obostrzeń, w tym godziny policyjnej. W których regionach kraju będzie obowiązywała?

Portugalia wprowadza godzinę policyjną

- Sytuacja epidemiczna w kraju znacząco się pogorszyła, dlatego musimy przywrócić restrykcje sanitarne w powiatach o wysokim i bardzo wysokim ryzyku zakażeń - wyjaśniła Mariana Vieira da Silva, przedstawicielka rządu premiera Antonia Costy.

Vieira da Silva wskazała, że nocna godzina policyjna będzie obowiązywać w 45 powiatach między godz. 23.00 a godz. 5.00. Sprecyzowała, że wśród nich jest stolica kraju Lizbona, a także Porto. Poza godziną policyjną w powiatach o najtrudniejszej sytuacji epidemicznej skrócone zostaną godziny pracy placówek handlu i usług, a także utrzymany obowiązek zdalnej pracy.

Rzeczniczka rządu wyjaśniła, że zaplanowane przez gabinet Costy na 26 września wybory samorządowe w Portugalii powinny odbyć się pomimo nasilenia pandemii. Zastrzegła jednak, że ich organizacja będzie uzależniona od rozwoju sytuacji sanitarnej w kraju.

Koronawirus w Portugalii

Od początku pandemii zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 potwierdzono u 880 tysięcy osób. Zmarło ponad 17 tysięcy chorych. Tylko minionej doby (1 lipca) przybyło niemal 2,5 tys. zakażeń koronawirusem, czyli najwięcej od 13 lutego. Zmarło pięciu pacjentów z COVID-19.

Jak rozprzestrzenia się koronawirus?

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Czy szczepienie przeciw COVID-19 będzie przymusowe? Jest odpowiedź ministra Dworczyka

Wariant Delta dotarł do Polski. Jak chronić się przed koronawirusem podczas urlopu?

Przed nami kolejny lockdown? Przypadkowo ujawniono planowany powrót do restrykcji

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana