Popisowe dania zwyciężczyni Masterchef Junior - koktajle owocowe, szarlotka i łosoś

Poznajcie wyjątkowe przepisy Pauliny Foremny, która wygrałą czwartą edycję programu Masterchef Junior. Szarlotka, łosoś pieczony i wyjątkowe koktajle owocowe.

Szarlotka mojej mamy z lodami waniliowo-tymiankowymi

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200g masła
    • 300g mąki (dla urozmaicenia można dać 200 g mąki pszennej i 50 g mąki kokosowej)
      • 100g cukru pudru
        • 2 żółtka
          • pół łyżeczki proszku do pieczenia
            • 1,5 kg jabłek
              • odrobina masła
                • cynamon + ewentualnie cukier (zależy od słodkości jabłek, jednakże najlepsze to Szara Reneta)

                  Beza

                  • 2 białka (mocno schłodzone)
                    • 100g cukru
                      • opcjonalnie cukier puder do dekoracji.

                        Sposób przygotowania:

                        Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i wszystko razem zagnieść. Przygotowane ciasto kruche schłodzić ok. 30 minut. Rozłożyć na blaszce (o wymiarach ok 22x23 cm). Nakłuć widelcem i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

                        Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i podsmażyć na maśle. Doprawić cynamonem i ewentualnie cukrem. Ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód. Ubić białka z cukrem. Wyłożyć na ostudzone jabłka i zetrzeć lub „porwać” trochę kruchego ciasta na wierzch. Ponownie piec ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni.

                        Na wierzch posypać cukrem pudrem.

                        Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy >>> 

                        Lody:

                        • 200 ml śmietanki 30%
                          • 200 ml mleka 3,2%
                            • 3 żółtka
                              • 100 g cukru białego
                                • 2 laski wanilii
                                  • tymianek

                                    Łosoś pieczony z makaronem tagliatelle, sosem berneńskim i szparagami

                                    Składniki:

                                    • filet z łososia świeży bez skóry i ości
                                      • 3 gałązki świeżego koperku
                                        • 1 gałązka kolendry
                                          • sok z cytryny
                                            • skórka z cytryny
                                              • 1 łyżeczka masła
                                                • sól
                                                  • pieprz mielony
                                                    • makaron tagiatelle
                                                      • 200 g mąki pszennej
                                                        • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
                                                          • 2 żółtka
                                                            • 2 jajka
                                                              • szczypta soli
                                                                • 80 ml białego wina
                                                                  • 2 łyżki octu winnego
                                                                    • 1/2 cebulki szalotki
                                                                      • 5 ziaren czarnego pieprzu
                                                                        • garść świeżego estragonu
                                                                          • łyżeczka suszonego estragonu
                                                                            • 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
                                                                              • 1/2 łyżki soku z cytryny
                                                                                • duża szczypta soli
                                                                                  • 1 kostka masła

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawy: sól, pieprz rozgniatamy w moździerzu i posypujemy łososia, którego następnie układamy na folii aluminiowej. Pieczemy 15 min. W temp 180stopni. Szparagi blanszujemy w wodzie około 4 min i przysmażamy na patelni do grillowania. Wszystkie składniki na makaron wymieszamy i wyrabiamy, następnie tniemy na makaron tagiatelle lub przekładamy na maszynkę

                                                                                    Sos berneński: wino, ocet, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu (bez liści, liście zachować) i suszony estragon włożyć do garnka i podgrzewać ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Wywar odcedzić na sitku. Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony wywar. Wymieszać z listkami świeżego estragonu.

                                                                                    Podajemy łososia z makaronem tagliatelle, sosem berneńskim i szparagami

                                                                                    Zobacz też: Kuchnia mamy alergika - przepisy >>> 

                                                                                    Koktajl z bananem i awokado (biały)

                                                                                    • 1 banan
                                                                                      • ½ awokado
                                                                                        • 400 ml mleka (krowiego lub innego np. kokosowego)
                                                                                          • 1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego)
                                                                                            • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                                                              • 1 łyżka nasion chia

                                                                                                Koktajl z jarmużu i pomarańczy: (zielony)

                                                                                                • Jarmuż umyty
                                                                                                  • 1 limonka
                                                                                                    • 2 pomarańcze
                                                                                                      • Miód
                                                                                                        • 1 banan

                                                                                                          Koktajl z mango i brzoskwini-opcjonalnie pomarańczy (żółty)

                                                                                                          • 2 brzoskwinie (opcjonalnie 2 pomarańcze)
                                                                                                            • 1 mango
                                                                                                              • 1 ananas
                                                                                                                • Olej kokosowy
                                                                                                                  • Mleko ryżowe

                                                                                                                    Koktajl truskawkowo-bananowy (czerwony)

                                                                                                                    • Truskawki świeże
                                                                                                                      • Mleko 3,2%
                                                                                                                        • 1 banan
                                                                                                                          • Miód
                                                                                                                            • 1 cytryna

                                                                                                                              Zobacz też: Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce >>> 

                                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości