Kuchnia mamy alergika - przepisy

Przepisy na dania idealne dla osób z alergią i astmatyków zaprezentowała Iwona Zasuwa. Blogerka zaproponowała nam racuchy, pieczone marchewki, czekośliwki, zupę warzywną i pyszną lemoniadę. Polecamy!

Antyalergiczne kwiaty forsycji

Prawie wszyscy, a już na pewno my, posiadacze ogródków, mamy ją pod domem, tymczasem wiemy o niej tak niewiele. Forsycja pośrednia, najbardziej popularna, kwitnie pięknie na żółto, zanim zabarwią się inne krzewy. Jej kwiaty są wyjątkowe, zawierają̨ bowiem niespotykanie dużą dawkę̨ rutyny, miedzy innymi uszczelniającej naczynia krwionośne. Dla nas ważne jest jej działanie antyalergiczne i przeciwzapalne. Hamuje wydzielanie histaminy, dzięki czemu zmniejsza odczyny alergiczne. Wiosną wykorzystujemy – w razie potrzeby – świeże kwiaty, zaś́ resztę̨ suszymy na zimę̨.

Zobacz też: Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce >>>

Składniki:

  • kwiaty forsycji

    Wykonanie:


    Kwiaty zbierz w suchy i słoneczny dzień́, ułóż̇ je na papierze i susz w ciemnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu
Napar przygotowuje się, zalewając 15 g kwiecia (suszonego lub świeżego) 2 szklankami wrzątku, po uprzednim spryskaniu płatków niewielką ilością̨ spirytusu Taki płyn nadaje się również̇ do użytku zewnętrznego (alergiczne zapalenie spojówek)

    Racuchy

    Składniki (7-8szt):

    • 2 łyżki mąki kokosowej
      • 3 jajka
        • 1 jabłko
          • wanilia naturalna – kilka szczypt
            • kapka tłuszczu kokosowego

              Wykonanie:

              Jajka wbij do miseczki, porządnie ubij widelcem lub małą trzepaczką, dodaj mąkę i połącz w jednolitą gęstą masę. Dołóż starte na tarce jabłko bez skórki, odrobinę wanilii i wymieszaj całość. Odczekaj chwilę zanim zaczniesz smażyć racuchy, bo masa lubi lekko zgęstnieć. Kładź na lekko rozgrzanej patelni po 1 łyżce masy na 1 placek i rozprowadź masę by nie był zbyt gruby. Szybko odwracaj na drugą stronę, bo lubią się przypalić. Gotowe w kilka minut!
Na talerzu posyp placki niewielką ilością wanilii. Podawaj z czekośliwką. Możesz też dodać kwiaty forsycji w miodzie lub saute.

              Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla >>>

              Czekośliwka

              Składniki:

              • śliwki węgierki, bardzo dojrzałe, bez pestek 1kg lub śliwkowy przecier albo powidła (1 szklanka)
                • 2-3 łyżki karobu
                  • 1-2 łyżki kakao

                    Wykonanie:

                    Śliwki umieść́ w garnku, podlej odrobiną wody i zagotuj. Kiedy puszczą sok, mieszaj nieustannie, dodaj kakao i karob (lub sam karob) i zredukuj masę̨ (zamiast świeżych śliwek możesz użyć powideł lub śliwkowego gęstego przecieru. Następnie zmiksuj całość́ na krem. Jeżeli czekośliwka wyda ci się̨ za mało słodka, dodaj niewielką ilość́ syropu klonowego. Gorącą masę̨ przełóż̇ do wyparzonych słoików, zakręć́ nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120°C przez 20 minut

                    Pieczone młode marchewki

                    Składniki:

                    • 1 pęczek marchwi
                      • 1 pęczek zielona pietruszki lub kolendry
                        • sól kamienna niejodowana
                          • 1 ząbek czosnku
                            • 1,5 łyżki syropu z winogron lub klonowy
                              • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
                                • 1,5 łyżki octu balsamicznego

                                  Przyprawy w proszku:

                                  • kmin rzymski
                                    • kurkuma

                                      Wykonanie:

                                      Młodą marchew wyszoruj porządnie, nie obieraj i ułóż̇ na blaszce Posyp niewielką ilością̨ soli, spryskaj oliwą i upiecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 170°C przez około 25–30 minut. Ocet wymieszaj ze szczyptą soli, syropem i utrzeć trzepaczką na mus, dodając stopniowo olej z pestek dyni lub oliwę̨. Marchewki podawaj posmarowane sosem, oprószone przyprawami i posypane ulubioną zieleniną.

                                      Zobacz też: Piknikowe dania według Charlesa Daigneault >>>

                                      Kiszona rzodkiewka lub marchewka

                                      To chyba najbardziej urocze i wdzięczne warzywo do kiszenia. Kiedy już̇ się nam z Młodym nudzą świeże albo kiedy dopada nas klęska rzodkiewkowego urodzaju, kisimy je w słojach i trzymamy w spiżarni. Osobiście najbardziej lubię̨ te kiszone na szybko, jędrne i kwaskowe jednocześnie, ale późną jesienią̨ nie pogardzę̨ i miękkim wspomnieniem lata.

                                      Składniki:

                                      • rzodkiewka 1 kg / lub marchewka pocięta w paski
                                        • 1 pęczek kopru
                                          • 3 łyżki nasion gorczycy żółtej
                                            • kilka plastrów imbiru świeżego kilka plastrów

                                              Zalewa:


                                              • 1,5 łyżki soli na 1 litr wody

                                                Wykonanie:

                                                Rzodkiewki umyj, odetnij liście, koperek wypłucz pod bieżącą wodą. Układaj na przemian ciasno w słoiku, przesypując je dodatkami, a następnie zalej solanką W trakcie kiszenia urocze czerwone rzodkiewki będą̨ stopniowo tracić́ kolor, aż ostatecznie osiągną̨ nieco łososiową wyblakłą barwę̨ Obserwowanie zmian, jakie zachodzą̨ podczas fermentacji, to wspaniała zabawa dla dzieci!

                                                Zupa z pieczonych warzyw - zabielana bez nabiału

                                                Składniki:

                                                • 1,5 kg pomidorów
                                                  • 1 marchew
                                                    • 1 pietruszka
                                                      • 1 seler (mały kawałek)
                                                        • 1 cukinia
                                                          • 1 cebula
                                                            • 4 ząbki czosnku
                                                              • 1 pęczek bazylii
                                                                • oliwa z oliwek

                                                                  • papryczka chili opcjonalnie

                                                                    • woda lub bulion warzywny do ulubionej konsystencji
                                                                      • sól kamienna niejodowana
                                                                        • czarny pieprz do smaku
                                                                          • 1 łyżka syropu klonowego
                                                                            • miseczka ugotowanej kaszy jaglanej

                                                                              Wykonanie:

                                                                              Ułóż̇ na blasze wyścielonej papierem do pieczenia przekrojone pomidory, wy- szorowane warzywa korzeniowe (w całości) oraz czosnek, cebulę, papryczkę̨ chili i cukinię Piecz skropione oliwą z oliwek przez około pół godziny, lub odrobinę dłużej, w 170°C Pozbaw łupin czosnek i cebulę, włóż̇ wszystkie warzywa do miksera wraz z połową bazylii i zmiksuj na gesty krem z dodatkiem wody lub bulionu. Dopraw solą, pieprzem, syropem, zagotuj
Podawaj zupę posypaną pozostałą posiekaną bazylią.

                                                                              Lemoniada pinacolada

                                                                              Kiedy poznałam ananasowe tepache, czyli meksykański napój
z fermentowanego ananasa i ciemnego cukru, zakochałam się bez pamięci. Dlatego też, kiedy mój syn ma ochotę na lekko musujący napój, nie kupuję, oczywiście, sklepowych gazowanych mieszanek z połową tablicy Mendelejewa, tylko fermentuję ananasy po swojemu. Jakież to pyszne! A przy okazji porcja fermentu dla zdrowia jelit.

                                                                              Składniki:

                                                                              • Ananas - świeży, bardzo dojrzały 300 g po obraniu
                                                                                • 2 łyżki wiórków kokosowych
                                                                                  • 1 łyżka syropu klonowego
                                                                                    • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                      • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty
                                                                                        • 2 plastry imbiru świeżego
                                                                                          • Kurkuma świeża

                                                                                            Wykonanie:

                                                                                            Wybierz naprawdę̨ dojrzałego i słodkiego ananasa, obierz go, usuń twardy głąb i pokrój w plastry szerokości około 1 centymetra Pokrój na mniejsze cząstki i włóż do słoja o pojemności 1 litra. Dodaj imbir i kurkumę oraz wiórki kokosowe. Do dzbanka wlej przegotowaną i ostudzoną wodę, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i sok z kapusty, wymieszaj i zalej przygotowane w słoiku składniki. Przykryj całość́ pokrywką i przechowuj w cieple, potrząsając od czasu do czasu Po 3–4 dniach napój jest już gotowy; trzymany dłużej kwaśnieje z dnia na dzień.
Wybierz moment, w którym lemoniada będzie dla Ciebie idealna Nie przechowuj jednak nastawu zbyt długo, gdyż̇ wytworzy się w nim alkohol (niewielka ilość).

                                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości