Przepisy kulinarne

Piknik wg Ładochy - szybko, smacznie i zdrowo

Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.

 

SAŁATKA Z GRANATEM, SUSZONYMI WIŚNIAMI I SEREM FETA

Składniki:
garść rukoli
garść szpinaku
1/2 granata
3 łyżki suszonych wiśni namoczonych w ciepłej wodzie
50 g sera feta
100 g orkiszu z burakiem i czosnkiem niedźwiedzim
sól, pieprz
1/2 opakowania kiełków słonecznika
sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Do miski przełóż ugotowany orkisz i dodaj rukolę, szpinak i granat. Odcedź wiśnie i dodaj do sałatki. Składniki na sos dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Dodaj pokruszoną fetę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj kiełki słonecznika.

SMAŻONY RYŻ Z ŁOSOSIEM, CUKINIĄ I JAJKIEM

Składniki:
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 jajko
1/3 cukinii pokrojonej w kostkę
50 g wędzonego łososia
1 opakowanie ryżu z vermicelli, groszkiem, marchwią
2 łyżki sosu sojowego
szczypta papryki wędzonej
2 łyżki solonych orzechów ziemnych
2 łyżki siekanego szczypiorku
1/2 łyżki miodu
1 papryczka chili opcjonalnie
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz cukinię wraz z chili papryką wędzoną. Następnie przesuń warzywa na jedną częśc patelni a na drugiej rozbij jajko i usmaż je na sposób "sadzone". Dodaj ugotowany ryż i sos sojowy, calośc wymieszaj razem z jajkiem i warzywami. Przełóż na talerz, dodaj orzechy, szczypiorek oraz łososia wędzonego.

PIKNIKOWA SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, SOCZEWICĄ I WINOGRONAMI

Składniki:
2 opakowania po 100 g kaszy pęczak z bulgur i soczewicą
2 łyżki podprażonych pestek dyni
garść liści szpinaku
2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
10 rzodkiewek pokrojonych na plasterki
250 g winogron przekrojonych na połówki i bez pestek
50 g cheddara startego na tarce o małych oczkach
garść liści bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotuj kaszę, a gdy przestygnie dodaj do niej szpinak, rzodkiewki, winogrona, ser, liście bazylii i pestki dyni i słonecznika. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj oliwę z octem balsamicznym. Sałatke przełóż do pojemnika i zabierz na majówkę.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
53
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0