Kokedama. Kula z mchu, która udekoruje twoje mieszkanie

Kokedama to nowoczesna metoda oryginalnej uprawy roślin doniczkowych, która wywodzi się z Japonii. Doskonale sprawdzi się zarówno w ogrodzie, jak i we wnętrzach. Jak o nią dbać? O kokedamie opowiedziała nam Anna Piotrowska.

Co to jest kokedama?

Kokedama jest tradycyjną, bardzo unikatową dekoracją przestrzeni pochodzącą z Japonii. W kokedamie mogą rosnąć praktycznie wszystkie rośliny, których system korzeniowy nie jest zbyt duży i głęboki. Sprawdzą się te gatunki, które potrzebują dużo światła słonecznego.

Kulę tworzymy ze specjalnej mieszanki ziemi. Łączymy ze sobą torf keto, który naturalnie występuje na japońskich polach ryżowych. Jest on bardziej plastyczny, a więc łatwiej nam będzie uformować okrągły kształt. Do torfu dodajemy glinkę ekadama i ziemię uniwersalną. W odpowiednich proporcjach mieszamy ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto. W ten sposób powstaje kula, która trzyma wodę. Następnie rozkładamy ją na pół i wkładamy korzenie rośliny. Całość zamykamy, obkładamy mchem i obwiązujemy sznurkiem. Kula twardnieje i już się nie rozpada.

Jak pielęgnować kokedamę?

Kokedama jest niestety dosyć wymagającym sposobem uprawy. Zasadzona roślina rozwija się w małej ilości gleby, przez co jest narażona na przesuszanie. Dlatego musi być regularnie zraszana. Oprócz tego raz w tygodniu należy stosować kąpiele. Kokedamę zanurzamy na kilka minut w wodzie o temperaturze pokojowej. Możemy ją wyjąć kiedy zauważymy, że na powierzchni nie pojawiają się już pęcherzyki powietrza.

Należy również pamiętać, by roślina nie rosła w pełnym słońcu, które może ją uszkadzać - zwłaszcza wysuszać mech, który jest cieniolubny.

Jak zaznacza nasza ekspertka, kokedamę musimy dokładnie obserwować i reagować na wszelkie objawy niedoboru wody.

Zobacz też:

>>>Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.<<<

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości