Kwas salicylowy należy do grupy kwasów BHA, który jako jedyny z tej grupy jest stosowany w kosmetyce. Jest to kwas, który pozyskuje się z wierzby białej. Środek ten ma wszechstronne zastosowanie, zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce.

Kwas salicylowy ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, odkażające i przeciwgorączkowe. Pomaga doskonale oczyścić skórę, a także opróżnić i zwęzić jej pory. Sprawdza się w przypadku trądziku. Jakie jeszcze właściwości ma kwas salicylowy?

Właściwości kwasu salicylowego

Kwas salicylowy ma właściwości odkażające, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe . Zazwyczaj występuje w postaci płynów, żelów lub plastrów stosowanych miejscowo. Bardzo często łączy się go z innymi substancjami, np. kwasem mlekowym (w celu usuwania odcisków) lub dipropionianem betametazonu (w przypadku chorób skóry). Substancja ta radzi sobie ze zwalczaniem bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych oraz grzybów. Kwas salicylowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji i leczenia skóry twarzy, głowy i stóp – m.in. w kremach, tonikach, maściach, pudrach i szamponach. Jest składnikiem preparatów przeznaczonych do skóry trądzikowej, szamponów przeciwłupieżowych oraz zmniejszających przetłuszczanie się włosów. Kwas salicylowy stosuje się także jako konserwant. Tonik na bazie kwasu salicylowego można z powodzeniem przygotować w domu. Wystarczy kwas w formie proszku połączyć ze spirytusem salicylowym i wodą, w stężeniu: 80% wody, 18% spirytusu salicylowego i 2% kwasu salicylowego.

Dlaczego warto stosować kwas salicylowy do celów kosmetycznych?

Kwas salicylowy ma zbawienne działanie dla skóry, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce . Przede wszystkim oczyszcza i zwęża pory skóry , uniemożliwia powstawanie wyprysków, a także leczy te już powstałe. Ponadto przyspiesza gojenie się podrażnień i stanów zapalnych. Poprzez zwiększenie gęstości skóry i produkcję kolagenu ma wpływ na odnowę komórkową skóry , a także przyspiesza złuszczanie warstwy rogowej naskórka. Redukuje blizny przerostowe, zmniejsza przebarwienia słoneczne, zapobiega wrastaniu włosków oraz zapaleniu mieszków włosowych. Ponadto wzmacnia działanie innych kosmetyków – po naniesieniu kwasu salicylowego na skórę jest ona w stanie lepiej absorbować składniki zawarte w stosowanych preparatach. Ponieważ kwas salicylowy jest rozpuszczalny w tłuszczach, bez problemu przenika przez warstwę sebum na skórze, dzięki czemu wnika do mieszków włosowo-łojowych. To właśnie na tym poziomie kwas salicylowy działa bakteriobójczo, kojąco, a ponadto usuwa nadmiar sebum i zanieczyszczeń. Z tego powodu jest szczególnie polecany osobom ze skłonnością do trądziku oraz zaskórników. Kwas salicylowy działa również kojąco i oczyszczająco na przetłuszczającą się oraz skłonną do łupieżu skórę głowy. Jest środkiem delikatnym, dość rzadko powoduje podrażnienia, nawet u osób ze skórą suchą. Niemniej jednak preparatów zawierających kwas salicylowy nie powinny używać osoby uczulone na salicylany, a także kobiety w ciąży i karmiące. Kwas salicylowy nie jest polecany również dla osób o ciemnej karnacji, ponieważ na skórze mogą pojawić się jaśniejsze plamy.

Zabieg z kwasem salicylowym

Kwas salicylowy wykorzystywany jest do peelingów chemicznych . Zabieg kwasem salicylowym w salonie kosmetycznym polecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na trądzik grudkowy, trądzik młodzieńczy oraz trądzik nawracający. Peeling z kwasem salicylowym powoduje także zmniejszenie widoczności blizn i plam potrądzikowych. Jak wygląda taki zabieg? Najpierw skóra twarzy zostaje dokładnie oczyszczona, a następnie nakłada się na nią środek z dużym stężeniem kwasu salicylowego. Po zabiegu dochodzi do złuszczenia naskórka, trwającego zazwyczaj 1–2 dni. Możliwe jest pojawienie się delikatnych strupków, które znikają niedługo po zabiegu. Efekty leczenia trądziku kwasem salicylowym są widoczne już po pierwszym zabiegu. Pełna poprawa wyglądu skóry następuje po około sześciu zabiegach powtarzanych co 10–14 dni. Podczas kuracji kwasem salicylowym może pojawić się delikatny rumień, obrzęk i pieczenie naskórka, jednak są to skutki uboczne o charakterze przejściowym. Przygotowując się do takiego zabiegu, należy pamiętać, by dwa tygodnie przed nim nie korzystać z solarium ani nie wystawiać twarzy na ekspozycję słoneczną. Podczas stosowania kwasu salicylowego również nie jest zalecane opalanie się na słońcu ani korzystanie z solarium. Wymagane jest także stosowanie filtrów przeciwsłonecznych.

Zobacz także:

Jak dbać o skórę na łokciach i kolanach? Przepisy na domowe kosmetyki

Wągry – jak powstają i czym są? Jaki jest najlepszy sposób na wągry – maseczka na wągry, a może plastry?

Aloes i żel aloesowy - działanie, właściwości i zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie

Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0