Styl Życia

Czyszczenie grilla domowymi sposobami. Jak to zrobić krok po kroku? 

Styl Życia

Czyszczenie grilla domowymi sposobami. Jak to zrobić krok po kroku? 

Maj to tradycyjny miesiąc na rozpoczęcia sezonu grillowego. Choć jedzenie pysznych potraw to sama przyjemność, czyszczenie urządzenia może sprawić nam wiele trudności. Jak to odpowiednio robić? Proste sposoby zdradziła nam Agnieszka Kałuża. 

Grill - kiedy czyścić 

Czyszczenie to proces, który warto rozpocząć tuż po zakończeniu grillowania. Tłuszcz łatwiej usunąć, gdy urządzenie jeszcze nie jest całkowicie schłodzone. Kratownicę wystarczy wtedy przetrzeć papierowym ręcznikiem lub nawet zwykłą gazetą, które wchłoną wszelkie pozostawione płyny. 

Bez względu na rodzaj grilla, najważniejszą czynnością jest regularne czyszczenie rusztu, ponieważ zwęglone resztki zmieniają smak potraw, osadzają się na nich, a nawet mogą powodować zatrucia. Grillowanie na czystym ruszcie ma same zalety. Od czego zaczynamy?                                

Zanim przystąpimy do czyszczenia grilla, to pamiętajmy, że on nie może być gorący. Dopiero gdy się wychłodzi, możemy wierzchnią warstwę rusztu wytrzeć zwykłą gazetą

 – powiedziała Agnieszka Kałuża. 

Gdy pozbędziemy się pierwszej warstwy brudu, możemy przejść do dalszych czynności, Potrzebne będą nam zwykła woda, płyn do mycia naczyń oraz gąbka. Gąbkę przed użyciem warto przeciąć wzdłuż, tak aby wchodziła pomiędzy druty rusztu. W ten sposób dotrzemy do kłopotliwych miejsc i dokładnie wszystko wyczyścimy. Ostatnim etapem jest wytarcie suchym ręcznikiem papierowym.

Sposoby na mały i wielki brud

Najlepszym sposobem na niewielki brud jest pocieranie gorącej kratki przeciętą na pół obraną cebulą, a potem mokrą szmatką. Aby się nie poparzyć, warto nadziać cebulę na długi widelec.

Duży brud i grubą warstwę tłuszczu usuniemy za pomocą soli. Wystarczy obficie posypać nią ruszt, położyć nad rozgrzanym węglem, a kiedy sól zbrązowieje, przecieramy kratkę drucianą szczotką.

Gdy mimo wielkich starań tłuszcz na grillu jest trudny do usunięcia, warto zastawać mieszankę do zadań specjalnych. Pasta zrobiona z łyżki sody oczyszczonej i łyżeczki ciepłej wody pozostawiona na ruszcie rozpuści wszelkie zabrudzenia. Po 30 minutach wystarczy umyć kratkę, przetrzeć ją druciakiem i spłukać.

Ta papka sprawi, że cały brud dosłownie nam się odklei od drucianych części i będzie nam o wiele łatwiej go doczyścić

– zapewniała ekspertka. 

Sprzęt do grillowania – jak go wyczyścić 

W sklepach mamy szeroki wybór sprzętów do grillowania - gazowe, elektryczne i węglowe. Czy różnią się one sposobem czyszczenia? 

W przypadku grilla gazowego i elektrycznego pierwszą i podstawową zasadą jest odłączenie go od prądu. Dopiero zabezpieczony sprzęt możemy rozłożyć na części i zacząć czyszczenie. 

W przypadku grilla węglowego należy poczekać, aż ostygnie, a następnie pozbyć się spalonego węgla.

Grill węglowy możemy bardzo łatwo umyć nawet wężem ogrodowym. Grill elektryczny możemy złożyć na pół i włączyć do środka ręcznik papierowy nasączony wodą

- radziła Agnieszka Kałuża w Dzień Dobry TVN. 

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
84
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
25.05.2020
Dominika33
Mąż nie wyczyścił po tamtym sezonie grilla.. Ruszt się strasznie lepił i nie dało się tego domyć. Koleżanka mi pożyczyła oh clean - to naturalny środek czystości radzący sobie z tłustymi zabrudzeniami. Udało się, ruszt jest czysty i można bezpiecznie smażyć na nim kiełbaski. Zamówiłam preparat dla siebie bym już nie musiała go pożyczać.