Przepisy kulinarne

Caffè corretto – co to jest? Jak zrobić kawę corretto w domu? Przepis

kawa

taa22/Getty Images

Przepisy kulinarne

Caffè corretto – co to jest? Jak zrobić kawę corretto w domu? Przepis

kawa

taa22/Getty Images

Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?

Choć caffè corretto to termin, który jeszcze do niedawna nie był zbyt popularny w Polsce, jednak w ostatnich latach coraz częściej pojawia się w menu w kawiarniach oraz restauracjach. Caffè corretto to włoski pomysł na espresso z dodatkiem mocnego, aromatycznego alkoholu, który podkręca smak kawy. Każdy, kto choć raz spróbował filiżanki corretto podczas wakacji w słonecznych Włoszech, z pewnością będzie chciał odtworzyć ten przepis w domu. Na szczęście taką kawę możesz przygotować samodzielnie w domu – wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w sklepie.

Caffè corretto – skąd pochodzi kawa i jak się ją robi?

Kawa corretto to jedna z popularniejszych kaw we Włoszech, jednak poszczególne regiony kraju stosują jako dodatek do espresso inny rodzaj alkoholu. Ze względu na to, że napój został wymyślony na północy Włoch, za oryginalną recepturę na caffè corretto uznaje się tę z dodatkiem grappy, czyli alkoholu przygotowywanego ze sfermentowanych pestek winogron i wytłoków (resztek, które pozostały po produkcji wina). Kilkadziesiąt lat temu caffè corretto zasłynęło jako ulepszona wersja espresso. Dodanie 5–10 ml alkoholu znacznie poprawiało intensywność i smak napoju. Obecnie jednak do przygotowania corretto we włoskich kawiarniach stosuje się ziarna najlepszych gatunków kawy.

Na południu Włoch największym powodzeniem cieszy się caffè corretto z dodatkiem likieru anyżowego (znanego również jako sambuca) o około 40% zawartości alkoholu. Sambuca ma charakterystyczny smak, który wpływa też na posmak, jaki pozostawia po sobie wypite espresso. Likier przygotowuje się z anyżu, kwiatów czarnego bzu, kopru włoskiego oraz lukrecji. W niektórych regionach Włoch do kawy corretto dodawane jest także brandy, koniak lub rum.

Alkohol wlewany do kawy musi zawsze mieć temperaturę pokojową. Co ciekawe, w niektórych miejscach buteleczka z alkoholem jest podawana osobno, aby każdy mógł dodać taką jego ilość, jaką preferuje. W wielu włoskich kawiarniach, zwłaszcza tych w miejscowościach turystycznych, przy zamawianiu kawy corretto kelner pyta o to, z jakim rodzajem alkoholu ma być podawana. Podczas składania zamówienia warto również zapytać o możliwość wyboru trunku samodzielnie. Zdarza się, że caffè corretto podawane jest z dodatkiem spienionego mleka i choć jest to raczej rzadkością, raczej nikogo nie dziwi.

Oryginalnie kawę corretto pije się bez dodatku cukru, jednak osoby, które nie wyobrażają sobie espresso bez odrobiny słodyczy, powinny wybrać brązowy cukier zamiast białego. Cukier trzcinowy sprawdza się w tym przypadku znacznie lepiej, ponieważ skutecznie niweluje naturalną gorycz espresso, jednocześnie nie zmieniając smaku na intensywnie słodki i mdlący.

Caffè corretto – jak przygotować?

Caffè corretto można przygotować samodzielnie w domu. Jeśli masz odpowiedni ekspres do kawy, bez problemu przygotujesz przepyszne espresso i poczujesz się jak w prawdziwej włoskiej kawiarni, bez wychodzenia z mieszkania. Jako bazę do corretto wykorzystaj dowolny ulubiony gatunek kawy.

Oprócz samej kawy i filiżanki do espresso będziesz potrzebować brązowego cukru oraz mocnego alkoholu – w oryginalnej recepturze stosuje się grappę, popularny jest jednak także likier anyżowy lub brandy. Jeśli chcesz poeksperymentować, dodaj inny alkohol, który ma zbliżony smak do jednego z wymienionych powyżej trunków.

Przygotowanie caffè corretto krok po kroku:

1. W filiżance przygotuj espresso. Sama baza kawowa musi być mocna i wyrazista w smaku, nie powinna też być zbyt rozwodniona. W przypadku corretto w charakterze bazy nie sprawdzą się również kawy mleczne, takie jak latte czy cappuccino.

2. Do kawy dodaj łyżeczkę brązowego cukru, całość dokładnie wymieszaj. Jeśli nie słodzisz gorących napoi, po prostu omiń ten krok. Pamiętaj jednak, że alkohol będzie mocny, a w połączeniu z goryczą kawy całość nabierze bardzo intensywnego smaku.

3. Dodaj około 5–10 ml mocnego alkoholu. Jeśli zdecydujesz się na dodanie alkoholu innego niż polecane do kawy corretto (grappa, sambuca, brandy), wybierz trunek, który nie ma w sobie żadnych mlecznych dodatków i nie jest sztucznie słodzony. Caffè corretto ma być wyraziste i intensywne w smaku, dlatego alkohol musi być wyczuwalny. Nie można jednak przesadzać z jego ilością – to kawa z dodatkiem alkoholu, a nie odwrotnie.

Lekarz Łukasz Durajski o działaniu kawy: "Tak naprawdę ma bardzo dobre działanie, jeśli chodzi o regulowanie ciśnienia tętniczego". Obejrzyj materiał:

x-news

Zobacz też:

Wzorki na kawie - jak z mlecznej piany zrobić dzieło sztuki? To nie takie trudne

Powstał nowy przepis na idealną kawę. Zobacz, co zrobić, by smakowała jeszcze lepiej

Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy

Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0