Różnice między arabiką a robustą leżą między innymi w ich smaku czy zawartości kofeiny. Która z nich jest bardziej pobudzająca, a która ma łagodniejszy smak? Czym jeszcze różnią się od siebie oba gatunki kawy?
>>> Zobacz także:
- Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
- Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa?
- Tiramisu mascarpone – jak przyrządzić idealny, włoski deser?
Kawa arabika – za co jest ceniona?
Arabika to dość trudny w uprawie gatunek. Mimo tego szacuje się, że stanowi ona aż 70 proc. światowego rynku kawy. Wszystko ze względu na jej przyjemny, pozbawiony goryczki, lekko kwaskowaty smak. Wielu kawoszy ceni ją też za gęstą, kremową, a nawet nieco oleistą konsystencję, a także wyjątkowo bogaty aromat. Ziarna arabiki mogą zawierać od 6 do 9 proc. tłuszczów oraz od 15 do 17 proc. cukrów. Nie jest to gatunek o wysokiej zawartości kofeiny, zazwyczaj nie przekracza ona bowiem 1,7 proc. Nie zapewni więc wyjątkowo mocnego pobudzenia po zaledwie jednej filiżance. Z drugiej jednak strony, pozwala to na wypicie większych ilości tego aromatycznego napoju, a także sięgnięcie po niego przez osoby z niższą tolerancją kofeiny. Niewielka zawartość tego składnika jest też przyczyną jej trudności w uprawie, ponieważ z tego względu często pada ona ofiarą szkodników.
Ziarna arabiki są lekko podłużne, płaskie, a ich kolor zazwyczaj jest lekko zielonkawy. Jej największe plantacje znajdują się w Brazylii, Jemenie, Indonezji, Etiopii oraz na Jawie. Wszystko ze względu na szczególne wymagania tej kawy, w tym wilgotny, tropikalny klimat czy optymalną temperaturę w przedziale od 15 do 30 st. C. Służy jej także żyzna, wulkaniczna gleba. Zwykle krzewy arabiki znajdują się na terenach górzystych, na wysokości ok. 800–2200 m n.p.m.
Co ciekawe, pomimo trudności w uprawianiu arabiki w warunkach naturalnych, coraz częściej ten gatunek kawy można znaleźć w domach w doniczkach. Utrzymanie ich w dobrym stanie pod dachem nie jest zbyt trudne. Najważniejsza będzie gleba o kwaśnym odczynie oraz regularne przesadzanie. Zadbana roślina może urosnąć nawet na wysokość 2 metrów.
W czym robusta jest lepsza od arabiki?
Wśród koneserów tego napoju najpowszechniejsze jest przekonanie, że to arabika zasługuje na miano lepszego gatunku kawy. Jednak również robusta ma szerokie grono zwolenników. Wielu z nich kusi jej wyrazisty, lekko gorzkawy smak, który zdobywa uznanie szczególnie tych kawoszy, którzy nie przepadają za kwaskowatymi nutami. Co więcej, pomimo lżejszej konsystencji oraz mniej bogatego aromatu, robusta zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabika, bo nawet do ok. 4 proc. Z tego względu kawa ta pozwala osiągnąć efekt natychmiastowego, intensywnego pobudzenia, nawet po wypiciu jej niewielkiej ilości. Jedną z ogromnych zalet jest również zdolność do wytwarzania kremowej pianki, bardzo pożądanej szczególnie przy parzeniu espresso, dlatego ten gatunek kawy dodawany jest również do mieszanek, które z założenia mają dawać taki właśnie efekt. Ziarna robusty są niewielkie, o okrągłym kształcie i mają lekko szarawy bądź bladozielony odcień. Zawierają one od 3 do 7 proc. tłuszczu oraz od 10 do 11,5 proc. cukru.
Robusta jest również tańsza od arabiki, szczególnie ze względu na jej znacznie łatwiejszą uprawę. Przede wszystkim jest ona zdecydowanie odporniejsza na choroby oraz wszelkie szkodniki, głównie ze względu na dużą ilość kofeiny. Jej największe plantacje znajdują się w Brazylii, Wietnamie, Kamerunie, Indonezji, Indiach i Ugandzie. Zwykle rośnie ona na wysokości ok. 800 m n.p.m. Najlepsza temperatura dla jej uprawy to od 24 do 36 st. C. Szacuje się, że jej udział w rynku kawowym może wynosić od 20 do 29 proc.
Kawa 100 proc. arabiki, robusty czy mieszanka?
Wiele osób, kuszonych opiniami ekspertów, chętnie sięga po opakowania z napisem „100 proc. arabika”. Czy jednak konsumenci zawsze wiedzą, co tak naprawdę kupują? W rzeczywistości arabika jest ogólną nazwą gatunku kawy, z którego wyróżnia się wiele odmian. W tym zarówno te lepszej, jak i słabszej jakości. Dlatego warto pamiętać, że takie kawy to zwykle mieszanki, które mogą znacząco różnić się od siebie smakiem, aromatem oraz konsystencją uzyskanego naparu.
Często wybierane są również mieszanki arabiki i robusty, które zapewniają wyjątkowo zbilansowany smak i średnią zawartość kofeiny. Decydując się na miks tego typu, warto sprawdzić zawartość procentową obu typów ziaren. Należy pamiętać, że smak robusty jest szczególnie intensywny, co może przypaść do gustu miłośnikom cappuccino czy caffè latte, ponieważ doskonale komponuje się ona z mlekiem.
Zarówno arabika, jak i robusta mają swoich zwolenników. Znając podstawowe różnice między tymi dwoma gatunkami, wybór tego odpowiedniego z pewnością nie sprawi trudności.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN