(Od)wagi dzieciaki. Co uczniowie jedzą w szkole?
Czy szkolne stołówki rzeczywiście odstraszają swoim menu nawet najgłodniejszych uczniów? Niektóre tak. Szczególnie wtedy, kiedy dania są źle przygotowane i nieodpowiednio zbilansowane.
- Nie lubiłem w tych obiadach, że były bardzo tłuste. Zazwyczaj mamy jakiegoś schabowego, jakieś ziemniaki. (...) Na stołówce nie smakowały mi kotlety mielone. Z chłopakami naciskaliśmy je widelcem i normalnie rzeka na talerzu. (...) Za dużo warzyw nie podają. Może raz na jakiś czas kalafiora dołożą obok, ale to takiego malutkiego - ocenia w materiale Dzień Dobry TVN mały smakosz Leon.
Podobne zdanie na ten temat ma Helenka, która ubolewa nad serwowanymi w szkole posiłkami, ale jednocześnie zwraca uwagę, że rówieśnicy także nie posiadają wiedzy kulinarnej - nie mają pojęcia, co warto jeść, by dostarczyć organizmowi niezbędnych do rozwoju składników.
- Koledzy z mojej klasy zostawiają bardzo dużo zielonych warzyw à la szpinak, brokuły. Czasami zamiast zjeść te warzywa, to wolą się nimi poobrzucać - uświadamia uczennica.
Szkolne stołówki. Jak gotować, by było smacznie i zdrowo?
Edukator kulinarny Sebastian Gołębiewski zorganizował kameralne warsztaty dla kucharek, które na co dzień gotują obiady dla dzieci w szkołach. - Ich rola jest według mnie tak ważna jak rola nauczyciela. To one są edukatorkami smaku - twierdzi ekspert.
W szkoleniu udział wzięły między innymi kucharka Ewa Czerwińska oraz intendentka Agata Dorsz. - To jest nasza misja. My jesteśmy żywicielami tych dzieci i odpowiadamy za większość ich posiłków w ciągu dnia - zaznacza pani Agata.
Gotowanie dla tak licznego grona młodych osób nie należy do łatwych zadań. Mali uczniowie mają różnorodne upodobania kulinarne, a czas na przygotowanie posiłków jest bardzo ograniczony.
- Nie wszystko lubią, nie są nauczone w domu jedzenia takich podstawowych rzeczy, czyli np. nie odróżniają ryżu od kaszy - tłumaczy pani Ewa, która w materiale Dzień Dobry TVN podsumowała swoją pracę pięknym motto: "Przyjemnie się gotuje, jak dzieciaczkom smakuje".
Czy zupa z gruszki i pietruszki, którą pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego zrobiły kucharki, posmakowała Helenie i Leonowi? Zobaczcie w naszym wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sassy water na płaski brzuch hitem wśród celebrytów. Co to za napój? Jak go przygotować?
- Czy bulimia ma podłoże genetyczne? "W mojej rodzinie są kobiety wagi"
- Kto naprawdę powinien zrezygnować z glutenu?
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN