Zdrowe odżywianie

Czy bulimia ma podłoże genetyczne? "W mojej rodzinie są kobiety wagi"

Zdrowe odżywianie

Autor:
Berenika
Olesińska
Bulimia ma podłoże genetyczne?
Bulimia ma podłoże genetyczne?Dzień Dobry TVN
wideo 2/4
Dzień Dobry TVNBulimia ma podłoże genetyczne?

Osoba chorująca na bulimię jest w stanie zjeść około 20 tysięcy kalorii w ciągu ośmiu godzin. Czy zaburzenia odżywiania mają ścisły związek z genetyką? Czy ta przypadłość jest dziedziczna? Jak ją zwalczyć? Kto jest najbardziej narażony? Porozmawialiśmy o tym w Dzień Dobry TVN z terapeutką Aleksandrą Dejewską.

Zaburzenia odżywiana. Terapeutka, która sama walczyła z bulimią

Aleksandra Dejewska opiera wiedzę na własnych doświadczeniach. Wygrała walkę z bulimią, a teraz jako terapeutka zaburzeń odżywiania pomaga innym uporać się z tym problemem zdrowotnym.

- U mnie bulimia trwała 10 lat. Zaczęła się w wieku nastu - opowiada w studiu Dzień Dobry TVN ekspertka. Założony w młodzieńczych latach aparat ortodontyczny wpłynął na zmniejszenie apetytu i sprawił, że masa ciała Aleksandry automatycznie spadła. Kobieta, zmotywowana przemianą, podjęła wiele działań, by pozbyć się jeszcze kilku kolejnych kilogramów.

- Wtedy zaczęły się diety 1 000 kcal, głodówki. To, co zrzuciłam, kompensowałam sobie objadaniem i nie umiałam zachować zdrowej masy ciała. Plus w mojej rodzinie są kobiety wagi, czyli kobiety, które przytyją ileś kilogramów, mówią: "Muszę schudnąć", używają wtedy restrykcyjnych diet, które nie są dobrze zbilansowane, jest wtedy spadek masy ciała, a potem jest powrót do błędnych nawyków - tłumaczy dietetyczka.

Aleksandra Dejewska twierdzi, że jej psychika była idealnym podłożem do rozwoju bulimii, bowiem zaburzenia odżywiania stały się wynikiem innych traumatycznych przeżyć. Mowa o przemocy psychicznej, ekonomicznej i fizycznej, którą stosował ojczym kobiety oraz związanej z tym niskiej samoocenie.

Bulimia. Jaki wpływ ma na nią genetyka? Czym różni się od anoreksji?

Zarówno bulimia, jak i anoreksja są zaburzeniami odżywiania, których cechą charakterystyczną są wyrzuty sumienia po zjedzeniu posiłku. Obie przypadłości różnią się jedynie masą ciała. W wyniku anoreksji jest ona znacznie niższa, ponieważ bulimia wiąże się z kompulsywnym objadaniem oraz naprzemiennym wymuszaniem wymiocin.

Według najnowszych badań zawartych między innymi w publikacji "Żywienie a środowisko. Bulimia psychiczna jako problem interdyscyplinarny" pod redakcją M. Podgórskiej, czynniki genetyczne przyczyniają się do rozwoju bulimii w aż 30-80%. Na ten rodzaj zaburzeń odżywiania narażeni są głównie krewni w pierwszej linii oraz bliźnięta.

Dietetyk Aleksandra Dejewska zauważa, że modna w dzisiejszych czasach kultura fit nie sprzyja utrzymaniu zdrowej relacji z jedzeniem. Jeżeli zaobserwujemy pierwsze symptomy problemów z odżywianiem, warto niezwłocznie zgłosić się do lekarza i podjąć terapię.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Berenika Olesińska

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości