Kolory na talerzu
Starożytni Rzymianie mówili, że o kolorach się nie dyskutuje. Mieli rację - kolory się je. Dzięki temu dostarczamy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
- Żeby nie musieć pamiętać, które kolory gdzie są poukrywane, pamiętajmy o tym, żeby jeść tęczę - powiedziała Julia Malejczyk, edukatorka kulinarna. - Zaprosiłam dzieci na warsztaty, na których robiliśmy smażone warzywa, które nazywały sałatką pieczoną, gotowaną, różne słyszałam wersje - dodała.
Danie przyrządzone z kolorowych warzyw skradło serce młodych kucharzy.
- Lubię, jak się dzieje dużo na talerzu, bo wtedy jest tak fajnie - przyznała uczestniczka warsztatów. - Lubię, żeby były kolory, bo wtedy bardziej chce się zjeść - stwierdziła.
Przepis na kolorową sałatkę
Do przygotowania tęczowej bomby witaminowej potrzebujesz:
- pół cukinii
- pół bakłażana
- pół cebuli
- papryka
- dwie marchewki
- czosnek
- imbir
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- prażone orzechy ziemne
- kolendra
- sok z cytryny
Warzywa przygotowujemy na patelni. Doprawiamy sosem sojowym, który nadaje smak i zastępuje sól. Całość należy skropić sokiem z cytryny.
- Patrzymy na to, co jemy i albo nas to zachęci, albo dzieci wycofa, powiedzą: "fuj, ble", nawet nie próbując - przestrzega edukatorka. - Więc im bardziej jest to apetyczne, kolorowe, tym łatwiej jest nam to spróbować.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sylwia Bomba przeszła spektakularną metamorfozę i pokazała się w bieliźnie
- 11-latek uratował rodzinę przed pożarem. "Gdyby nie nasz syn, to wszystko mogłoby się skończyć tragicznie"
- Dzieci podczas komunii wykonały przebój disco polo. "W zeszłym roku śpiewali piosenkę Anny Jantar"
Autor: Adam Barabasz
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN